Κυρίες και Κύριοι,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα στην Τελετή Απονομής των Mobile Excellence Awards 2018.

Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες και υποψήφιους σε αυτή τη διοργάνωση αλλά και την Boussias Communications και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν.

Γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες τις έχει ανάγκη η χώρα μας.

Από τούτο εδώ το βήμα απευθύνομαι σε όλους εσάς που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, το ίδιο πάθος, την ίδια όρεξη. Ώστε να οικοδομήσουμε μαζί, ο καθένας από την πλευρά του το νέο ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας.

Είμαστε εδώ για σας ως Πολιτεία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στα αιτήματα των επιχειρήσεων για στήριξη.

Έχουμε πλάνο. Με οδικό χάρτη την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική (2016-2021), ξεκλειδώνουμε τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας μας και προχωρούμε με εντόνους ρυθμούς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Επικεντρώνουμε στην ομαλή μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, η οποία εξασφαλίζει δίκαιη, ισότιμη, έγκαιρη και αποτελεσματική πρόσβαση στα οφέλη της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, ανοίγοντας το δρόμο και διευκολύνοντας σας.

Γνωρίζουμε πως ως χώρα βρισκόμαστε αρκετά χαμηλά στους δείκτες DESI, σχετικά με τη χρήση των νέων εφαρμογών από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, σχετικά με τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας και άλλα πολλά, και προβαίνουμε σε διορθώσεις μέσα από  στοχευμένες δράσεις, σημαντικές πρωτοβουλίες και εμβληματικά έργα.

Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε έργα Δικτύων Νέας Γενιάς (NGA).

Η αξιοποίηση, δηλαδή, της τεχνολογίας οπτικών ινών που δρουν καταλυτικά στις συνδεσιμότητες.

Ολοκληρώσαμε το rural broadband, έργο για το οποίο το ολοκληρώσαμε και βραβευτήκαμε σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης.

Στα μέσα του καλοκαιριού ξεκίνησε σε περιοχές της Αθήνας το πρόγραμμα superfast broadband, το οποίο λειτουργεί με τη μέθοδο της επιδότησης της ζήτησης.

Ως Πολιτεία, δώσαμε τα κίνητρα στις ιδιωτικές εταιρείες να επενδύσουν σε αυτά τα δίκτυα.

Η επέκταση των οπτικών ινών, μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, ύψους 4 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία, βρίσκεται στην καρδιά της νέας ανάπτυξης.

Επίσης, η χώρα μας μπαίνει και στο χάρτη των δικτύων 5ης γενιάς, χάρη στην πολύ καλή συνεργασία με τις εταιρείες/παρόχους και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μετασχηματίζουμε το Δημόσιο με την Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων και την ψηφιακή υπογραφή. Γιατί ψηφιοποιημένο δημόσιο, σημαίνει πιο γρήγορο Δημόσιο.

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου με προηγμένες ψηφιακές υπογραφές.

Το Σύστημα θα εγκατασταθεί σε υποδομή εθνικού cloud και προβλέπει αρχικά την παροχή 150.000 ψηφιακών υπογραφών με στόχο τη σταδιακή κάλυψη όλων των δικαιούχων υπαλλήλων.

Παράλληλα, ενισχύουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της χώρας, αξιοποιώντας την διείσδυση των κινητών συσκευών στην καθημερινότητα δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, απ’ όπου και αν βρίσκονται.

Σε αυτό το πλαίσιο έως το τέλος του έτους θα διαμορφωθεί και θα ξεκινήσει η υλοποίηση της Mobile Στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (mGov), που σταδιακά θα επεκταθεί σε όλο το εύρος της Δημόσιας Διοίκησης με λύσεις που θα επιτρέπουν την ανοικτή χρήση των υπηρεσιών m-government.

Η mGov δεν αντικαθιστά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αλλά την συμπληρώνει και την ενισχύει.

Δεν περιορίζεται μόνο σε κινητά τηλέφωνα, αλλά σε όλες τις κινητές και ευφυείς συσκευές.

Στόχος του Υπουργείου μας είναι, μέσα σε μια διετία, η Ελλάδα να παρέχει όλες τις βασικές υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αλλά και τους απόδημους και τους ταξιδιώτες, σε 24ωρη βάση μέσω εφαρμογών για κινητές συσκευές και πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας. Για να κάνουμε τη ζωή σας πιο εύκολη. Για να μην είναι «εφιάλτης» και «μαρτύριο» αλλά ούτε και απατηλό όνειρο το να κάνεις την δουλειά σου γρήγορα.

Κυρίες και Κύριοι,

Εργαζόμαστε ώστε να προσελκύσουμε νέες ιδέες και επενδύσεις.

Ως Υπουργείο, δώσαμε τη δυνατότητα σε 130 νεοφυείς επιχειρήσεις, 2 εργαστήρια ρομποτικής και 18 δομές υποστήριξης start up επιχειρήσεων να συμμετέχουν εντελώς δωρεάν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά πως η Ελλάδα δεν υπολείπεται ούτε σε ιδέες, ούτε σε μυαλά.

Παράλληλα, επικεντρώνουμε σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, απευθυνόμενοι σε ανθρώπους όπως οι start uppers, τους οποίους στηρίζουμε μέσω:

  • Του ταμείου EquiFund, που έχει κεφάλαιο περίπου 300 εκατ. ευρώ, τόσο από ευρωπαϊκούς όσο και εθνικούς πόρους, ενώ με τη συνεισφορά ιδιωτών, τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια πλησιάζουν τα 500 εκατ. ευρώ.
  •  Προγραμμάτων, όπως το “Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ”, για τη σύμπραξη επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Τα κονδύλια που διαθέτουμε ανέρχονται στα 410 εκατ. ευρώ, με άντληση χρημάτων από το ΕΣΠΑ.
  • Της δημιουργίας του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο χρηματοδοτεί υποτροφίες εκατοντάδων νέων ερευνητών στα ελληνικά Πανεπιστήμια.
  • Κεφαλαίων ύψους 155 εκατ. ευρώ που διαθέσαμε σε πτυχιούχους και 72 εκατ. ευρώ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Κονδύλια που προήλθαν από το ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση από το να πείσουμε τον κόσμο πως οι νέες τεχνολογίες θα λειτουργήσουν προς όφελός του.

Ότι φέρνουν επανάσταση στη δουλειά, στην υγεία, στην κοινωνία.

Οι νέες τεχνολογίες δεν αποτελούν έναν ακόμα τομέα της οικονομίας.

Είναι ο τομέας των τομέων.

Ο τομέας τον οποίο θα αξιοποιήσουν όλοι οι άλλοι τομείς ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, ώστε να γίνει τελικά η ίδια μας η κοινωνία πιο δημοκρατική.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ και πάλι καλή επιτυχία σε κάθε σας προσπάθεια και να σας καλέσω να γίνετε αρωγοί των προσπαθειών της Πολιτείας να φέρει το «αύριο, σήμερα για όλους».

Σας ευχαριστώ.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo