2063806528 origΜετά από τρία σχεδόν χρόνια πάσης φύσεως καθυστερήσεων και "τρικλοποδιών" από διαφορετικούς παράγοντες, προχωρά η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Πόσο δύσκολη τελικά είναι η επιβολή της νομιμότητας στο χώρο των ΜΜΕ;

Ένα συνονθύλευμα συμφερόντων, αγωνίστηκε σκληρά - απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως απέναντι στη νομιμότητα - ώστε να συνεχιστεί μια "αεροπειρατεία" τριάντα ετών με κατάληψη των συχνοτήτων. Σε πείσμα όλων αυτών, η χώρα μας εισέρχεται στην τελική ευθεία για τον τερματισμό του καθεστώτος ανομίας που εσκεμμένα συντήρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επί 30 ολόκληρα χρόνια για να εξυπηρετούν και να εξυπηρετούνται.

Ηταν προεκλογική μας δέσμευση να μπει ένα τέλος στην άνευ τιμήματος εκμετάλλευση του φάσματος, ενός περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού. Και την κάνουμε πράξη, με την πολύτιμη συμβολή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Η επιβολή της νομιμότητας στον χώρο των ΜΜΕ, αποδείχθηκε δύσκολη ως διαδικασία, η πολιτική μας βούληση όμως είναι ισχυρότερη. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια η χώρα να λειτουργεί ως "Μπανανία", θα μπουν επιτέλους κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, κανόνες στην πολιτική ζωή του τόπου, κανόνες στην ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος, κανόνες στις εργασιακές σχέσεις.

Ο διαγωνισμός του 2016 επιβεβαίωσε τη δυνατότητα είσπραξης τιμήματος και απέτρεψε εναρμονισμένες πρακτικές οι οποίες θα έφερναν στο Δημόσιο απλώς την τιμή εκκίνησης. Επιβεβαιωθήκαμε στην θέση πως η αγορά μπορεί να "σηκώσει" συγκεκριμένο αριθμό αδειών: με 7 υπό δημοπράτηση άδειες, κατατέθηκαν 6 αιτήσεις συμμετοχής. Προχωρήσαμε με πείσμα την ώρα που οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όσοι διετέλεσαν υπουργοί Ενημέρωσης δεν έμπαιναν καν στην διαδικασία να εξηγήσουν γιατί δεν τόλμησαν αυτό που εμείς καταφέρνουμε. Ρύθμιση, αδειοδότηση, τίμημα, προστασία εργαζομένων.

Εμείς διασφαλίζουμε πως φέτος θα ξημερώσει μια νέα μέρα στα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας. Προς μεγάλη απογοήτευση όλων όσοι αγωνίστηκαν σκληρά για το αντίθετο, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πληρώσουν τίμημα, ο αριθμός των εργαζομένων δεν θα μπορεί να είναι μικρότερος των 400, η συνταγματική υποχρέωση για πλουραλισμό στην ενημέρωση θα προστατευθεί.

Τώρα θα έχουμε ρυθμισμένη αγορά και κανάλια που πληρώνουν για άδειες με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων τους 400. Την διενέργεια της διαδικασίας έχει αναλάβει πλήρως η ανεξάρτητη Αρχή του ΕΣΡ και σύντομα θα αδειοδοτηθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας. Βήμα-βήμα κάνουμε πράξη τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και βάζουμε τέλος στο φαύλο σύστημα διαπλοκής μίντια-κομμάτων.

Το σκάνδαλο Novartis έχει παγκόσμιες διαστάσεις, ωστόσο στην Ελλάδα η ΝΔ και ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι αποτελεί σκευωρία της κυβέρνησης. Πώς ερμηνεύετε αυτή τη στάση;

Σε όλο τον κόσμο η υπόθεση της Novartis είναι σκάνδαλο, η εταιρεία άλλωστε έχει δεχθεί την ευθύνη της σε χώρες όπως η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία. Στην Ελλάδα όμως η αντιπολίτευση "βλέπει" σκευωρία και μια συνωμοσία Τσίπρα-FBI. Το "πάρτι" στην Υγεία και στο φάρμακο είναι αδιαμφισβήτητο, το ίδιο και η συμβολή του στην υπερχρέωση και την χρεοκοπία της χώρας, όσο κι αν η αντιπολίτευση αρνείται να το αναγνωρίσει σε μία πρωτοφανή προσπάθεια στρουθοκαμηλισμού.

Θα περίμενε κανείς, πως οι δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο για 40 χρόνια θα είχαν τουλάχιστον το σθένος να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη. Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση στη Βουλή δεν ακούστηκε ούτε μία συγγνώμη για το ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι εξωθήθηκαν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πολυτέλεια να προσποιείται ότι δεν συνέβη τίποτα, ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, ότι δεν υπάρχουν ευθύνες. Αν δεν πράτταμε τα δέοντα σχετικά με την υπόθεση Novartis θα αιωρούνταν μια ισχυρή υπόνοια υπόγειας συναλλαγής. Την υπόσχεση για διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη που δώσαμε στον ελληνικό λαό δεν μπορούμε να την πάρουμε πίσω, δεν θα αφήσουμε καμία σκιά.

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας έρευνας, δεν προτρέχουμε μεν, δεν κρυβόμαστε δε. Αφήνουμε τους θεσμούς να λειτουργήσουν, την προανακριτική να επιτελέσει το έργο της ώστε οι ευθύνες, πολιτικές ή ποινικές, να αποδοθούν.

Η συχνότητα ανάδειξης ψευδών ειδήσεων αυξάνεται καθημερινά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι εφικτό να ελεγχθεί αποτελεσματικά, μέσα και από σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, το φαινόμενο αυτό;

Ήδη το 1988 οι Τσόμσκι και Χέρμαν έγραφαν για την κατασκευή της συναίνεσης και για τον τρόπο με τον οποίο τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης διαμόρφωναν και μονοπωλούσαν την κοινή γνώμη. Σήμερα οποιοσδήποτε μπορεί να πει οτιδήποτε και αυτό να φτάσει παντού. Είναι πολλές οι πρόσφατες έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν ότι ο κόσμος παρακολουθεί και διαβάζει τις ειδήσεις που “ταιριάζουν” καλύτερα στα ενδιαφέροντα, στις πεποιθήσεις και στα συναισθήματά του.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η συντακτική ομάδα του βρετανικού λεξικού της Οξφόρδης επέλεξε ως λέξη της χρονιάς για το 2016 , τον όρο “post-truth”, ήτοι “μετα-αλήθεια”. Έναν όρο που αφορά συνολικά τον δημόσιο διάλογο και υπηρετεί συγκεκριμένη ατζέντα, την ατζέντα του κατά Πιραντέλλο “έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε”.

Ιδίως στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια τα fake news ακολουθούν την ίδια διαδρομή, εμφανίζονται στα social media, στη συνέχεια μεταπηδούν σε ιστοσελίδες για να καταλήξουν το βράδυ μέχρι και στα δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών.

Στο μεταξύ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα πριν λίγους μήνες και μας συνεχάρη για την δράση μας, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την καταπολέμηση των fake news συγκροτώντας ομάδα εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπισή τους. Τους επόμενους μήνες ετοιμάζεται δημόσια διαβούλευση για το θέμα, ενώ συζητείται και το κατά πόσο χρειάζεται συμπαγής νόμος για τη διάδοση των fake news. Εμείς έχουμε ήδη προχωρήσει στη συγκρότηση του μητρώου για τα online media. 

Για πρώτη φορά επιχειρείται με τρόπο διαφανή και συγκροτημένο η λογοδοσία, καθώς αποκλείονται από την κρατική διαφήμιση, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της διαφημιστικής πίτας, ύποπτες ή θολού ιδιοκτησιακού καθεστώτος ιστοσελίδες. Ήδη έχουν εγγραφεί στο emedia.media.gov.gr, περισσότερες από χίλιες ιστοσελίδες.

Είμαστε ήδη σε συνεννόηση με την Google και την Facebook και η χώρα μας θα είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Ιταλία, όπου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με φορείς μια μεγάλου εύρους καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τον εντοπισμό και τον έλεγχο της εξάπλωσης των ψευδών ειδήσεων. Ακόμη, έχει ήδη δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με το Υπουργό Δικαιοσύνης και εξετάζεται νομοσχέδιο το οποίο θα έχει ως στόχο να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα που απορρέει από το μίσος και την αξιόποινη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε σε θέση και σε ετοιμότητα όχι απλά να εφαρμόσουμε μια ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά να την συνδιαμορφώσουμε με βάση το υλικό που έχουμε συλλέξει μέχρι σήμερα.

Την ώρα που σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδύονται σελίδες που ελέγχουν την ακρίβεια των γεγονότων, είναι σαφές ότι στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά στο κομμάτι αυτό και οι ήδη υπάρχουσες σελίδες δεν επαρκούν. Και πώς να είναι επαρκείς, όταν στελέχη της αντιπολίτευσης αναπαράγουν – σκοπίμως ή άθελα τους – fake news; (Ενδεικτικά, ο ένας εκ των δύο αντιπροέδρων της ΝΔ έχει επικαλεστεί ακόμη και είδηση από χιουμοριστική ιστοσελίδα που ήθελε τον τότε Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να καταργεί τα φωνήεντα).

Tα fake news δεν αναπαράγονται μόνο από πολιτικούς, αλλά και από κανάλια. Δελτίο ειδήσεων καναλιού πανεθνικής εμβέλειας παρουσίασε γράφημα που είχε αναποδογυρίσει τον χρόνο για να μοιάζει πως επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξηθεί η ύφεση ενώ η αλήθεια είναι πως υπήρχε ανάπτυξη. Έδειξα αυτό το ανάποδο γράφημα στο Global Progress Forum στον Καναδά όπου συμμετείχα σε ένα πάνελ με θέμα "Δημοκρατία για την Ψηφιακή Εποχή", μαζί με την Arianna Huffington, ιδρυτή του Huffington Post, τον Reid Hoffman, συνιδρυτή του Linkedin και τον Steve Huffman, διευθύνοντα σύμβουλο του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Reddit, και απόρησαν πραγματικά με την "εφευρετικότητα" του καναλιού.

Το μητρώο online media λοιπόν, είναι ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Όχι γιατί θέλουμε να ελέγξουμε τη δημοσιογραφία ή το περιεχόμενο. Θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε μία δημοσιογραφία που δεν εξυπηρετεί συμφέροντα αλλά ασκεί λειτούργημα ως δημοκρατικός μοχλός ελέγχου των εξουσιών. Στόχος μας τώρα πια μετά την επιτυχία του είναι να ενθαρρύνουμε, και το τονίζω να ενθαρρύνουμε, τους εκδότες του διαδικτύου, να ελέγχουν οι ίδιοι το περιεχόμενο και να εισηγούνται τυχόν παραβιάσεις. Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι δηλαδή, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, όπως η γαλλική πλατφόρμα CrossCheck, να εντοπίζουν φαινόμενα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να ειδοποιούν τους πολίτες και την πολιτεία.

Συζητάμε ακόμη ένα ενοποιημένο portal πέρα από το δωρεάν λογισμικό που παρέχουμε ήδη στους εγγεγραμμένους στο μητρώο για την αντιμετώπιση της αντιγραφής περιεχομένου άνευ αδείας, το οποίο θα συμβάλλει στη διασταύρωση των γεγονότων.

Στην εποχή της μετά-αλήθειας, η δημοσιογραφία γίνεται πολύτιμη. Και είναι χρέος όλων μας να τη στηρίξουμε ώστε να μπορεί να επιτελεί τον κοινωνικό της ρόλο. Και αυτό πράττουμε συντονισμένα.

Τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα βγαίνει επισήμως από τη δημοσιονομική επιτροπεία. Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης στη μετα-μνημονιακή εποχή;

Οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς τελειώνουν τον Αύγουστο του 2018. Οπως τελείωσαν -ας μην ξεχνάμε- τον Γενάρη του 2015 οι επιδρομές αλαζόνων τεχνοκρατών στα υπουργικά γραφεία. Μετά τον Αύγουστο θα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης πολιτικής. Οι στόχοι θα επιτυγχάνονται, οι μάχες, στις οποίες θα εκκινούμε από πλεονεκτικότερη θέση, θα κερδίζονται. Όπως επί ΣΥΡΙΖΑ κερδίζονται και εντός του πλαισίου του τρίτου προγράμματος.

Για πρώτη φορά ολοκληρώνεται πρόγραμμα χωρίς νέα μέτρα, τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και η οικονομία ανακάμπτει, όπως φαίνεται από συγκεκριμένα στοιχεία: ανάπτυξη 2%, μείωση της ανεργίας κατά 6%, δημιουργία 320.000 νέων θέσεων εργασίας, νέα αύξηση στις εξαγωγές κ.ά.

Τα τακτοποιημένα δημοσιονομικά, η αναπτυξιακή δυναμική, και η ευρωπαϊκή "ομπρέλα" που διεκδικήσαμε και πετύχαμε για το χρέος, δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης, και ρίχνουν τα επιτόκια παρά το γεγονός πως κάποιοι θέλουν να υπονομεύσουν αυτήν την ομαλή πορεία. Μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα μεταφερθούμε αυτομάτως στη Γη της Επαγγελίας, αλλά θα μπορούμε να βαδίσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία στο δικό μας δρόμο και να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Η έξοδος από τα Μνημόνια θα προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης πολιτικής. Οι δε παροχές που αφορούν στην ενίσχυση της Παιδείας, την αναβάθμιση της Υγείας με πρόσβαση σε όλους, πρέπει να σας πω πως οι παροχές γίνονται ήδη και εντός προγράμματος. 

Την ίδια στιγμή, οικοδομούμε ένα νέο κράτος, απαλλαγμένο από τις πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος. Ακόμα και πριν τελειώσει το πρόγραμμα προχωρούμε σε τομές που φέρουν την υπογραφή της Αριστεράς, κάτι που κάναμε και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος.

Πλέον σχεδιάζουμε το "μετά", σχεδιάζουμε το αύριο, ήδη από σήμερα. Το ζητά ο τόπος, οι άνθρωποί του. Τα περιφερειακά συνέδρια που έχουν γίνει ως τώρα και αυτά που ακολουθούν, δεν είναι μέρος ενός σόου. Οι προτάσεις που κατατίθενται από τους κατά τόπους φορείς, τους ανθρώπους που ζουν τις ανάγκες και τις ελπίδες κάθε περιοχής, αποτελούν ψηφίδες στο σχέδιο της επόμενης μέρας. Στη συγκρότηση του νέου σχεδίου, περιλαμβάνεται η φωνή κάθε πολίτη. Και αυτό το σχέδιο αφορά κάθε πολίτη. Για εμάς δεν περισσεύει κανείς. Και το δικό μας σχέδιο αλλεπάλληλων ρήξεων και μεταρρυθμίσεων θα είναι αυτό που θεμελιώσει μια νέα εποχή για την Ελλάδα.
 

Πώς βλέπετε την πορεία και το μέλλον της Ευρώπης;

Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να καλυφθεί το πολιτικό, κοινωνικό και θεσμικό έλλειμμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες. Το ίδιο πρέπει να γίνει και σε θεσμικό επίπεδο καθώς κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε τις πιο φρικτές στιγμές της ηπείρου και την αναζωπύρωση νέων εθνικισμών.

Πρέπει να επιστρέψει η πολιτική, για να αποφευχθούν φαινόμενα τύπου Αυστρίας, μιας πιο "εκλεπτυσμένης" εκδοχής νεοφιλελεύθερης ακρότητας χωρίς κοινωνικά αντανακλαστικά.

Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να επαναφέρουν την κοινωνική Ευρώπη στο προσκήνιο. Πρέπει η Ευρώπη να αποδείξει πως έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Και εδώ μπαίνουν και οι ευθύνες της Σοσιαλδημοκρατίας, που απομακρύνθηκε από την αριστερά και ως εκ τούτου βυθίστηκε στη μεγαλύτερη κρίση από τη γέννησή της και μετά.

Τις περασμένες δεκαετίες η σοσιαλδημοκρατία  στην Ευρώπη "σύρθηκε" στο άρμα της δεξιάς και του συντηρητισμού σε μια νεοφιλελεύθερη συναίνεση που αποτυπώθηκε στις εφαρμοζόμενες ανά χώρα πολιτικές.

Από την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και την υπερχρέωση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μέχρι τους κανόνες και τις συνθήκες της ΕΕ και την αποθέωση του Συμφώνου Σταθερότητας επί μια εικοσαετία, οδηγηθήκαμε στην γιγάντωση των κρίσεων των οικονομιών της ΕΕ και σε ένα αντιπολιτικό αίσθημα.

Πλέον όμως, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει ανοίξει, ενώ ασκείται και μία γόνιμη κριτική, όχι μόνο από την αριστερά. Η στρατηγική επιλογή της απορρύθμισης στην οποία -δυστυχώς- συναίνεσε η σοσιαλδημοκρατία ακυρώνοντας τις δικές της επιλογές της μεταπολεμικής περιόδου, πλέον επερωτάται από μεγάλη μερίδα του πολιτικού αυτού χώρου. Το κοινωνικό κράτος, τα ισχυρά συνδικάτα, τα μαζικά κόμματα και οι πολιτικές ελευθερίες, όλα εκείνα τα προτάγματα είχαν αναδείξει τη σοσιαλδημοκρατία σε ηγεμονική δύναμη.

Δεν σηκώνουμε το δάχτυλο στην σοσιαλδημοκρατία, την καλούμε όμως σε μία μεγάλη συμμαχία με την αριστερά, τους πράσινους και άλλες προοδευτικές κινήσεις. Σε μια συμμαχία προωθητική, σε μια συμμαχία που θα παλέψει για το ευρωπαϊκό επίδομα ανεργίας, για έναν αυξημένο κοινοτικό προϋπολογισμό ή για έναν κοινό ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών και Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε μια συμμαχία που θα ενδυναμώσει το Ευρωκοινοβούλιο, που θα ορθώνει το ανάστημά της και δεν θα αφήνει τα κράτη-μέλη μόνα, βορά στις κερδοσκοπικές ορέξεις κάποιων χωρίς ευρωπαϊκές λύσεις για το ζήτημα του χρέους.

Η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει μόνο με προοδευτικές συμμαχίες απέναντι στο σκοτάδι της ακροδεξιάς και τον καιροσκοπισμό των αγορών. Οι κοινωνίες προχωρούν, το ερώτημα είναι κατά πόσο η σοσιαλδημοκρατία θα παραμείνει σύμμαχος της συντηρητικής δεξιάς ή θα συμβάλλει στην προσπάθεια. Η αριστερά είναι έτοιμη. Η σοσιαλδημοκρατία είναι;

 

http://www.europeanprogressiveforum.net/pirhoomicronomicrondeltaepsilonupsilontauiotakappaepsilonsigma-sigmaupsilonmumualphachiiotaepsilonsigma-gammaiotaalpha-nualpha-sigmaomegathetaepsiloniota-eta-epsilonepsilon.html

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo