(Αναπαραγωγή από prlogos.gr:https://bit.ly/2Ti38vu

 

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που η Κυβέρνηση εκπροσωπείται σε αυτή τη μέρα μνήμης της ηρωικής μάχης, εδώ στην ακριτική Σιάτιστα.

Μιας μάχης - σταθμό στον αγώνα της Εθνικής αντίστασης ενάντια στον Ναζισμό, μιας μάχης - σύμβολο της ενότητας του ελληνικού λαού ενάντια στους εχθρούς της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ανθρωπότητας.

Μια από τις σημαντικότερες μάχες  που δόθηκαν από τις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, μάχη που έχει θεωρηθεί «στρατιωτικό παράδοξο» αλλά και «θαύμα»,  αν και αναγνωρίστηκε από την ιστορία όπως της αξίζει μόνο με το πέρασμα των χρόνων. Καρπός και θρίαμβος του γνήσιου αντιστασιακού κινήματος της Δυτικής Μακεδονίας, στάθηκε το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε το απελευθερωτικό μέτωπο του λαού αυτής της περιοχής.

Ενός λαού, ορεινού, περήφανου, ανυπότακτου σε κάθε κατακτητή, λαού συνεχιστή του αλβανικού έπους, με μπροστάρηδες εκείνους που ξεχώρισαν στην πορεία του σκληρού αντιστασιακού αγώνα. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές στο Φαρδύκαμπο και σε αυτούς ανήκει η δόξα. Αυτοί γνώριζαν καλά τον κατακτητή, ήταν νικητές και σαν νικητές ενεργούσαν.

Είναι όμως ιδιαίτερα συγκινητικό και για εμένα, να βρίσκομαι  εδώ στα Σιάτιστα μια τέτοια μέρα. Στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο αγωνιστή φιλόλογος Αλέκος Ρόσιος γνωστός και ως καπετάν Υψηλάντης. Ένας άνθρωπος που όταν τον γνώρισα είδα την ακεραιότητα και την αφοσίωση του σε αγαθά και ιδέες που υπερβαίνουν το άτομο, έναν άνθρωπο με πίστη στην κοινότητα, στη πατρίδα του, στην ελευθερία και τη δικαιοσύνη.

Σήμερα, είναι μια μέρα που οφείλουμε να έχουμε στην σκέψη μας σε όλους εκείνους τους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στις ιδέες που χωρίζουν τους ανθρώπους, που φυλακίζουν την ελεύθερη σκέψη, που πνίγουν τις ανθρώπινες αρετές, που επιβάλλονται μέσα από το μίσος και τον φόβο.

Οφείλουμε να θυμόμαστε πως το πάθος για τη λευτεριά, η αγάπη για την πατρίδα, η ένωση του λαού ενάντια σε ό τι τον χωρίζει, είναι "όπλα" πολύ πιο ισχυρά από τα «τυπικά στρατιωτικά» προσόντα, πολύ πιο δυνατά από τους ισχυρούς στρατούς και τον φανατισμό.

Τέτοιες μάχες σαν αυτήν που κέρδισαν οι δυνάμεις της αντίστασης εδώ, 76 χρόνια πριν, αποτελούν ιστορική παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς για το ηθικό ενός ολόκληρου λαού που όπως έγινε και τότε, άντλησε δύναμη να αγωνιστεί μέχρι την τελική νίκη.

76 χρόνια μετά τις Μάχες της Βίγλας και του Φαρδυκάμπου, δεκαετίες μετά την καταστροφή και την εξαθλίωση της ναζιστικής και φασιστικής κατοχής, έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να ανοίξουμε με τρόπο συντεταγμένο το ζήτημα των αποζημιώσεων.   Όπως έχει δεσμευτεί και ο πρόεδρος της Βουλής, είναι η ώρα να χαράξουμε και να υλοποιήσουμε την πολιτική και την στρατηγική της διεκδίκησης σε διεθνές, κοινοβουλευτικό, διακρατικό και νομικό επίπεδο, έτσι ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη έστω και μετά από τόσο καιρό, έτσι ώστε η μνήμη να κερδίσει την λήθη.

Για αυτό ακριβώς σήμερα εδώ, δεν τιμούμε μόνο τους ηρωικούς αγωνιστές της αντίστασης, δεν τιμούμε μόνο την γενναιότητα των Ελλήνων απέναντι στους κατακτητές. Η σπουδαιότερη ιστορική παρακαταθήκη της ελληνικής αλλά και όλης της αντίστασης απέναντι στους ναζί, σε κάθε μεριά της ηπείρου αυτής, είναι η πάλη απέναντι στο σκοτάδι. Στο μαύρο του φασισμού και του ναζισμού, στην σημαντικότερη απειλή για την ανθρωπότητα που έχει βιώσει ποτέ ο σύγχρονος κόσμος. Η μνήμη αυτής της απειλής, είναι το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στον εθνικισμό, το σύγχρονο μίσος, το πιο δυνατό όπλο ενάντια στους όψιμους αναβιωτές των ιδεολογιών της φρίκης.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

76η Επέτειος των Μαχών Βίγλας και Φαρδυκάμπου / 03 Μαρτίου 2019

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo