ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα

Κύριες και κύριοι βουλευτές,

Κυρίες και Κύριοι 

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να  ευχαριστήσω –εκ μέρους του Πρωθυπουργού, τον οποίο έχω την τιμή να εκπροσωπώ απόψε- για την πρόσκληση την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (Ε.Δ.Ι.Π.Τ.), το Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (Σ.Η.Π.Ε.) και την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ). Η διοργάνωση   για δεύτερη συνεχή χρονιά από κοινού του συνέδρίου σας για τον Τύπο είναι ιδιαίτερα σημαντική και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας αυτή.

Σας μεταφέρω τον θερμότατο χαιρετισμό και την ευχή για καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας, του Πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπρα, του Υπουργού  Ψηφιακής Πολιτικής  κ. Νίκου Παππά και του Υφυπουργού  κ. Λευτέρη Κρέτσου. 

Η λειτουργία του Περιφερειακού Τύπου, η ανάπτυξή του καθώς και η ομαλή μετάβασή του στην ψηφιακή κοινωνία της πληροφορίας είναι προκλήσεις που καλούμαστε από κοινού να ανταποκριθούμε. 

Σας συναντώ σε μια θετική περίοδο για τη χώρα μας. 

Έχει καταστεί σε όλους σαφές ότι έχει υπάρξει μία τομή στη χώρα.

Ότι η Ελλάδα, εδώ και μερικούς μήνες, βρίσκεται εκτός Μνημονίων.

Αποδεικνύεται, μετά και το πράσινο φως από το euro working group για τη μη περικοπή των συντάξεων, ότι η χώρα μας έχει μπει σε μια νέα φάση.

Φάση εθνικής κυριαρχίας και σημαντικής βελτίωσης των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

Από την ανάπτυξη και την απασχόληση ως τη βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές.

Με αυτά τα δεδομένα, έχουμε ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια –και με τη νομοθέτηση σειράς θετικών μέτρων- για να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν τα Μνημόνια.

Και έχουμε ξεκινήσει όχι απλά να σχεδιάζουμε την  επόμενη μέρα, αλλά να υλοποιούμε εκείνα τα τολμηρά μέτρα που θα οδηγήσουν στη Δίκαιη Ανάπτυξη.

Έχουμε ξεκινήσει να βάζουμε τις βάσεις υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, η οποία για εμάς θα πρέπει να λειτουργεί με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας.

Η προώθηση της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ψηφιακής καινοτομίας, είναι ο κοινός παρονομαστής των εφαρμοζόμενων πολιτικών ενίσχυσης και διάδοσης του Τύπου παγκοσμίως. Η ύπαρξη συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, που συνεπάγεται την τήρηση βασικών κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την επιτυχία της οποιασδήποτε πολιτικής διάσωσης και ενίσχυσης του Τύπου.

Στη χώρα μας, οι δυσλειτουργίες του μιντιακού συστήματος είναι πάγιες και τεκμηριωμένες, οι πρωτοβουλίες από μέρους της πολιτείας θα πρέπει να είναι πολυδιάστατες και να αποτελούν προϊόν διαλόγου και ευρύτατης πολιτικής συναίνεσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ξεκάθαρη βούληση για την εφαρμογή μέτρων που θα στηρίξουν τον Τύπο και κυρίως τον Περιφερειακό Τύπο, που λειτουργεί ως πυλώνας δημοκρατίας για κάθε τοπική κοινωνία.

Η στήριξη του Περιφερειακού Τύπου απέκτησε ουσιαστική υπόσταση με την ψήφιση του νόμου 4487/2017, που υποχρεώνει τους φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα να κατανέμουν τη διαφημιστική τους δαπάνη με σεβασμό στα έντυπα της Περιφέρειας.

Το 100% που κάποτε πήγαινε στα μεγάλα μέσα παύει να υφίσταται. Η κατανομή του 30% του συνόλου της δαπάνης στα μέσα της Περιφέρειας έχει καταστεί υποχρεωτική και ήδη αποδίδει.

Πρόκειται, βεβαίως, για μία πρόβλεψη η οποία υπήρχε αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε.

Σήμερα γίνεται πράξη.

Και γίνεται πράξη διότι είμαστε σε διαρκή επαφή και με τους υπόχρεους τήρησης του Νόμου και με τις Περιφερειακές Ενώσεις σας.

Και για να μιλήσω και για τα ψηφιακά μέσα, ήδη έχουμε:

  1. Δημιουργήσει την πλατφόρμα για την πιστοποίηση των ηλεκτρονικών εκείνων μέσων που δουλεύουν με πραγματικούς εργαζόμενους και παράγουν πρότυπο υλικό. Μέσω αυτής ρίχνουμε φως στις γκρίζες σχέσεις μεταξύ φορέων και μέσων, οι οποίες βασίζονται σε διαφημιστικά πακέτα. Ενώ η πλατφόρμα αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως μια πρώτη βάση για την καταπολέμηση των fake news, μια προσπάθεια που εσείς –οι άνθρωποι των Μέσων- πρέπει να οργανώσετε και στην οποία θα βρείτε την Πολιτεία συμπαραστάτη.
  1. Εκκινούμε τη δράση για την καθολική τηλεοπτική κάλυψη που θα δώσει και πάλι σε 500 χιλιάδες συμπολίτες μας το δικαίωμα της πρόσβασης στην Ενημέρωση.

Κυρίες και κύριοι,

Ο Τύπος της Περιφέρειας είναι μοχλός ανάπτυξης και πίεσης, φορέας πολιτισμού και δίαυλος νέων ιδεών. Αποτελεί την αμεσότερη μορφή έκφρασης των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό, καμία προσπάθεια στήριξης από μέρους της Πολιτείας δεν κρίνεται αρκετή.

Σύντομα αναμένεται –σε συνέχεια συσκέψεων και οδηγιών που έχουν ληφθεί από τον Πρωθυπουργό- να ανακοινωθεί ένα σημαντικό πλέγμα στήριξης του Τύπου.

Με ουσιαστική βοήθεια, πρωτοπόρα εργαλεία και κίνητρα. 

Όσο κι αν οι ρόλοι μας –εκτελεστικής εξουσίας και Τύπου- είναι απέναντι, στα θέματα στήριξης πάμε μαζί. 

Είμαστε σε διαρκή επαφή με όλες τις Περιφερειακές Ενώσεις και προσδοκούμε τη συνεχή βελτίωση της συνεργασίας μας με γνώμονα την ουσιαστική αλλά και ρεαλιστική ενίσχυση του Περιφερειακού τύπου.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου  σας.

Σας Ευχαριστώ Πολύ.   

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo