Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ*

Αν τον Σεπτέμβρη του 2015 έλεγε κάποιος ότι την άνοιξη του 2019 η χώρα θα έχει βγει από το μνημόνιο, θα έχει ρυθμίσει το χρέος, θα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, θα έχει το περιθώριο θετικών μέτρων φοροελάφρυνσης, θα έχουν δημιουργηθεί 400.000 θέσεις εργασίας και θα έχει πέσει η ανεργία κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, θα τον χαρακτηρίζαμε τουλάχιστον υπεραισιόδοξο.

Και όμως, μπήκαμε σε μία προεκλογική περίοδο όπου τα παραπάνω είναι ήδη κατακτήσεις του λαού μας.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς, τα κόμματα να αναμετρώνται προγραμματικά γύρω από το πώς οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία θα γίνουν κτήμα της κοινωνίας.

Από τη μια, ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ένα συμπαγές σχέδιο που θα εγγυηθεί τη σταθερότητα της οικονομικής ανάκαμψης και της απασχόλησης. Από την άλλη, αρχίζει να πυκνώνει ένα αφήγημα αποσταθεροποίησης της οικονομίας.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι η Ελλάδα είναι αναξιόπιστη και ότι δεν θα πληρώσει τα σπασμένα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έλεγε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί. Και ο πάντα παρών και αενάως διαψευδόμενος Στουρνάρας ότι τα θετικά μέτρα βγάζουν την Ελλάδα εκτός στόχων. Από κοντά και τα γνωστά ΜΜΕ σιγοντάρουν ή ακόμα υπερακοντίζουν. Διακινούν όλοι μαζί το σενάριο του τρόμου.

Ο λόγος για τον οποίο επιλέγονται αυτές οι τοποθετήσεις είναι εμφανής. Η διασπορά της αβεβαιότητας, η ακύρωση όποιας αυτοπεποίθησης του λαού και η πολιτική του διχασμού είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διαμορφωθούν συνθήκες ανοχής σε πολιτικές όπως αυτές που υπάρχουν στο πρόγραμμα της Ν.Δ.. Μια κοινωνία αισιόδοξη δεν μπορεί να αποδεχτεί τη μετατροπή του 8ωρου σε 12ωρο ούτε την καθιέρωση της 7ήμερης εργασίας. Μια κοινωνία αισιόδοξη δεν θα αποδεχθεί την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων. Ή την αποτρόπαια ρήτρα 1 προς 5 για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πως θα χρειαστεί να ανατρέψει τα πάντα, να καταστρέψει τη θετική πορεία, να ρίξει στη θάλασσα την προσπάθεια του λαού, ώστε να προχωρήσει στο σχεδιασμό του. Περιγράφει από τώρα πρωτοβουλίες που θα διαμορφώσουν ένα δημοσιονομικό κενό, για να έχει έτοιμη τη δικαιολογία να πάρει μέτρα και να ξανακαλέσει ενδεχομένως το ΔΝΤ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνομιλία του με τον επιχειρηματία. Είκοσι δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να καταλάβουμε ότι στόχος του είναι να δημιουργήσει νέα προβλήματα στην οικονομία, ρίχνοντάς τη στα βράχια. Η δήλωση ότι δεν θα γίνονται έλεγχοι, είναι μια ακραία επίθεση προς μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά και επαγγελματίες οι οποίοι επιλέγουν να μην παρανομούν. Προς όλους όσοι πληρώνουν φόρους.

Υπάρχει εδώ μία αλληλουχία με την οποία οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι εξοικειωμένοι. Τα έσοδα πέφτουν, δημιουργείται δημοσιονομικό κενό, μείωση δαπανών, ύφεση, ανεργία και ούτω καθεξής. Και όταν λέμε μείωση δαπανών, εννοούμε σαφώς δημόσιες δαπάνες, στις οποίες εντάσσονται μισθοί, συντάξεις και πέντε μεγάλα επιδόματα που έχουν οικοδομηθεί. Η απόλυτη κοινωνική καταστροφή.

Ο δρόμος που έχει επιλέξει η Ν.Δ., μας γυρίζει πίσω στο 2010, στην αρχή της κρίσης, στο πρώτο μνημόνιο. Το οποίο όπως ξέρουμε δεν ήταν ευλογία για τον τόπο. Είναι αμετανόητοι. Ποτέ και πουθενά δεν είπαν ότι έκαναν λάθος μέχρι το 2014. Μιλούν για success story του Σαμαρά και επιθυμούν να εφαρμόσουν τα ίδια.

Ο ρόλος που έχει επιλέξει για τον εαυτό του ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός του δήμιου μιας κοινωνίας που υπέφερε πολλά για να βγει στο ξέφωτο και τώρα της ζητείται συναίνεση για να επιστρέψει στην πιο μαύρη περίοδο των τελευταίων ετών. Βγήκαμε από τα μνημόνια και θέλουν να μας ξαναβάλουν.

Στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάκαμψη των πολιτικών οικογενειών και των πολιτικών συνταγών που μας χρεοκόπησαν.

Στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Συνεχίζουμε τη θετική, αισιόδοξη πορεία στον δρόμο της κοινωνικής ανάκαμψης και της δίκαιης ανάπτυξης.

Το δίλημμα είναι καθαρό: Ή συνεχίζουμε στο δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης ή γυρίζουμε στις πολιτικές του ΔΝΤ.

*Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης – υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νότιου Τομέα Αθηνών

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo