Παρέμβαση-χαιρετισμό έκανε στο Διεθνές Συνέδριο για την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων στην Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιώργος Φλωρεντής. Στη σύντομη ομιλία του συνεχάρη το ΕΚΚΕ για την έρευνα που αφορούσε στο νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων και την αποτίμηση του τρόπου αντιμετώπισης τους μέσα από τα αποτελέσματα ερευνών. Ο κ. Φλωρεντής αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Κυβέρνηση και στην πιο πρόσφατη που υπέγραψε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς και ο Υφυπουργός κ. Λευτέρης Κρέτσος για την ισότιμη πρόσβαση των ΑΜΕΑ στο τηλεοπτικό προϊόν. Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε πως στόχος όλων είναι μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και πως απαιτείται πολιτικός και κοινωνικός διάλογος για τη μετάβαση σε μια άλλη εποχή, που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα.

Ο Χαιρετισμός

Καλημέρα σας,

Σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και χαίρομαι ιδιαίτερα που παρευρίσκομαι στην έναρξη μιας μεγάλης και σημαντικής συζήτησης που μας αφορά όλες και όλους. Και μας αφορά γιατί οι διακρίσεις κατακερματίζουν την κοινωνία μας. Ένα μεγάλο κομμάτι της, αόρατο και καταπιεσμένο, βιώνει την ανισότητα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Μέλη φυλετικών ή εθνοτικών μειονοτήτων, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι και νέοι, θρησκευτικές μειονότητες και ΛΟΑΤKI άτομα έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με προβλήματα που καλούμαστε να αντιληφθούμε, να εξετάσουμε και να αντιμετωπίσουμε, ως πολιτεία και ως πολίτες.

Μια τέτοια συζήτηση έρχεται λοιπόν να συμβάλει στο σώμα της γνώσης που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γύρω από την ισότητα και τις διακρίσεις.

Θερμά συγχαρητήρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του σημαντικού αυτού διεθνούς συνεδρίου.

Ως βασική συνιστώσα της διαμόρφωσης και άσκησης πολιτικών σε ποικίλα πεδία, το θέμα της καταπολέμησης των διακρίσεων πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο του κοινωνικού όσο και του πολιτικού διαλόγου. Γιατί πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να κατανοήσουμε ποιες είναι οι ανισότητες και ποιες οι εκφάνσεις τους στην κοινωνία και στις δομές της.

Ως πολιτεία προσπαθούμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες όλων. Να σχεδιάζουμε και να πράττουμε με στόχο την προστασία όσων το χρειάζονται. Σε αυτήν την προσπάθεια, προγράμματα, έρευνες και συνέδρια όπως το σημερινό είναι αρωγοί ανεκτίμητης αξίας. Η ανταλλαγή γνώσεων, η παρουσίαση καλών πρακτικών και «Σχεδίων Δράσης» ως εργαλείων πολιτικής για την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων στο δημόσιο τομέα αποτελούν σημαντικά βήματα για την ελληνική πολιτεία και για ολόκληρο το κοινωνικό φάσμα. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τεκμηριωμένα τα ζητήματα που διατρέχουν την κοινωνία, να κατανοήσουμε την πηγή τους και να σχεδιάσουμε λύσεις βασισμένες στην πραγματικότητα.

Η Νομοθεσία έχει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της διαφορετικότητας καθώς επηρεάζει τις συλλογικές συμβάσεις, ρυθμίζει θέματα διάκρισης και ισότητας, πολιτικές απασχόλησης και ορίζει απαγορεύσεις αλλά και δικαιώματα. Χρέος μας είναι η ρύθμιση των κανόνων για την ελεύθερη έκφραση και ύπαρξη όλων των ατόμων, αλλά και η μέριμνα υπέρ των αναγκών των πολιτών σε πιο εξειδικευμένο πλαίσιο.

Στην Ελλάδα, μια χώρα που μόλις πριν λίγα χρόνια επέτρεψε στα ομόφυλα ζευγάρια να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου ως στοιχείου της προσωπικότητας είναι πλέον Νόμος του κράτος ενώ πολύ πρόσφατα νομοθετήθηκε και το δικαίωμα αναδοχής παιδιών. Πρόκειται για εντυπωσιακής ταχύτητας εξέλιξη του νομικού μας πολιτισμού.

Στόχος μας είναι η αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου με τρόπο ώστε να αντικατοπτρίζει έναν σύγχρονο, περιεκτικό ορισμό της οικογενείας, να αναγνωρίζει την πολυμορφία των οικογενειακών σχέσεων και να ρυθμίζει τις ανάγκες όλων των οικογενειών.

Περαιτέρω, εξίσου σημαντικός στόχος είναι η επέκταση της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων καθώς και αυτής κατά των εγκλημάτων μίσους ώστε να περιλαμβάνει το μεγαλύτερο δυνατό φάσμα διακρίσεων αλλά και την κατάργηση κάθε αναχρονιστικής νομοθετικής διάταξης που συμβάλλει σε διακρίσεις.

Ως Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να συνδράμουμε στην εξάλειψη παραμέτρων που γεννούν διακρίσεις. Την περασμένη Δευτέρα, ο Υπουργός Νίκος Παππάς και ο Υφυπουργός Λευτέρης Κρέτσος υπέγραψαν Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των όρων και της διαδικασίας πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία στο τηλεοπτικό προϊόν, και των υποχρεώσεων που προκύπτουν για τους τηλεοπτικούς σταθμούς κάθε κατηγορίας, με στόχο την ίση πρόσβαση στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία

Όσο κι αν όλα αυτά συνιστούν άλματα για την Ελλάδα του σήμερα, ο δρόμος για την ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις είναι ακόμα μακρύς.

Γιατί η Ελληνική Πολιτεία, σε επίπεδο κεντρικής αλλά και περιφερειακής και τοπικής διακυβέρνησης, δεν είχε πράξει όλα αυτά τα χρόνια σχεδόν τίποτα, με αποτέλεσμα κοινωνικές ομάδες και άτομα να υφίστανται διακρίσεις και παραβιάσεις δικαιωμάτων ενώ οι υπόλοιποι πολίτες παρέμεναν εκτεθειμένοι στην επιρροή και αναπαραγωγή στερεοτυπικών αντιλήψεων και συμπεριφορών. Με αποτέλεσμα η πολιτεία να δυσκολεύεται να «περάσει» ακόμη και στοιχειώδη μέτρα όπως ο αντιρατσιστικός νόμος, το σύμφωνο συμβίωσης κλπ.

Για την καταπολέμηση των διακρίσεων δεν επαρκεί η σύσταση συμπεριφορών και η επιβολή κανόνων που επιφέρουν την τιμωρία των παραβατών. Χρειάζονται αλλαγές σε επίπεδο συμπεριφοράς και αντιλήψεων. Πολλές φορές ωστόσο οι αλλαγές αυτές εκκινούν από θεσμικές παρεμβάσεις.

Για την πλήρη εφαρμογή της αρχής της ισότητας και την ουσιαστική κατοχύρωση της αρχής της διαφορετικότητας, θα πρέπει να μετέλθουμε όλων των μέσων, μέχρι τη στιγμή εκείνη που η διαφορετικότητα δεν θα είναι πια πρόβλημα, εμπόδιο, σε μια αυθεντικά συμμετοχική κοινωνία.

Δεν θέλω να μακρηγορήσω. Πολλά είναι να ειπωθούν και να συζητηθούν σήμερα εδώ. Πολλά που έχουμε να ακούσουμε και με τη σειρά μας να πράξουμε, γιατί αυτή είναι η σημασία της πρωτοβουλίας σας και η ουσία της επιστημονικής τεκμηρίωσης: να αποτελέσει το θεμέλιο του σχεδιασμού για ένα καλύτερο μέλλον.

 σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Ευχαριστώ

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo