Συναντήσαμε τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, στο γραφείο του λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους επιχειρήσεων κολοσσών, όπως η Facebook, η Airbnb, η Paramount, τα Disney Studios, το ΝBC Universal κ.ά., και λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis. Μοιραία η πρώτη ερώτηση ήταν το ποια γεύση του άφησε η συζήτηση στη Βουλή. Δείτε τι μας απάντησε:

Υπάρχει ένα γενικότερο πολιτικό συμπέρασμα.  Η Νέα Δημοκρατία κυριαρχείται πλέον, σε όλα τα επίπεδα, από την ακραία ομάδα Σαμαρά. Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη, η οποία ξεκίνησε όταν εξελέγη, να πλασάρει ένα κεντρώο φιλελεύθερο προφίλ, που θα του επέτρεπε να προχωρήσει σε ανοίγματα πέραν της παραδοσιακής σκληρής δεξιάς, έχει τελειώσει.


Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ψηφίσει τίποτε σε σχέση με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα, τις οποίες έχει προωθήσει η Κυβέρνηση. Επίσης, έχει κάνει μία θεαματική «κωλοτούμπα» αναφορικά με τη θέση του για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και, βεβαίως, στο ζήτημα του μεγάλου σκανδάλου της Novartis σφιχταγκαλιάστηκε με αυτούς που τούτη την ώρα αναφέρονται στη δικογραφία ως ελεγχόμενοι.

 Ο κόσμος είναι πεισμένος πως εδώ υπάρχει ένα σκάνδαλο. Και αυτό δεν τόλμησε να το αμφισβητήσει κανείς. Ούτε όσοι περιλαμβάνονται στη δικογραφία.
Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί απείχε η ΝΔ από την ψηφοφορία στη Βουλή. Και γιατί η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέλεξε να ψηφίσει «άκυρο». Τι φοβήθηκαν; Μήπως τις διαρροές και κάποια πολιτικά μηνύματα τα οποία θα έφερναν τις πολιτικές ατμομηχανές της ΝΔ σε πολύ δύσκολη θέση; Αυτή η ιστορία έχει πάρα πολλά επεισόδια ακόμα, ενώ η συμπεριφορά, το άγχος και ο τόνος ορισμένων ήταν και είναι δηλωτικά της κατάστασης.

Τι εννοείτε; Ρωτώ καθώς η αντιπολίτευση έχει σηκώσει πολύ σκόνη. Για παράδειγμα ο κ. Σαμαράς μήνυσε τον πρωθυπουργό και μίλησε για «συνωμότες», ενώ στο στόχαστρο μπήκε και η εφημερίδα Documento επειδή τόλμησε να αποκαλύψει το σκάνδαλο Novartis. Τελικά υπάρχουν όρια στη  διαλεύκανση τέτοιων μεγάλων υποθέσεων με έντονη οσμή σκανδάλου ή πρέπει να τίθενται όρια στη δημοσιογραφική έρευνα και ποιος τα θέτει αυτά;

Όρια στη διερεύνηση υποθέσεων που σχετίζονται με τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος δεν υπάρχουν. Αλίμονο αν υπήρχαν. Αλίμονο αν λέγαμε ότι «κοιτάξτε εδώ, υπάρχει μία ζώνη πέραν της οποίας δεν μπορείτε να πάτε».

Η δε αντίδραση ορισμένων αποτυπώνει και τον πολιτικό προσανατολισμό τους. 
O κ. Σαμαράς είναι ένας εμφυλιοπολεμικός πολιτικός, ένας άνθρωπος που έχει τραφεί με τα προτάγματα της μετεμφυλιακής δεξιάς, τα οποία επιχείρησε επιτυχώς να τα κάνει και κεντρική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. Νομίζω ότι και αυτό έχει το ενδιαφέρον του.

Και για να κλείσουμε με το θέμα της Novartis. Είστε αισιόδοξος ότι θα χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση; Σας ρωτώ γιατί υπάρχουν δημοσιεύματα ακόμα και για μία εν εξελίξει προσπάθεια «δικαστικού πραξικοπήματος», ότι δηλαδή κάποιοι δικαστικοί επιχειρούν να πάρουν την υπόθεση από τα χέρια της εισαγγελίας διαφθοράς.

Και αυτό που με ρωτάτε είναι δηλωτικό σκοπιμοτήτων. Ένας καθαρός ουρανός δεν θα φοβόταν αστραπές. Αν ήταν έτσι δεν θα υπήρχε μεθόδευση για να φύγει ο φάκελος από τα χέρια των ανθρώπων που δουλεύουν πάνω σε αυτόν τόσο καιρό.
Υπάρχει ένα ερώτημα, το οποίο διατύπωσε με πάρα πολύ καθαρό τρόπο και ο πρωθυπουργός στη Βουλή: Έχουμε μία παραδοχή ότι υπήρξε σκάνδαλο -ας αφήσουμε το γεγονός ότι ουδείς αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη- αλλά πως έγινε αυτό το σκάνδαλο; Πού έγιναν οι πράξεις και οι παραλείψεις που συγκροτούν αυτή την υπόθεση; Ήταν αμέτοχοι οι πολιτικοί προϊστάμενοι; Δεν το είδαν; Ήταν αφελείς; Υπήρχε σκοπιμότητα; Οι απαντήσεις θεωρώ πως θα βγουν μέσα από τη διαδικασία που ακολουθεί.

Φεύγοντας από το θέμα της Novartis, θα σας έλεγα ότι η κυβέρνηση μοιάζει να έχει «απλώσει όλον τον τραχανά στο τραπέζι». Εκτός από το μεγάλο θέμα της εξόδου από τα μνημόνια, μπήκε στην πολιτική ατζέντα και το σκάνδαλο με τα φάρμακα, ενώ έχουμε «ανοιχτά» και τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Το ερώτημα είναι αν ήθελε η κυβέρνηση να «ανοίξει» όλα αυτά τα ζητήματα.

Πολλά από τα ζητήματα που αναφέρατε συνδέονται με το γεγονός πως η χώρα μας επιδιώκει να επανακάμψει, τόσο στο εσωτερικό όσο και ως τη διεθνή της θέση. Και για να επανακάμψει εσωτερικά και να γίνει πειστική προς τα έξω, πρέπει να στείλει ηχηρό και ουσιαστικό μήνυμα ότι τελειώνει και με τα φαινόμενα διαφθοράς, ότι μπορεί να έχει μηχανισμούς διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, οι οποίοι να προσφέρουν μία δημοσιονομική σταθερότητα και ότι επιλύει τα προβλήματα με τους γείτονές της.

Βέβαια εδώ υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα των σχέσεων με την Τουρκία. Αλλά σας ρωτώ: Δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας να κλείσει αυτά τα μέτωπα, ούτως ώστε να αξιοποιήσει το πάρα πολύ σημαντικό εκτόπισμα που έχει στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου είναι ένας παίκτης, όχι απλά υπολογίσιμος, αλλά ο μεγαλύτερος αυτή την στιγμή; Θα καλούσα όλους, λοιπόν, να δουν αυτά τα ζητήματα ως μέρος της μετάβασης σε μία κανονικότητα. Ως μέρος της προσπάθειας μιας χώρας, η οποία έχει ολοκληρώσει τα προγράμματα διάσωσης, έχει επιλύσει τα σημαντικότερα προβλήματα με τους γείτονές της και πλέον μπορεί, με αυτοπεποίθηση και με τακτοποιημένη την οικονομία της, να παίξει το ρόλο που της αναλογεί στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας το διεθνές της εκτόπισμα.

Θεωρητικά, ακούγεται καλό. Αλλά στην πράξη υπάρχουν θέματα, όπως για παράδειγμα αυτό της Κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Τελικά, ισχύουν οι διεθνείς συνθήκες ή δεν ισχύουν;

Το διεθνές δίκαιο δεν έχει γκρίζες ζώνες. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τον τρόπο να διεκδικήσει και να διασφαλίσει τα δικαιώματά της.
Η Κύπρος είναι μία χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με λίγα λόγια, όλοι πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί.

Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Υπάρχει τελικά λύση που να προστατεύει την αξιοπρέπεια των δύο χωρών και των λαών τους ή κυνηγάμε ανεμόμυλους;

Βεβαίως και μπορεί να υπάρξει λύση στην κατεύθυνση αυτών που αναφέρετε. Αναξιοπρεπές είναι να κρατιούνται οι σχέσεις κλειδωμένες σε μία κατάσταση η οποία δεν διευκολύνει ούτε τα συμφέροντα της μίας ούτε της άλλης χώρας. Αν η Ελλάδα κινηθεί με την αυτοπεποίθηση της ισχυρής χώρας, η οποία μπορεί να λύνει προβλήματα και να βοηθά και γειτονικές της χώρες, όπως την πΓΔΜ, ώστε αυτές να εισέλθουν σε μία τροχιά ανάπτυξης, δεν θα έχει απολύτως τίποτα να φοβηθεί.

Τουρκική προκλητικότητα. Ασκείται μία κριτική, όχι μόνο προς εσάς αλλά και προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι υπάρχει υποχωρητικότητα απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της γείτονος.

Κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, αν παραγνωρίσει ότι αυτή τη στιγμή η γειτονική χώρα έχει ανοιχτά πολεμικά μέτωπα που δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τις προσδοκιες της.

Φυσικά, στο εσωτερικό της Τουρκίας υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν μία ενδεχόμενη αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η συγκεκριμένη χώρα δεν είναι μία χώρα σταθερότητας. Είναι μια χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία.

 Αντιθέτως, το πλεονέκτημα του «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή το έχει η Ελλάδα. Και ενδεχομένως αυτό το πλεονέκτημα να θέλουν να το υπονομεύσουν κάποιοι στην Τουρκία.
Γι αυτό είναι σημαντικό να λειτουργούμε με τρόπο που θα διασφαλίζει αυτό το διπλωματικό μας όπλο, καθώς πέρα από την αποτρεπτική ισχύ, η οποία είναι δεδομένη και σε αυτό κανείς δεν μπορεί να κάνει λάθος, έχουμε πάρα πολύ μεγάλη διπλωματική και πολιτική ισχύ ως χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως χώρα η οποία έρχεται σε συνεννόηση με άλλες χώρες της περιοχής και από κοινού λύνουν προβλήματα.

Πρόσφατα επισκεφτήκατε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ποιο ήταν το βασικό αντικείμενο της επίσκεψης αυτής;

Οι ΗΠΑ είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η θεματική στην οποία έχουμε δουλέψει από κοινού οι δύο πλευρές είναι αυτή των νέων τεχνολογιών.

Κατά τις συναντήσεις μας στις ΗΠΑ, είχαμε την ευκαιρία να δούμε πάρα πολλές εταιρίες που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες και να τους εξηγήσουμε πού βρίσκεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ενώ είχαμε επαφές και με εκπροσώπους εταιρειών οπτικοακουστικών παραγωγών. Στη συνέχεια αυτών των επαφών, πραγματοποιήσαμε λίγο νωρίτερα μία συνάντηση με την υπεύθυνη του Facebook για την Ιταλία και την Ελλάδα. Επαφές είχαμε και έχουμε και με άλλες μεγάλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Airbnb, και θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακοινώσουμε σημαντικά πράγματα.

Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω ότι η χώρα μας, για πρώτη φορά, έχει νομοθετήσει –από το περασμένο καλοκαίρι ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κινήτρων για την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού στην Ελλάδα. Τον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμο το πληροφοριακό σύστημα για την υποδοχή των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων επενδυτών, ενώ έχουν εξασφαλιστεί 75 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την υλοποίηση του πλάνου μας. Καλούμε, λοιπόν, τους παραγωγούς να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για να μπορέσουν αυτά τα χρήματα να απορροφηθούν.

Μιλάμε για έναν τομέα στον οποίο θα έπρεπε η χώρα μας να πρωτοστατεί, διότι έχει ένα ιδιαίτερο «πλούτο», το ανάγλυφο και τον καιρό της, που είναι ιδανικός για να παραχθεί οπτικοακουστικό περιεχόμενο.

Συζητήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για την οικονομία για τα εθνικά μας θέματα είχατε; Ποιο το εκεί κλίμα για την κατάσταση στην Ελλάδα;

Για την εξωτερική πολιτική θα ήθελα να σημειώσω -επειδή έχω ακούσει μία φαντασιοπληξία ότι οι Αμερικανοί πιέζουν τελευταία για λύση στο θέμα της ονοματοδοσίας της πΓΔΜ- ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Για θέματα οικονομίας, ακούσαμε απόψεις για ζητήματα που εμείς θέσαμε στο πλαίσιο του ταξιδιού μας. Θα έλεγα ότι το κλίμα, που επικρατεί για τη χώρα μας και την πορεία της οικονομίας μας, είναι πιο θετικό παρά ποτέ.

Μήπως συζητήσατε και το μείζον θέμα της παραμονής ή μη του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα;

Δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση. Δεν είναι της αρμοδιότητάς μου αυτό το θέμα.

Αυτό που μπορώ να επαναλάβω είναι ότι η Ελλάδα θέλει μία λύση, η οποία δεν θα υπονομεύει τις πάρα πολύ θετικές μακροοικονομικές δυναμικές που αναπτύσσονται.

Ενδεχομένως να ρωτήσει κάποιος αν δίνουμε σημασία μόνο στο τι λένε, οι αγορές. Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη που μας ενδιαφέρουν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε και αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας. Και αύξηση των επενδύσεων και βελτίωση του τουρισμού και αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας. Συνολικά, λοιπόν, τα πράγματα πάνε καλά. Εντός αυτού του «καμβά» έρχεται και η διεθνής αναγνώριση, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επίπεδο αγοράς, ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολύ καλές προοπτικές.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo