Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή.

Αρχικά θα ήθελα να σας μεταφέρω τις ευχές του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, για τον οποίο δεν κατέστη δυνατό να βρίσκεται μαζί μας σήμερα, για μια επιτυχημένη ημερίδα.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες μετασχηματίζουν ήδη την παγκόσμια οικονομία με ταχυτάτους ρυθμούς. Και δημιουργούν ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης.

Με οδικό χάρτη την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική (2016-2021), ξεκλειδώνουμε τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, διαμορφώνουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσεων και προχωρούμε με έντονους ρυθμούς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Μια από τις εμβληματικότερες δράσεις, η οποία αφορά στην ανασυγκρότηση του Δημοσίου, είναι το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνηση Εγγράφων.

Ένα έργο που θα διασυνδέσει 21.000 φορείς και το οποίο θα χειρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι.

Ένα έργο που κάνει πράξη την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο και την ψηφιακή υπογραφή για τους υπαλλήλους.

Το Δημόσιο επιτέλους γίνεται paperless. Ήταν όραμα για πολλές κυβερνήσεις, σήμερα γίνεται πράξη.

Ήδη, βρισκόμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης. Έχει γίνει ο διαγωνισμός και σήμερα είμαστε στον  προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πολύ σύντομα θα έχουμε την εγκατάσταση του αναδόχου και την ανάπτυξη αυτού του τεράστιου έργου.

Η μεταρρύθμιση αυτή θα εξοικονομήσει για το δημόσιο περί τα 380 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος.

Επιτυγχάνουμε, ακόμα, την πολυπόθητη διαφάνεια. Όλοι και όλες τα έχουμε περάσει με το δημόσιο, να πρέπει να τρέχουμε να βρίσκουμε ένα χαρτί που κανείς δεν ξέρει που είναι.

Πλέον, καμία υπόθεση δεν θα μπορεί να χάνεται. Το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο δίνει τη δυνατότητα της διαρκούς παρακολούθησης κάθε υπόθεσης που κατατίθεται από τους πολίτες έως τη διεκπεραίωσή της. Τα γκρίζα σημεία στην εξυπηρέτηση παύουν να υφίστανται, όλοι αντιμετωπίζονται με ισότητα.

Στόχος μας είναι το έργο αυτό να «δέσει» με το έργο της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, η οποία θα παρέχει on line πληροφορίες, διαδικασίες, βοήθεια και υπηρεσίες επίλυσης προβλημάτων σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Η εν λόγω Πύλη θα ενσωματώσει δίκτυα και υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.

H Ενιαία Ψηφιακή Πύλη θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Κυρίες και κύριοι,

Τα έργα αυτά θα διασφαλίσουν την κεντρική πρόσβαση επιχειρήσεων και πολιτών σε κάθε πληροφορία και οι συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο θα ψηφιοποιηθούν πλήρως.

Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη θα λειτουργήσει, μάλιστα, ως υπηρεσία μιας στάσης για τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.

Να σας δώσω και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Έστω ότι μια εταιρεία θέλει να καταθέσει προσφορά για έναν διαγωνισμό. Αυτό θα μπορεί να το κάνει άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να πάει στη φορολογική αρχή για να πάρει τη φορολογική της ενημερότητα, στην ασφαλιστική αρχή και στον ΕΦΚΑ για να πάρει την ασφαλιστική της ενημερότητα και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να πάρει το ποινικό μητρώο.

Τα έγγραφα θα αναζητούνται αυτόματα. Και θα είναι ευθύνη της Διοίκησης να τα συγκεντρώσει.

Κυρίες και κύριοι,

Όσον αφορά τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, υλοποιούμε το e-ΓΕΜΗ, έργο στο όποιο προβλέπεται η αυτοματοποίηση στην παροχή δικαιολογητικών μέσω web services και η κατάθεση ισολογισμών με ψηφιακές υπογραφές.

Για το σκοπό αυτό θα παρασχεθούν δωρεάν 130.000 ψηφιακές υπογραφές προς επιχειρήσεις που υποβάλλουν ισολογισμούς, ενώ θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την ηλεκτρονική υποβολή των ισολογισμών.

Επίσης με την ηλεκτρονική τιμολόγηση (e-invoice) προωθούνται κατάλληλες λύσεις για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών τιμολογίων μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Κυβέρνησης (B2G), με δυνατότητα επέκτασης στο σύνολο των ιδιωτικών συναλλαγών (B2B).

Τα οφέλη για την οικονομία είναι πολλά.

Μεταξύ αυτών: Ο ταχύτερος κύκλος πληρωμής, η διαφάνεια στη διαδικασία πληρωμών, η καλύτερη διαχείριση της ρευστότητας, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα ακόμα έργο.

Ένα έργο πρότυπο, ένα έργο τομή στη καθημερινότητα του Έλληνα αγρότη, αυτό της Εθνικής Υποδομής Ευφυούς Γεωργίας, του οποίου η προκήρυξη του διαγωνισμού δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα.

Με το έργο αυτό δίνουμε ώθηση καινοτομίας στον πιο παραδοσιακό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Πρόκειται για έργο, για το οποίο, μετά από τις επαφές που είχαμε και με την Κομισιόν, πήραμε τα δημόσια συγχαρητήρια του αρμόδιου Επιτρόπου, Χόγκαν.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, μιλάμε για ένα δίκτυο 6.500 επίγειων σταθμών οι οποίοι θα αξιοποιούν τα δεδομένα τα οποία θα συλλέγουν και σε συνδυασμό με τη δορυφορική φωτογραφία θα παρέχουν προσωποποιημένες συμβουλές ακρίβειας στους αγρότες μας.

Πρόκειται για τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί. Εφαρμόζεται πιλοτικά σε μερικές περιοχές της χώρας.

Τι κάνει, όμως, το δημόσιο; Έρχεται και βάζει το εκτόπισμά του, κάνει μία μεγάλη δημόσια επένδυση την οποία κανένας ιδιώτης δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο να κάνει.

Μία επένδυση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για να χτιστεί μία υποδομή η οποία θα εξυπηρετεί τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας.

Τα δεδομένα τα οποία θα συλλέγονται από αυτή την υποδομή θα είναι δημόσια και ανοιχτά στα πανεπιστήμιά, στα ερευνητικά κέντρα και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Έλληνας αγρότης θα λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο ή το τάμπλετ του συγκεκριμένη συμβουλή για το χωράφι και την καλλιέργειά του. Και θα μπορεί να κατεβάσει το κόστος παραγωγής του από 30% ως 45%.

Κυρίες και κύριοι,

Πριν από μερικούς μήνες ξεκινήσαμε τη σχεδίαση του έργου για τη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. Γρήγορα διαπιστώσαμε πως αυτό το εισιτήριο μπορεί να συνδέσει κάθε σημείο μιας πόλης, αλλά και της χώρας ολόκληρης.

Από τα λεωφορεία, το επεκτείνουμε στα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα γήπεδα και αλλού.

Το κλειδί εδώ είναι η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων.

Άγνωστη λέξη πριν αναλάβουμε εμείς τη διακυβέρνηση.

Τι σημαίνει λοιπόν; Αντί ο κάθε φορέας να σχεδιάσει και να λειτουργήσει το δικό του σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου, θα αναπτυχθεί μια κεντρική υποδομή με την οποία θα διαλειτουργούν τα επιμέρους συστήματα, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας και εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Με τον τρόπο αυτό, δεν εξοικονομούμε μονάχα χρήματα. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνουμε τους πολίτες, τους επισκέπτες κάθε περιοχής.

Μιλούμε για πολίτες, άρα και για πόλεις. Και για την ακρίβεια, για «έξυπνες πόλεις».

Και μην σκέφτεστε ότι μια τέτοια δράση δύσκολα θα υλοποιηθεί στην Περιφέρεια.

Οι «έξυπνες πόλεις» δεν είναι, σε καμία περίπτωση, πολυτέλεια.

Σχεδιάζουμε κατάλληλες παρεμβάσεις σε υποδομές που μπορούν να κάνουν τις πόλεις μας περισσότερο βιώσιμες και φιλικές προς το δημότη.

Για παράδειγμα, η έξυπνη στάθμευση και διαχείριση υδάτων και απορριμμάτων, ο έξυπνος οδοφωτισμός, η διαχείριση λειτουργιών των κτηρίων και οι εφαρμογές τηλεϊατρικής θα αποτελέσουν πεδίο δημιουργίας, αλλά και συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης και των δήμων και περιφερειών.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης σχεδιάζουμε, στην παρούσα φάση, την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος έξυπνης στάθμευσης για 20.000 θέσεις σε διάφορους δήμους της χώρας και το οποίο, μεταξύ άλλων, θα «προστατεύει» τις θέσεις στάθμευσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Με τη δράση θα βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, καθώς θα επιτύχουμε μείωση του χρόνου αναζήτησης μιας θέσης στάθμευσης και τις άσκοπες μετακινήσεις. Ειδικοί αισθητήρες στις επιλεγμένες θέσεις θα δίνουν «σήμα» στα κινητά τηλέφωνα των οδηγών, μέσα από κατάλληλη εφαρμογή, για το πού βρίσκονται οι ελεύθερες θέσεις μέσα στις πόλεις μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η ελληνική Πολιτεία, μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, δείχνει έμπρακτα τη στήριξή της στη start up κοινότητα της χώρας. Η διάχυση των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, που παράγουν οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, στην οικονομία και την κοινωνία θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Μετά την επιτυχημένη παρουσία 128 ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, ακολούθησαν –οι, επίσης, υποστηριζόμενες από το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ- συμμετοχές 16 startups στη 34η Διεθνή Έκθεση Τουρισμού, Philoxenia 2018, 10 startups στη μεγαλύτερη Έκθεση Τεχνολογίας του κόσμου, CES 2019, που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας, 10 νεοφυών επιχειρήσεων στην 11η Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας, Zootechnia 2019 και 10 startups στην 36η Έκθεση για τον κλάδο της δόμησης και των κατασκευών, Infacoma 2019. Ακολουθούν συμμετοχές και σε άλλες εκθέσεις, καθώς στόχος μας είναι να υπάρξει προσέγγιση της ελληνικής start up κοινότητας με τις μεγάλες επιχειρήσεις κάθε κλάδου, με b2b συναντήσεις, συνεργασίες και ανάλογα αποτελέσματα.

Ως Υπουργείο προωθούμε επίσης τις ακόλουθες δράσεις:

  • Τη χαρτογράφηση και ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, ενώ βρισκόμαστε στη διαδικασία κατάρτισης ενός πλάνου Δράσεων.

  • Την υλοποίηση του Προγράμματος Προθερμοκοίτησης, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, για να ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα στους κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Υποστηρίζουμε δικαιούχους, 18 ως 45 ετών, ώστε να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να δημιουργήσουν δυναμικές επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν, τα επόμενα 3 έτη, 500 επιχειρήσεις και 3.600 θέσεις εργασίας.

  • Σχεδιάζουμε μια δράση ανοιχτής καινοτομίας, με στόχο την προώθηση των καινοτόμων τεχνολογιών στη νέα γενιά, σε τρεις μεγάλες πόλεις και την Αθήνα.

Η ελληνική Πολιτεία στηρίζει τις προσπάθειες των νεοφυών επιχειρήσεων μέσω:

  • Του ταμείου EquiFund, που έχει κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ (ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι), ποσό που με τη συνεισφορά ιδιωτών πλησιάζει τα 500 εκατ. ευρώ.

  • Προγραμμάτων, όπως το «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ», που προωθεί συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων.

  • Της δημιουργίας του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο χρηματοδοτεί υποτροφίες νέων ερευνητών στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

  • Ενώ, μέσω ΕΣΠΑ, στηρίξαμε προσπάθειες πτυχιούχων με 155 εκατ. ευρώ και νεοφυών επιχειρήσεων με 72 εκατ. ευρώ.

Η νεοφυής επιχειρηματικότητα και οι νέες τεχνολογίες μπορούν και πρέπει να εξελιχθούν σε νέα βαριά βιομηχανία του τόπου μας.

Τα δίκτυα νέας γενιάς είναι αυτά που αναβαθμίζουν τη χώρα μας και ενισχύουν την οικονομική αλλά και γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, και ταυτόχρονα είναι αυτά που ενισχύουν τους κλάδους των μεταφορών και του εμπορίου.

Παρά τα υψηλά ποσοστά διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ, τόσο στην πληθυσμιακή κάλυψη όσο και στην ταχύτητα των σταθερών δικτύων της.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αυτής της υστέρησης, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το Super Fast Broadband και το Ultra Fast Broadband.

Το Super Fast Broadband (SFBB), προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ το έτος, αφορά στη χορήγηση κουπονιών για νέες συνδέσεις και πολύ γρήγορο Internet μέσω οπτικής ίνας για πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες και έχει ως στόχο την ενίσχυση της ζήτησης υπηρεσιών πρόσβασης σε υπερυψηλές διαδικτυακές ταχύτητες από 100 Mbps έως 1 Gbps.

Ετοιμάζουμε -σε σύντομο χρόνο- την προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο Ultra Fast Broadband, το οποίο -με προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ- αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στα ευρυζωνικά δίκτυα στην Ευρώπη και το οποίο θα δώσει πρόσβαση σε 2,5 εκατ. πολίτες στο Διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps έως το 2023.

Η Ελλάδα προχωρά στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε. με ταχύτατους ρυθμούς.

Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με δήμους για την ανάπτυξη δικτύων 5G, που θα αλλάξουν ολοκληρωτικά την καθημερινότητά μας και θα επηρεάσουν θετικά σειρά τομέων μέσω της ανάπτυξης πρωτοπόρων εφαρμογών.

Κυρίες και κύριοι,

Ο τρόπος με τον οποίον θα επιτρέψουμε να απλωθούν οι νέες τεχνολογίες στην κοινωνία ή μεταξύ των επιχειρήσεων θα καθορίσει πολλά για το μέλλον.

Είτε θα οδηγηθούμε στη δημιουργία νέων ανισοτήτων και κρίσεων, είτε θα μετατρέψουμε τις νέες τεχνολογίες σε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο κοινωνικής και οικονομικής επιχειρηματικής σύγκλισης.

Ως χώρα εργαζόμαστε μεθοδικά και με σχέδιο για την άρση των ανισοτήτων.

Επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες, συνεργαζόμαστε με την ακαδημαϊκή κοινότητα, στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, τους ανθρώπους της υπαίθρου και τους εργαζόμενους, κάνουμε την κοινωνία συμμέτοχο στη νέα εποχή.

Βεβαίως, πριν κλείσω την τοποθέτησή μου θα πρέπει να επισημάνω και το εξής:

Τεχνολογίες χωρίς ανθρώπους που δεν μπορούν να τις χειρίζονται και να επωφελούνται από αυτές, καταλήγουν άχρηστες τεχνολογίες.

Γνωρίζοντας αυτό, έχουμε εκκινήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών. Είτε μέσω της δημιουργίας Πρότυπων Ψηφιακών Κέντρων, που στοχεύουν στην ατομική βιωματική ανάπτυξη δεξιοτήτων, σε διάφορους δήμους, είτε με το σχεδιασμό προγραμμάτων για την εκπαίδευση 250.000 Ελλήνων σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Κυρίες και κύριοι,

Πλέον έχουμε ένα καθαρό μονοπάτι για το αύριο μπροστά μας.

Η χώρα ανακάμπτει. Η ανάπτυξη εδραιώθηκε, η ανεργία μειώνεται σταθερά, χιλιάδες νέες θέσεις δημιουργήθηκαν (380 χιλιάδες νέες θέσεις από το 2015 ως σήμερα).

Έχουν να γίνουν πολλά ακόμα, βεβαίως.

Και παράλληλα με όλα τα άλλα, να φέρουμε το «Αύριο, Σήμερα για Όλους».

Για εμάς δεν περισσεύει κανείς και καμία.Ειναι  ζήτημα δημοκρατίας

Σας ευχαριστώ.

O Γ.Γ. ΥΨΗΠΤΕ, Γ. Φλωρεντής, στη Διημερίδα "Ανάπτυξη στην Ψηφιακή Εποχή", στον Βόλο

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo