Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η τελετή παράδοσης-παραλαβής της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων  από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ Νικόλαο Παππά.
Η τελετή παράδοσης - παραλαβής πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και οι υπουργοί κ. Χρήστος Σπίρτζης και κ. Νικόλαος Παππάς, αναφέρθηκαν στα εξής:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ομιλιών των δύο υπουργών:

•    Ομιλία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη


Καλημέρα σας. Κύριε Υπουργέ, κύριοι Γενικοί, αγαπητοί εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης παραδίδουμε τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στον φίλο Νίκο Παππά.
Θέλω να πω, ότι το διάστημα που πέρασε, ένα από αυτά που έκανε σε σχέση με το τι αισθανόμαστε ανθρώπινα, είναι ότι χτίστηκε μια σχέση που συνήθως χτίζεται στη νεότητά σου. Όταν είσαι δηλαδή μαθητής, φοιτητής, όταν μπορείς να χτίσεις ειλικρινείς και άδολες σχέσεις.
Είναι πραγματικά σπάνιο να χτίζεις μέσα σε μια τέτοια εποχή και με τις συνθήκες που γνωρίζετε όλοι, σχέσεις σαν κι αυτές που χτίστηκαν με το Νίκο. Πιστεύω ότι είναι μεγάλη χαρά γα εμένα που παραδίδω τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο Νίκο Παππά, για να σηματοδοτήσουμε και τη μετάβαση της υφεσιακής εποχής που ζούμε, σε αναπτυξιακές εποχές, αλλά αναπτυξιακές με δίκαιο και παραγωγικό πρόσημο, όχι με δείκτες που δε λένε τίποτε και στην ελληνική κοινωνία και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Συνηθίζεται στις τελετές παράδοσης – παραλαβής να γίνεται ένας απολογισμός, εγώ θέλω να ξεχωρίσω σε επικεφαλίδες, σε τίτλους, κάποιες δράσεις που είναι σημαντικές κατά τη γνώμη μου για τη χώρα.
Η πρώτη, είναι οι θεσμικές αλλαγές για τη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για να κατοχυρώσει μια πραγματικά ανεξάρτητη λειτουργία και όχι μια εξαρτημένη λειτουργία, όχι από το πολιτικό σύστημα της χώρας μόνο, αλλά και από οικονομικά συμφέροντα και μαζί με αυτό να προετοιμάσουμε το νέο χάρτη συχνοτήτων και το χάρτη συχνοτήτων ραδιοφώνου.
Η δεύτερη δράση, είναι η δράση για τη λειτουργία των κεραιοσυστημάτων και την αδειοδότησή τους, που είναι κάτι που εκκρεμεί πάρα πολλά χρόνια και κινηθήκαμε στην κατεύθυνση και της θεσμικής προετοιμασίας για να έχουμε αλλαγές, αλλά και στο να είμαστε αποτελεσματικοί, πως δηλαδή θα έχουμε και κεραιοσυστήματα όχι μόνο της κινητής τηλεφωνίας, γενικότερα, που θα μπορούν να αδειοδοτηθούν, αλλά ταυτόχρονα θα  μπορούν να προστατεύουν και τη δημόσια υγεία.
Η τρίτη δράση ήταν η δράση για το σταμάτημα της αιμορραγίας νέων επιστημόνων και επιστημόνων γενικότερα από το χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Αυτό επιχειρήθηκε με τη συμφωνία που έγινε για την λειτουργία θερμοκοιτίδας νέων εταιρειών στις τεχνολογίες πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
Η τέταρτη δράση έχει να κάνει με τη δορυφορική πολιτική της χώρας, που ήταν σε ανύπαρκτο επίπεδο. Όταν παραλάβαμε την Κυβέρνηση παραλάβαμε και την τελευταία θέση στην Ευρώπη στις τηλεπικοινωνίες και στην ευρυζωνικότητα. Έχουν απελευθερωθεί περίπου 400 εκατομμύρια για την πρόσβαση στα ευρυζωνικά δίκτυα νέας γενιάς και έχουν γίνει όλες οι προετοιμασίες προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ένα νέο Δίκτυο οπτικών ινών. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν και αναρτημένα αυτά τα σχέδια στο πακέτο Γιούνκερ για να μπορέσουμε να βρούμε και ιδιωτική συμμετοχή σε αυτό το εγχείρημα.
Για να βγει και το δημοσιογραφικό μεροκάματο, να ανακοινώσουμε τέσσερις δράσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται που έχουν κοινωνική διάσταση, αλλά έχουν και εθνική διάσταση.
Η πρώτη ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό στην 28η Οκτωβρίου και αφορά την παροχή δωρεάν ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών.
Η δεύτερη αφορά τη δωρεάν δορυφορική πρόσβαση των Ελλήνων που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Εκεί δεν υπήρχε πρόσβαση στην ελληνική τηλεόραση.
Η τρίτη αφορά δωρεάν επιχορηγούμενες ευρυζωνικές συνδέσεις σε πρωτοετείς φοιτητές μας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η τέταρτη αφορά δωρεάν και επιχορηγούμενες ευρυζωνικές συνδέσεις στα άτομα με ειδικές ανάγκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να πω ότι αυτό που έγινε με τον ανασχηματισμό με την ίδρυση του Υπουργείου που αναλαμβάνει ο Νίκος, είναι ένα αίτημα του τεχνικού κόσμου της χώρας του κόσμου της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών για δεκαετίες, να υπάρχει δηλαδή ένα Υπουργείο που θα έχει αναφορά αυτός ο χώρος. Όπως γνωρίζετε ήταν πολυδιασπασμένος, ήταν σε τέσσερα Υπουργεία και σε αρκετούς φορείς και Διαχειριστικές Αρχές.
Πραγματικά μετά την πώληση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας είχαμε μια Γενική Γραμματεία που ήταν ο φτωχός συγγενής της εκάστοτε Κυβέρνησης και σε στελεχιακό δυναμικό και σε δράσεις. Δεν υπήρχε ένα κέντρο για να μπορεί να προωθεί τις εθνικές πολιτικές στο χώρο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών και είναι ευτύχημα που όχι μόνο προχωρήσαμε για να ιδρυθεί αυτό το Υπουργείο, αλλά το Υπουργείο το αναλαμβάνει ο Νίκος Παππάς ένας άνθρωπος που είναι οραματιστής και που προχωράει με όποιο κόστος τις πολιτικές που πιστεύει. Σας ευχαριστώ πολύ.

•    Ομιλία του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ Νικόλαου Παππά.

Κύριε Υπουργέ, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, στελέχη του Υπουργείου και φίλοι δημοσιογράφοι. Υπάρχει και μια δόση αμηχανίας όταν έχεις έτσι μια τυπική τελετή να διεκπεραιώσεις και αυτό αφορά έναν άνθρωπο σαν το Χρήστο Σπίρτζη, όπως σας είπε κι ο ίδιος, είναι και πάρα πολύ  καλός φίλος οπότε χρειάζεται μια επιπλέον προσπάθεια για να κρατήσουμε κάποιες τυπικότητες. Δεν τα καταφέρνουμε πάντα, αλλά εν πάση περιπτώσει θα ήθελα κι εγώ να ξεκινήσω από το σημείο, το τελευταίο, το οποίο ανέφερε ο Υπουργός.
Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ  κρίσιμο το γεγονός  ότι γίνεται μια τομή με την έννοια ότι προτεραιοποιείται ο συντονισμός και η εννοιοποίηση της ψηφιακής πολιτικής και της πολιτικής τηλεπικοινωνιών για τη χώρα, διότι πιστεύουμε ότι αυτός ο Τομέας μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης.
Μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης η οποία να καταστήσει τη χώρα, χώρα πρωταγωνιστή στον Τομέα των Τηλεπικοινωνιών και της Ψηφιακής Πολιτικής. Και θα σας έλεγα να την κάνει και πιο δημοκρατική, διότι εάν καταφέρουμε και υπερβούμε τα πλείστα όσα εμπόδια υπάρχουν και είμαστε αποτελεσματικοί, σημαίνει ότι θα έχουμε καταφέρει ν’ ανοίξουμε τις μεγάλες λεωφόρους της πληροφορίας για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, είτε είναι οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, είτε είναι ΑμΕΑ είτε είναι κάτοικοι των απομακρυσμένων χωριών, οι οποίοι  θα μπορέσουν να δουν το δικαίωμά τους στην απρόσκοπτη και ισότιμη πληροφόρηση με τους άλλους πολίτες,  να γίνεται πραγματικότητα.
Είναι πολλά τα προβλήματα τα οποία πρέπει να υπερβούμε. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις προφανώς για να το πω ευγενικά, αμέλησαν το να  αφοσιωθούν στο ν’ αξιοποιήσει η χώρα το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Και ποιο είναι αυτό: Είναι η γεωγραφική της θέση και το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο είναι αξιοζήλευτο και στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών και της Ψηφιακής Πολιτικής.
Η χώρα έχει μια γεωγραφική θέση η οποία της δίνει ιδιαίτερο διεθνές γεωπολιτικό βάρος. Μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου, κόμβος τηλεπικοινωνιών και σημείο αναφοράς για τις σχέσεις της Ευρώπης με τον υπόλοιπο κόσμο. Και για να το καταφέρει αυτό, πρέπει να έχει σύγχρονα αξιόπιστα εκτεταμένα δίκτυα. 
Και αυτή τη μάχη νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να τη δώσουμε.  Παντού και πάντα βεβαίως υπάρχουν δυνάμεις αδράνειας και δυνάμεις αντίρροπες, αλλά πραγματικά νομίζω, ότι εδώ πέρα μπορεί να δοθεί μια καινούργια πνοή και να σηματοδοτηθεί καίρια αυτό που λέμε παντού και πάντα, το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα.
Είναι η ευκαιρία και η δυνατότητα η Ελλάδα να μπει σε αυτό  το κύμα της τεχνολογικής επανάστασης με όρους αξιοπιστίας  και να την καταστήσουμε σε λίγα χρόνια πρωταγωνίστρια και όχι ουραγό στην Ευρώπη. Επιτρέψτε μου ένα τελευταίο σχόλιο για τον ανασχηματισμό: Είναι προφανώς ότι η αντιπολίτευση, παλινωδεί μεταξύ μιας γραμμής η οποία λέει ότι ο ανασχηματισμός έγινε απλώς για να προσαρμοστούμε στα αιτήματα των δανειστών ή ότι έγινε για να προετοιμάσουμε τη ρήξη.
Το εντυπωσιακό είναι, ότι καμιά φορά ακούγονται από τον ίδιο άνθρωπο, στην ίδια τοποθέτηση εντός ενός λεπτού και οι δυο ισχυρισμοί οι οποίοι είναι απολύτως αντιφατικοί μεταξύ τους αλλά είναι απολύτως συμβατοί με τη διάτρητη θεωρία τους ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος και τρόπος  για διαπραγμάτευση. Αυτή η θεωρία ήταν και η εφαρμοσμένη πολιτική τους όσον καιρό δυστυχώς στα χρόνια της κρίσης βρίσκονταν στη διακυβέρνηση της χώρας.
Έχουμε περάσει στην επόμενη φάση, αυτή είναι μια κυβέρνηση η οποία μπορεί και θα οδηγήσει τη χώρα στα επόμενα βήματα και όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός και όλα μας τα στελέχη. Ηρθε η ώρα και για τους αντισυμβαλλόμενους στη διαπραγμάτευση, να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν με βάση τις δεσμεύσεις τους.
Ακριβώς γιατί δεν πρέπει οι διαφωνίες μεταξύ τους να καθυστερούν το εφικτό, το απολύτως εφικτό και αναγκαίο αναπτυξιακό άλμα της χώρας. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ακόμα και σε συνθήκες στενές δημοσιονομικές, μπορεί να λαμβάνει πρωτοβουλίες για να προστατεύει  τα αδύναμα στρώματα. Να σταματάει την καταστροφή όπως είχαμε πει στις τελευταίες εκλογές.
Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η τόλμη και η ευθύτητα και από τη μεριά των  εταίρων ούτως ώστε η Ελλάδα να μπει στην επόμενη φάση και να περάσει στο απολύτως εφικτό όπως σας είπα, αναπτυξιακό άλμα.
Υπουργέ μου, ευχαριστούμε για όλα και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί.
***

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ:
Μια παράλειψη: Θα ήθελα από μεριάς μου στην τοποθέτηση να ευχαριστήσω τους λίγους αλλά λέοντες, συναδέλφους, τα υπηρεσιακά στελέχη, βλέπω τον κ. Σαγιά, για τη συνεργασία όλον αυτό τον καιρό, που ήταν μια σπάνια συνεργασία και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, με πενιχρά μέσα και ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και το Γενικό Γραμματέα, το Βασίλη Μαγκλάρα, τον οποίο τον κληρονομείτε. Να είστε καλά. Καλημέρα.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo