Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Γεώργιος Φλωρεντής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Ελληνική Ομογένεια και τα Ομογενειακά Μέσα Ενημέρωσης».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΨΗΠΤΕ ετόνισε ότι «η ελληνική πολιτεία αγκαλιάζει τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης» και ότι είναι αναγκαία η κοινή πορεία  για την επίτευξη του κοινού σκοπού, που συνίσταται στην προβολή του ελληνικού ονόματος, της ιστορίας, του πολιτισμού, της ίδιας της Ελλάδας του σήμερα, και η άμεση και διαρκής ενημέρωση, ειδικά από τα διαδικτυακά μέσα, ενδυναμώνει τον δεσμό των ομογενών, αποτελώντας και έναν δίαυλο επικοινωνίας και ένα βήμα έκφρασης και λόγου. Τα πάνω από 150 ελληνικά ομογενειακά Μέσα είναι η κύρια πηγή πληροφόρησης των ομογενών και ο ρόλος τους είναι πολυδιάστατος: Επιτελούν οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης του Ελληνισμού, συχνά σε καθημερινή βάση για όλα τα ζητήματα που τον αφορούν, έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο ανά τα χρόνια. «Ο ρόλος τους έγκειται στο γεγονός ότι έφερναν και φέρνουν τον απόδημο ελληνισμό πιο κοντά στην πραγματικότητα της χώρας υποδοχής, δημιουργούν στενούς δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της ελληνικής κοινότητας και ταυτόχρονα αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα στην ομογένεια και στο εθνικό κέντρο». Βασικός στόχος και κύριο μέλημα της δράσης του ελληνικού ομογενειακού Τύπου γενικότερα, σε κάθε χώρα όπου έζησε και αναπτύχθηκε το ελληνικό στοιχείο, υπήρξε πάντα η διατήρηση, η προώθηση και η ενδυνάμωση της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας. Επιπλέον στόχος υπήρξε η προβολή και ενίσχυση της ελληνικής εικόνας, αλλά και η θετική της επιρροή στην κοινωνία της νέας πατρίδας, κρατώντας πάντα ζωντανή την επαφή των ομογενών με την ελληνική γλώσσα, πράγμα ζωτικής σημασίας για την κάθε κοινότητα.

Στη συνέχεια ο κ. Φλωρεντής συνεχάρη τον ιδρυτή της ομογενειακής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Hephaestus Wien» και του ομογενειακού διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού «Hephaestus Radio», κ. Georg Gstrein, ο οποίος, όπως επισήμανε, γεννήθηκε στο Κάιρο, εκεί έμαθε τη δημοσιογραφία από μικρός δίπλα στον πατέρα του και μέσω Αθήνας βρέθηκε στη Βιέννη. Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας ετόνισε ότι το παράδειγμα αυτό αποτελεί πρότυπο λειτουργίας ενός τέτοιου μέσου, που απευθύνεται στα ελληνικά και τα γερμανικά τόσο στην ελληνόφωνη κοινότητα και τους φιλέλληνες της Αυστρίας όσο και στους ομογενείς όλου του κόσμου.

Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Βιέννης, κ. Κωνσταντίνος Προκάκης, επισήμανε ότι η συνδιοργάνωση της συγκεκριμένης επετειακής εκδήλωσης έχει διπλή συμβολική σημασία. Αφ’ ενός διότι παραπέμπει στη στήριξη, που παρέχουν το ΥΨΗΠΤΕ και τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας σε όλες τις θετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής Διασποράς. Αφ’ ετέρου διότι στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα ότι για την ενότητα και συνοχή της ελληνικής Διασποράς είναι αναγκαία η εποικοδομητική συνεργασία των ομογενειακών οργανώσεων μεταξύ τους, αλλά και με τις ελληνικές αρχές της περιοχής τους.

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας και του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού, κ. Georg Gstrein, αναφέρθηκε στο ιστορικό της πρωτοβουλίας του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο κοινό και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για τη διεύρυνση και βελτίωση του περιεχομένου και του προγράμματος των εν λόγω ομογενειακών μέσων ενημέρωσης.

Ακολούθως, η ηθοποιός, κ. Έρη Μπακάλη, παρουσίασε το νέο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του ραδιοφωνικού σταθμού.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, κ. Νικόλαος Σαπουντζής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Αυστρίας, κ. Κωνσταντίνος Φίζογλου, η Προϊσταμένη του Γραφείου ΕΟΤ Βιέννης, κ. Ελένη Μελιτά, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Πρεσβείας της Κύπρου στη Βιέννη, κ. Πάνος Μαστοράκης, ο Βουλευτής της Βιέννης, κ. Volkmar Harwanegg, συνεργάτες της ιστοσελίδας και του ραδιοφωνικού σταθμού, έλληνες ομογενείς και εκπρόσωποι αυστριακών οργανώσεων. 

 

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo