Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Υ.Ψη.Π.Τ.Ε., Γεώργιου Φλωρεντή, στην εφημερίδα GreekNews της Νέας Υόρκης

(αναπαραγωγή από την εφ. GreekNews: https://www.greeknewsonline.com/synentefxi-me-ton-geniko-grammatea-enimerosis-ke-epikinonion-giorgo-florenti/)  

Στη Νέα Υόρκη βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιώργος Φλωρεντής, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στην επίσημη έναρξη του 12ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, την Πέμπτη.

Η Greek News είχε τα ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Φλωρεντή, τόσο για τις αλλαγές που έχουν γίνει στην Ελλάδα στον τομέα της προσέλκυσης κινηματογραφικών παραγωγών, όσο τα όσα κάνει το Υπουργείο για την βοήθεια προς νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Επίσης συζητήσαμε για το ρόλο των Γραφείων Τύπου στη σημερινή περίοδο των νέων τεχνολογιών στο χώρο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης, για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιώργος Φλωρεντής: Σκοπός της επίσκεψής μου είναι να εκφράσω με την παρουσία μου την στήριξη προς το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης. Γιατί μετά από ένα χρόνο δημιουργίας και λειτουργίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης, ένας από τους τομείς δραστηριότητας και αρμοδιότητάς μας είναι οι οπτικοακουστικές παραγωγές.

Έχουμε πετύχει ένα μεγάλο εγχείρημα, έχουμε μπει στα βαθιά νερά, γι’ αυτό και βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη: για να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες, αλλά και για να προβάλουμε την πολιτική μας και τα αποτελέσματά της στον τομέα των οπτικοακουστικών παραγωγών.

Ερ. Υπάρχει σημαντική κινητικότητα στον τομέα της προσέλκυσης κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα και υπήρξαν αρκετές επαφές στις ΗΠΑ του υπουργού Νίκου Παππά, του υφυπουργού Λευτέρη Κρέτσου, αλλά και της κ. Κουντουρά. Εχουν γίνει μάλιστα και αλλαγές στη νομοθεσία.

Απ. Το καθεστώς cash rebate που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι το καλύτερο της Ευρώπης. Δίδεται σ’ όλες τις παραγωγές και συμπαραγωγές που γίνονται στην Ελλάδα μία επιστροφή δαπανών της τάξης του 35%.

Αυτό δεν είναι κάτι θεωρητικό. Από τον Μάρτιο που έχει αρχίσει το πρόγραμμα έχουν υποβληθεί αιτήσεις,  έχουν εγκριθεί ταινίες και έχουν πραγματοποιηθεί γυρίσματα και συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό. Δεν μιλούμε μόνο για παραγωγές ελληνικών ταινιών, αλλά και διεθνείς παραγωγές.

Αλλά και η παρουσία μας στα διεθνή φεστιβάλ είναι έντονη και θετική, τόσο στον τομέα των κινηματογραφικών ταινιών μεγάλου μήκους, όσο και στο θέμα του μικρού μήκους, του animation και του ντοκιμαντέρ. Σε όλα τα επίπεδα συμμετέχουμε και δίνουμε πολλά θετικά μηνύματα.

Το δεύτερο είναι πως πέραν του 35% του cash rebate, κατορθώσαμε να πάρουμε από το ΕΤΕΑΝ (το ταμείο στήριξης και εγγυοδοσίας) ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στήριξης των σχεδίων δράσης που εγκρίνονται από μας. Βάσει αυτού, οι παραγωγοί που έχουν την έγκρισή μας θα μπορούν με την δική μας εγγύηση να εξασφαλίσουν χρήματα από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Αυτό λοιπόν έχει επιτευχθεί, έχει εγκριθεί και ανακοινώθηκε μόλις πριν μία εβδομάδα.

Ερ. Παρά την οικονομική κρίση που οπωσδήποτε λειτουργεί ανασταλτικά, ο ελληνικός κινηματογράφος πάει καλά. Χάσαμε τον Αγγελόπουλο, αλλά εμφανίστηκε ένας Λάνθιμος κοκ.

Απ. Το μεγάλο μας όφελος είναι ότι το ελληνικό δημιουργικό πνεύμα δεν σταματάει ποτέ. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που μπορούμε να βλέπουμε μία δεύτερη άνοιξη του ελληνικού κινηματογράφου. Γι’ αυτό τον στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και προσπαθούμε για ακόμη περισσότερα. Το επόμενο βήμα είναι πως τώρα προσπαθούμε να εντάξουμε στον αναπτυξιακό νόμο και την κατασκευή κινηματογραφικών στούντιο.

Έχουμε επίσης κατορθώσει να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και για τη δημιουργία Film Offices, να μπορεί δηλαδή και κάθε ελληνική περιφέρεια να έχει το δικό της, για να κάνει η κάθε μία τις δικές της προσπάθειες προσέλκυσης και προβολής.

Όλα αυτά είναι βήματα που θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε και αρχίσαμε να απολαμβάνουμε τους πρώτους καρπούς. Έχουμε την άνθιση του Ελληνικού Κινηματογράφου, όχι μόνο με το Λάνθιμο, αλλά και πολλούς άλλους Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγούς  που πηγαίνουν καλά.

Μία ακόμη είδηση που θέλω να σας δώσω είναι πως η ανακοίνωση των Emile Awards (Βραβεία Κινουμένων Σχεδίων) θα γίνει στην Ελλάδα, στις 7 Νοεμβρίου, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Επικοινωνιών και Ενημέρωσης. Η απονομή των βραβείων θα γίνει στο μεγάλο φεστιβάλ της Λιλ τον Δεκέμβριο.

Ερ. Τι προσπάθειες αναλαμβάνει το Υπουργείο σας στην κατεύθυνση της περαιτέρω προβολής της εικόνας της Ελλάδας στις ΗΠΑ, σε μία περίοδο που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερό τους επίπεδο;

Απ. Πέραν της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε με την αμερικανική κυβέρνηση στο επίπεδο των νέων τεχνολογιών και ψηφιακής πολιτικής, το σημαντικότερο που έγινε φέτος ήταν η αξιοποίηση της ΔΕΘ στην οποία οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα. Δίπλα ακριβώς από το αμερικανικό περίπτερο δημιουργήσαμε το περίπτερο 12 της Ψηφιακής Ελλάδας (Digital Greece). Ήταν το περίπτερο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και έφερε 120 ελληνικές νεοφυείς  επιχειρήσεις start-up, που συμμετείχαν με την χρηματοδότηση του Υπουργείου. Ανεβήκαμε μάλιστα στη Θεσσαλονίκη όλοι μαζί με τραίνο.

Η διοργάνωση είχε μεγάλη επιτυχία, γιατί όλα αυτά τα νέα μυαλά μπόρεσαν να κάνουν την εμφάνισή τους ενώπιον του επιχειρηματικού κόσμου, των αμερικανών, διεθνών και ελλήνων εκπροσώπων επιχειρήσεων. Είναι πολύ σημαντικό οι νεοφυείς αυτές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Η παρουσία τους ήταν μόνο η αρχή και το καλό ήταν πως καθιερώθηκε αυτό το περίπτερο, για να  μπορέσουμε να το προχωρήσουμε περαιτέρω και να καταστεί ετήσιος θεσμός.

Με τις ΗΠΑ έχουμε επίσης πολύ καλές συνεργασίες σε επίπεδο οργανισμών. Είμαστε σε άμεση και συνεχή επικοινωνία και με την GOOGLE και την Amazon και με άλλες μεγάλες εταιρείες. Στο τέλος της εβδομάδες γίνεται στην Αθήνα το 2ο Athens Game Festival, που είναι ο χώρος των video games. Είναι ο χώρος για B2B συναντήσεις ενδιαφερομένων. Έρχονται ελληνικά μυαλά που δημιουργούν βιντεοπαιγνίδια και συναντούν ξένους επενδυτές και εκπροσώπους επιχειρήσεων (μεταξύ αυτών και η Amazon) για να διαλέξουν και να στηρίξουν ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στον τομέα αυτό.

Ερ. Από τον καιρό που τα Γραφεία Τύπου στο εξωτερικό είχαν ως σκοπό να εκδίδουν δελτία Τύπου με τις ελληνικές ειδήσεις και να προσφέρουν ηχογραφημένα δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ, μέχρι σήμερα, έχουν συμβεί τεράστιες τεχνολογικές αλλαγές στον τομέα της ενημέρωσης. Πως βλέπετε να εξελίσσονται τα Γραφεία Τύπου της Ελλάδας στο εξωτερικό;

Απ. Τα Γραφεία Τύπου είναι αναγκαία. Αναγκαστήκαμε τον καιρό της κρίσης να κάνουμε κάποιες περικοπές, αλλά πλέον φέτος γυρίζουμε σελίδα. Όσον αφορά τις ΗΠΑ ανοίγουμε πάλι το γραφείο του Λος Άντζελες, το οποίο θα στελεχωθεί από τις αρχές του επόμενου έτους.

Ο ρόλος του Γραφείου Τύπου δεν είναι μόνο να κάνουν επισκοπήσεις και να στέλνουν ενημέρωση από εδώ στην Ελλάδα και αντιστρόφως. Είναι η προβολή της χώρας κι η δυνατότητα να βγαίνουν τα στελέχη τους και να μιλούν τα ίδιοι. Τους δίδεται η δυνατότητα με το νόμο που φτιάξαμε και υπάρχουν στο Υπουργείο μας άξια και πολύγλωσσα στελέχη, τα οποία έχουν σπουδάσει την τέχνη της επικοινωνίας και μπορούν να προβάλουν τη χώρα μας. Πέραν της προβολής, είναι και το ζήτημα της υλοποίησης της πολιτικής και των δράσεων του Υπουργείου μας, οι οποίες δεν περιορίζονται στον τομέα των media, αλλά επεκτείνονται και στις οπτικοακουστικές παραγωγές, στην ψηφιακή πολιτική και τεχνολογία, αλλά και στην στήριξη του πολιτισμού μας, που αποτελεί το μεγάλο μας όπλο.

Όλα αυτά μπορούν να προχωρήσουν σε συνεργασία με τις διπλωματικές αρχές και τα γραφεία του ΕΟΤ και να διαμορφώσουμε μία νέα εικόνα για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

 Ερ. Μετά την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά προκύπτει ένα ερώτημα, αν η κυβέρνηση είναι σταθερή και θα ολοκληρώσει τη θητεία της ή θα έχουμε μία περίοδο αστάθειας μέχρι τις εκλογές που δεν θα βοηθά στην οικονομία και στην προσέλκυση επενδύσεων;

Απ. Κάθε άλλο. Και ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στις δηλώσεις τους την Τετάρτη ήταν σαφείς: Δεν αλλάζουμε πορεία. Το τραίνο συνεχίζει, θα φτάσει στο σταθμό και θα πηγαίνουμε κάθε μέρα και καλύτερα.

 Ερ. Στις 13 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένος να ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ. Θα προχωρήσει κανονικά ή θα καθυστερήσει;

Απ. Η πορεία της χώρας συνεχίζεται κανονικά προς τα εμπρός και δεν σταματά τίποτε. Γι’ αυτό άλλωστε  ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη του Υπουργείου Εξωτερικών.

 Ερ. Υπάρχει κάτι που χρειάζεστε από την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης;

Απ. Εμείς αγκαλιάζουμε τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και για να επιτύχουμε το σκοπό μας είναι αναγκαία η κοινή μας πορεία. Ο σκοπός είναι κοινός, η προβολή του ελληνικού ονόματος, της ιστορίας και του πολιτισμού μας, της ίδιας της Ελλάδας του σήμερα. Τη στιγμή που με το τέλος των μνημονίων η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, χρειαζόμαστε όλους τους φορείς του Ελληνισμού της Διασποράς και τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, για να επιτύχουμε ακόμη περισσότερο και να αλλάξουμε τη Ελλάδα του 2020.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo