Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Υ.Ψη.Π.Τ.Ε. Γεώργιου Φλωρεντή στη Σόφια και συνέντευξη στην εφ. Standart

Ο Γενικός Γραμματέας ΨΗΠΤΕ Γιώργος Φλωρεντής βρέθηκε στη Σόφια, στις 29-30 Σεπτεμβρίου, μετά από πρόσκληση του ελληνο-βουλγαρικού συνδέσμου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – Γέφυρα Φιλίας». Ο Γ.Γ. παρευρέθηκε στην εκδήλωση «Πιο κοντά στις ρίζες μας» που οργάνωσε ο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» στο χωριό Γκόρνο Βαρσίλο και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι  ελληνικών και βουλγαρικών συλλόγων και φορέων. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο κ. Φλωρεντής ανέφερε ότι η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς και η κοινή μας πορεία είναι δεδομένη αλλά και  απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και των διακρατικών σχέσεων. Τόνισε επίσης, ότι η συνεργασία του Γραφείου Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια με τον Σύνδεσμο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ που ξεκίνησε με την εκδήλωση Καζαντζάκης-Κούφοβ (2017), θα συνεχιστεί ακόμα πιο δημιουργικά, με περισσότερες δραστηριότητες.

Κατά την παραμονή του στη Σόφια, ο κ. Φλωρεντής παραχώρησε συνέντευξη στην εφ. «Σταντάρτ» και στον δημοσιογράφο Λιούμπομιρ Μιχαήλοβ. Η συνέντευξη, την οποία διευθέτησε το ΓΤΕ Σόφιας, δημοσιεύθηκε σήμερα, με τον τίτλο: «Πρέπει να φέρουμε πίσω τους νέους από το εξωτερικό», υπότιτλο: «Βουλγαρικές εταιρείες παραγωγής ενδιαφέρονται για τα φορολογικά κίνητρα που δίνει η Ελλάδα λέει ο Γιώργος Φλωρεντής» και υπέρτιτλο: «Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών έχει μεγάλες προοπτικές».

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

 

 Μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης, ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι για τη χώρα σας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Ο ελληνικός λαός αφήνει σήμερα πίσω του μία πολύ μεγάλη και δύσκολη περιπέτεια. Αυτή στην οποία συλλογικά μπήκε η χώρα και ο λαός το 2010. Αυτή τη μεγάλη περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, της χρεοκοπίας, των μεγάλων λαθών που μας οδήγησαν στην ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση αυτής της κρίσης τα πρώτα χρόνια. Όμως, ο λαός μας άντεξε. Η Ελλάδα τα κατάφερε.

Αυτά τα οκτώ χρόνια της κρίσης όμως, χάσαμε ένα πάρα πολύ σημαντικό δυναμικό για τη χώρα. Τους νέους επιστήμονες, που είναι η νέα γενιά των μεταναστών που έφυγε στο εξωτερικό. Και αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να τους στηρίξουμε. Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις κάποια στιγμή να μπορέσουν να γυρίσουν στην Ελλάδα με μία δουλειά και με μία αμοιβή αξιοπρεπή, για να χτίσουν τα όνειρά τους πίσω στην πατρίδα, αλλά κυρίως για να βοηθήσουν την πατρίδα να σταθεί ξανά στα πόδια της. Γιατί δίχως αυτό το  ισχυρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αυτό δεν θα μπορέσουμε να το κάνουμε πράξη. Έχουμε λοιπόν  την μεγάλη πρόκληση να μειώσουμε την ανεργία αλλά και να στηρίξουμε την εργασία.

Ποιος ο ρόλος των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας  στις αναπτυξιακές πολιτικές της Ελλάδας;

Οι Τεχνολογίες  Πληροφορικής και Επικοινωνιών αποτελούν πυλώνα της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας,  μοχλό για την επανεκκίνηση και ανάπτυξη της οικονομίας  και για την ενίσχυση της απασχόλησης, τη μείωση του brain drain και του brain waste, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής εξειδίκευσης. Προχωράμε, δηλαδή, δυναμικά στη μεταμνημονιακή Ελλάδα με στόχο τη δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη φέρνοντας "το αύριο σήμερα για όλους".

Η διαδικασία μετάβασης στον ψηφιακό κόσμο αποτελεί σήμερα προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης.  Ο κλάδος αυτός άλλωστε,  παραμένει κινητήρια δύναμη της καινοτομίας και των νέων ευκαιριών. Μια μετάβαση που υλοποιείται μέσα από τις εθνικές πολιτικές και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι ο φορέας άσκησης  και συντονισμού της ψηφιακής πολιτικής στην Ελλάδα. Η πολιτική αυτή γίνεται πράξη στη βάση της παραδοχής ότι η οικονομία και η μελλοντική ανταγωνιστικότητα της χώρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ενσωμάτωση των ψηφιακών καινοτομιών σε όλους τους τομείς.

Μπορούν Ελλάδα και Βουλγαρία να εξελιχθούν - με τη συνδρομή ίσως και της επιτρόπου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρία Γκαμπριέλ- στο νέο hub παραγωγής οπτικο-ακουστικού περιεχομένου της Ευρώπης;

Η ιδιαίτερη δυναμική και σημασία του οπτικοακουστικού τομέα έγκειται στο γεγονός ότι συνδυάζει ζητούμενα που βρίσκονται στην αιχμή των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής εποχής με διαχρονικά διακυβεύματα όπως η διατήρηση και προώθηση των πολιτισμικών αξιών και των επιμέρους πολιτισμικών (culture) ιδιαιτεροτήτων. Και όλα αυτά σε ένα έντονα παγκοσμιοποιημένο και υπερ-ανταγωνιστικό οικονομικό πεδίο. – Σε αυτό το πλαίσιο, ναι, φυσικά, η συνεργασία και οι συνέργιες σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι όχι μόνο δυνατές αλλά αναγκαίες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτεραιοποιεί πλέον κοινές πολιτικές στον οπτικοακουστικό τομέα όπως οι όροι του ανταγωνισμού, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και η προώθηση του ευρωπαϊκού πολιτισμού μέσω των ο/α παραγωγών. Η ανάληψη του σχετικού χαρτοφυλακίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη Μαρία Γκαμπριέλ, εκπρόσωπο μιας χώρας της περιοχής μας, υπήρξε σίγουρα μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, όπως και η πρόσφατη απόφαση για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Οπτικοακουστικά Μέσα Επικοινωνίας.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, πιστεύοντας ότι ο ο/α τομέας μπορεί να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης με προστιθέμενη πολιτιστική αξία, ανέλαβε και υλοποίησε νομοθετική πρωτοβουλία παροχής επενδυτικού κινήτρου για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα υπό τη μορφή cash rebate, το οποίο πρόσφατα ενισχύθηκε περαιτέρω, φτάνοντας το 35% , ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες μορφές επιδότησης. Πιστεύουμε -και ήδη επιβεβαιωνόμαστε από τα πρώτα αποτελέσματα εφαρμογής του- ότι το ελληνικό κίνητρο προσέλκυσης ο/α παραγωγών είναι πλέον τόσο ανταγωνιστικό ώστε σύντομα η ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών με γειτονικές χώρες, και ειδικά με τη Βουλγαρία που είναι επίσης μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θα είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη. Οι ο/α παραγωγές είναι ένας τομέας με τεράστια ποικιλία εμπλεκόμενων ειδικοτήτων και με ανεξάντλητες ανάγκες διαφοροποίησης των μέσων (locations και studio). Συνεπώς, ναι, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι βουλγαρικές εταιρίες παραγωγής έχουν ήδη δείξει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το ελληνικό επενδυτικό κίνητρο, η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα μπορούσαν, στον τομέα των ο/α παραγωγών, να θεμελιώσουν και να αναπτύξουν συνεργασίες με ιδιαίτερα δυναμικές προοπτικές.

Πολλοί Βούλγαροι ζουν στην Ελλάδα και πολλοί Έλληνες στη Βουλγαρία. Πώς μπορεί η διασπορά να εμπλουτίσει τη ζωή της χώρας στην οποία βρίσκεται, αλλά και της χώρας από την οποία προέρχεται;

Η διασπορά αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι τόσο της χώρας από την οποία προέρχεται όσο και αυτής στην οποία βρίσκεται. Οι πολιτισμικές διαφορές αλλά και ομοιότητες Ελλάδας και Βουλγαρίας, οι εμπειρίες και οι γνώσεις που κουβαλά ο καθένας και η καθεμία, έρχονται να συνθέσουν ένα πλέγμα δημιουργίας στις χώρες μας, που δίνοντάς τους την ευκαιρία μπορούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή τόσο των Βαλκανίων όσο και της Ευρώπης. Άλλωστε είμαστε γείτονες με άριστες σχέσεις, με κοινές αξίες και δεν μπορούμε παρά να εργαζόμαστε από κοινού προς μια κατεύθυνση ενίσχυσης των κρατών στα οποία διαμένουμε να αναδείξουμε τη σημασία τους ως χώρες – πυλώνες σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.  Με εθνικές συνεργασίες και κοιτάζοντας μπροστά, στο μέλλον, μέσα από μια διαδικασία στην οποία έχουν θέση όλοι όσοι θέλουν να παλέψουν, μπορούμε να δουλέψουμε για να μπορέσουμε να ανοικοδομήσουμε τις πατρίδες μας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν να χτίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια στην χώρα τους.  Από πλευράς μας θα υπάρξει απεριόριστη στήριξη και κάθε δυνατή συνδρομή, σε κάθε ειλικρινή προσπάθεια για συμβολή σε αυτό το κρίσιμο έργο.

 

εφ. Standart / 05.10.2018

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo