Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί Φίλοι

Χαιρετίζω θερμά τη σημερινή εκδήλωση όπου καλούμαστε να αναμετρηθούμε με ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Το γεγονός ότι Έλληνες πολίτες, κατά συντριπτική πλειονότητα Εβραίοι, εξοντώθηκαν στα ναζιστικά κολαστήρια, άλλα και την θύμηση ότι η ανθρωπιά δεν νοιάζεται για θρησκείες και κάθε είδους διαφορές. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στο άγνωστο, στους περισσοτέρους, Ολοκαύτωμα της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Κέρκυρας, στην αλληλεγγύη που έδειξαν οι κάτοικοι της Λευκάδας, της Ζακύνθου, του Αγρινίου, σώζοντας ανθρώπινες ψυχές από τα ναζιστικά συρματοπλέγματα, τα απάνθρωπα εκείνα σύνορα ζωής και θανάτου.

Τέτοιες εκδηλώσεις μας προτρέπουν να ξανασκύψουμε πάνω σε πληγές που ελάχιστα έχουν επουλωθεί. Μας παροτρύνουν να αναγνωρίσουμε τραύματα από τα οποία έχουν στιγματιστεί άτομα, κοινότητες και κοινωνίες.

Ως κοινωνία υποχρεούμαστε να θυμόμαστε ότι η ναζιστική κατοχή ή η πολιτική των Ναζί στην Ελλάδα οδήγησε στην εξόντωση 65.000 Εβραίων, δηλαδή το 80% του συνόλου του εβραϊκού πληθυσμού.

Στην Κέρκυρα, ο πληθυσμός της Εβραϊκής κοινότητας εξοντώθηκε σχεδόν ολοσχερώς όπως και σε άλλες μικρές κοινότητες, της Καβάλας, της Ρόδου, των Ιωαννίνων. Στη Θεσσαλονίκη, όπου ανθούσε η μεγαλύτερη Εβραϊκή Κοινότητα της Ελλάδας, από τους 56.000 Εβραίους της πόλης σώθηκαν από τα κρεματόρια μόνο 1.950.

Ως κοινωνία έχουμε όμως επίσης την τιμή να θυμόμαστε και την ιστορία του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Δημητρίου Ζακύνθου, του Δημάρχου Καρρέρ και των απλών κατοίκων της Ζακύνθου που αποτελούν ακόμη και σήμερα παράδειγμα και σύμβολο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, έχοντας προστατεύσει 272 Εβραίους του νησιού.

Το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων είναι δίχως αμφιβολία αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής εθνικής μνήμης και ιστορίας.

Ήδη τον Ιανουάριο παρουσιάστηκε η έκδοση των ΕΛ.ΤΑ. υπό την αιγίδα Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης , της πολυετούς έρευνας του εξαίρετου καλλιτέχνη Γιώργου Πηλιχού, που μας χάρισε ένα βαρύ -από όλες τις απόψεις- τόμο με τίτλο «Άουσβιτς. Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου».

Είναι χαρά μας που το έργο του Γιώργου Πηλιχού τέθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου μας. Ταξιδέψαμε για καιρό και μακριά μαζί.  Η ανάγνωσή του βιβλίου μάς αποκαλύπτει την πιο παράλογη σύγκρουση του ανθρώπου με τον εχθρό που δεν είναι παρά ένας άλλος άνθρωπος.

Σαν να θέλει να κλείσει την οδύνη σε ένα κουτί, το βιβλίο είναι φόρος τιμής στους μάρτυρες.  Φοράει τα ενδύματά τους. Στο εξώφυλλο ένα κομμάτι σύρμα, παραπέμπει στο συρματόπλεγμα που τους κρατούσε έγκλειστους, το ίδιο συρματόπλεγμα, στο οποίο ρίχνονταν επάνω του όσοι κρατούμενοι δεν άντεχαν άλλο και ήθελαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους, χτυπημένοι από το ηλεκτρικό ρεύμα.

Η διερεύνηση, η ανάδειξη και η ανάλυση της ιστορικής αλήθειας για το έγκλημα του Ολοκαυτώματος ποτέ δεν θα είναι αρκετά ώστε ο ανθρώπινος νους και η συλλογική μας μνήμη να το συλλάβουν στο σύνολό του και να μην λησμονήσουν ποτέ. Δεν θα κουραστούμε να μιλάμε γι αυτό, κρατάμε ζωντανές τις μνήμες.

Κυρίες και κύριοι,

Οι μνήμες από το Άουσβιτς, Εβραίων και Χριστιανών, αλλά πρώτα από όλα Ελλήνων, αποτελούν ένα μοναδικό απόσπασμα Ιστορίας που αφορά συνολικά τον λαό μας. Τα δάκρυά τους και ο πόνος τους είναι ελληνικά.

Χρειάζεται μάχη καθημερινή απέναντι σε όσους προσπαθούν να πείσουν ότι ο πόνος από την οικονομική κρίση γιατρεύεται με το μίσος για τον διπλανό μας. Ο πόνος από την κρίση γιατρεύεται με την αλληλεγγύη και το σεβασμό. Είναι ένα από τα διδάγματα άλλωστε των κατοίκων, των Ανθρώπων της Λευκάδας και της Ζακύνθου.

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες έχουμε χρέος να υψώσουμε ανυπέρβλητο τείχος απέναντι στη σβάστικα, όπου κι αν βρίσκεται: στο μπράτσο, στο μυαλό, στη γλώσσα.

Με οδηγό μας την μνήμη. Γιατί όπως σημείωσε ο Ελί Βιζέλ, ένας από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος ,«ο δήμιος σκοτώνει πάντα δύο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη».

Εμείς δεν ξεχνάμε. Ποτέ.

Σας ευχαριστώ πολύ.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo