Καλησπέρα σας,

Σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Καλωσορίζω έναν θεσμό σημαντικό για τη δημοκρατία και τη νέα γενιά. Το 22ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων της SAFIA, της Φοιτητικής Οργάνωσης Διεθνών Σχέσεων.

 Έναν θεσμό που αγκαλιάζει και αναδεικνύει τον προβληματισμό των νέων  για ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους δίνει την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τον δημοκρατικό διάλογο, αξία και τέχνη απαραίτητη σήμερα όσο ποτέ.

Η εξοικείωση με το κοινοβουλευτικό πλαίσιο δράσης φέρνει τους νέους πιο κοντά στη λειτουργία και την εφαρμογή δημοκρατικών κανόνων και δομών. Μέσα από την προσομοίωση της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας, με επιτροπές και ολομέλεια έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν πλήρως τις βασικές αρχές μιας διαδικασίας από την οποία πηγάζει η Δημοκρατία και να κατανοήσουν τη σημασία της τήρησης των λειτουργιών για την προστασία των αξιών της.

 Θεσμοί σαν το Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων ενισχύουν και στηρίζουν την φυσική ανάγκη των νέων ανθρώπων να προβληματίζονται και να συζητούν για την επικαιρότητα, να οξύνουν το ενδιαφέρον τους για ζητήματα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αφορούν τον κόσμο όσο και τη δική τους ζωή. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία, γιατί εσείς είστε το μέλλον.

Οι ιδέες σας, οι προβληματισμοί και τα συμπεράσματα από τις φετινές διαδικασίες του Πανελλήνιου Κοινοβουλίου Νέων μας αφορούν όλους, καθώς μπορούν να αποτελέσουν μια άποψη ισχυρή και πρωτοπόρα, την οποία είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε υπόψη μας όλοι οι υπόλοιποι.

Το ίδιο το θέμα της φετινής σας συνάντησης είναι απόδειξη μιας πρωτόγνωρης δυναμικής στο διεθνές πεδίο. Μιας δυναμικής που σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από τους νέους. Οι κοινωνίες διαρκώς αναμορφώνονται, αλλάζουν χάρη στα οράματα και στις ιδέες νέων ανθρώπων.

Δεν μπορώ να φανταστώ μια κοινωνία χωρίς νέα μυαλά να σκέφτονται να συζητούν, να διερωτώνται για το πώς μπορεί να δοθεί μια λύση, να ζητούν απαντήσεις. Χωρίς νέους ανθρώπους να εκφράζονται.

Η χαρά μας να σας υποδεχτούμε εδώ, ως Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, είναι μεγάλη, γιατί μεταξύ άλλων βασική μας αρμοδιότητα είναι η φροντίδα για την ενημέρωση των πολιτών τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι ταχύτητες της ενημέρωσης, οι ρυθμοί της επικοινωνίας που δεν γνωρίζει σύνορα είναι βασικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης κοινωνίας. Έχουμε πλέον την δυνατότητα να μαθαίνουμε άμεσα τι συμβαίνει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, έχουμε τα μέσα να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Η δυναμική των νέων είναι αναπόσπαστο μέρος αυτής της σύγχρονης διεθνούς κοινωνίας. Μαζί τους οφείλουμε να διαμορφώσουμε

από κοινού ένα νέο πλαίσιο. Για όλους τους πολίτες, όλους τους ελεύθερους ανθρώπους.

Τις επόμενες ημέρες καλείστε να επεξεργαστείτε ζητήματα τα οποία απασχολούν έντονα τον κόσμο της ενημέρωσης, κράτη και κοινωνίες ολόκληρες. Τα ερωτήματα, οι απαντήσεις και οι προβληματισμοί που θα γεννηθούν αυτές τις τρεις ημέρες είναι για όλους πιο σημαντικά απ ό τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Η διεθνής πολιτική δεν βρίσκει απαντήσεις μόνο πίσω από κλειστές πόρτες και γραφεία πολιτικών προσώπων αλλά και μέσα από την έκφραση των πολιτών. Από εδώ πηγάζει  και η σημασία θεσμών όπως ο δικός σας, θεσμών που  θέτουν ερωτήματα σε ένα άλλο επίπεδο, συλλογικό.

Ίσως οι νέοι να μην έχουν πάντα δίκιο, αλλά σίγουρα η κοινωνία που τους αγνοεί έχει πάντα άδικο.

Δεν θέλω να σας κουράσω με πολλά λόγια.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις διαδικασίες σας, καλή δύναμη και με πολύ ενδιαφέρον αναμένουμε τα συμπεράσματά σας.

Ευχαριστώ πολύ.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo