Στις εκδηλώσεις μνήμης της 101ης Επετείου της Μάχης του Σκρα την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιώργος Φλωρεντής εκπροσώπησε την Ελληνική Κυβέρνηση και  απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να εκπροσωπώ την Ελληνική Κυβέρνηση σε αυτή την ημέρα μνήμης μιας ηρωικής μάχης, εδώ στο ακριτικό Σκρα. Μιας μάχης - σταθμό για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η μάχη του Σκρα, στις 17 Μαΐου του 1918, πριν από 101 χρόνια, αποτέλεσε ισχυρότατο πλήγμα για τους σχεδιασμούς των Κεντρικών Δυνάμεων και μέγα επίτευγμα του ελληνικού στρατού, ο οποίος κατόρθωσε να δώσει ανάσα στις συμμαχικές δυνάμεις της Αντάντ, με ανδρεία και ορμητικότητα.

Απέναντι στο ισχυρά οχυρωμένο και βαριά εξοπλισμένο από τις υπερέχουσες αριθμητικά βουλγαρικές δυνάμεις ύψωμα του Σκρα, το ελληνικό Σώμα Στρατού Εθνικής Άμυνας, αποτελούμενο από μόλις τρεις Μεραρχίες, τις Μεραρχίες Σερρών, Κρήτης και Αρχιπελάγους (που σήκωσε και το μεγαλύτερο βάρος της μάχης), κατόρθωσε μια λαμπρή νίκη, που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους Συμμάχους και ενθουσίασε τον ελληνικό λαό.

Οφείλουμε να θυμόμαστε πάντα πως η νίκη στο Σκρα κόστισε ακριβά σε ανθρώπινες ζωές. Η τιμή στη μνήμη των νεκρών που μας κάνουν περήφανους είναι διαχρονική ευθύνη της Πολιτείας και χρέος όλων μας.

Η νίκη του Σκρα υπήρξε η πρώτη και σπουδαιότερη μάχη την άνοιξη εκείνης της χρονιάς στο ευρύτερο Ανατολικό Μέτωπο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Σηματοδότησε την ανάληψη ρόλου καθήλωσης και διασποράς των γερμανικών δυνάμεων ειδικά από το Μακεδονικό Μέτωπο και αποτέλεσε το προοίμιο της νίκης των Συμμάχων το φθινόπωρο του 1918.

Ήταν μια ελληνική νίκη, που έδωσε κρίσιμη στήριξη στους Συμμάχους και ενθουσίασε τον ελληνικό λαό. Ήταν μια μάχη που απέδειξε ότι ο ελληνικός στρατός, παρ’ όλες τις εσωτερικές διαμάχες λόγω του Εθνικού Διχασμού, τα οργανωτικά και λειτουργικά του προβλήματα, εξακολουθούσε να είναι αξιόμαχος και ετοιμοπόλεμος, με πίστη και υψηλό φρόνημα, καλή εκπαίδευση, αυταπάρνηση, ηρωισμό και αυτοθυσία των αξιωματικών και των οπλιτών του.

Η έκβαση της μάχης του Σκρα εντυπωσίασε τους Συμμάχους. «Πεζικό απαράμιλλης ανδρείας και έξοχης ορμητικότητας» χαρακτήρισε ο Γάλλος επικεφαλής του Ανατολικού Μετώπου τον ελληνικό στρατό, καθώς οι ελληνικές δυνάμεις κατάφεραν σε μικρό χρονικό διάστημα να διασπάσουν την βαριά οχύρωση των βουλγαρικών δυνάμεων.

Το σημαντικότερο όμως για εμάς είναι ότι η νίκη στο Σκρα λειτούργησε σαν ελιξίριο ενότητας για τους Έλληνες. Ακόμα και ο αντιβενιζελικός Τύπος της εποχής αναφέρθηκε σε αυτήν με ενθουσιασμό, μιλώντας για μια «ωραία ελληνική νίκη». Έτσι, η ευγενής άμιλλα των Ελλήνων για νίκη κορυφώθηκε, όπως συχνά διαπιστώνουμε στην ιστορία μας σ’ ανάλογες περιπτώσεις, και πόσο μάλιστα με μια ηγετική μορφή σαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, έναν άνθρωπο που ενέπνευσε χιλιάδες κόσμου να τον ακολουθήσουν σε ένα όραμα για την αλλαγή της χώρας.

Ο θρίαμβος των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη του Σκρα είχε τεράστια θετική απήχηση σε ολόκληρη την Ελλάδα –και μάλιστα σε μια περίοδο ακραίου διχασμού– γιατί εξυψώθηκε το φρόνημα και το ηθικό του ελληνικού λαού κερδίζοντας διεθνή αναγνώριση για τη μαχητικότητα και τη γενναιότητά του. Και αυτή είναι η ιδιαίτερη σημασία μιας τέτοιας μάχης, μια επετείου όπως αυτή που τιμούμε εδώ σήμερα: Η ενότητα του λαού μπροστά στην απειλή, η υπεράσπιση της πατρίδας πέρα από τις εσωτερικές αντιπαλότητες και η αφοσίωση στο καθήκον. Οφείλουμε λοιπόν όλες και όλοι να θυμόμαστε πως το πάθος για τη λευτεριά, η αγάπη για την πατρίδα, η ενότητα του λαού ενάντια σε ό,τι τον διχάζει, είναι "όπλα" πολύ πιο ισχυρά από τα «τυπικά στρατιωτικά» προσόντα, πολύ πιο δυνατά από τους ισχυρούς στρατούς και τον φανατισμό.

Τέτοιες μάχες σαν αυτήν που κέρδισαν οι ελληνικές δυνάμεις εδώ, 101 χρόνια πριν, αποτελούν ιστορική παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς για το ηθικό ενός ολόκληρου λαού που, όπως έγινε και τότε, ξέρει πώς να βρίσκει τη δύναμη για να αγωνιστεί μέχρι την τελική νίκη».    

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo