Κύριε υπουργέ μέχρι πρότινος η κυβέρνηση είχε έναν κεντρικό στόχο: την έξοδο από το Μνημόνιο. Όμως τα μέτωπα πληθαίνουν: Μακεδονικό, ελληνοτουρκικά, Novartis, υποθέσεις διαπλοκής. Μήπως κάπου έχετε χάσει τον προσανατολισμό σας;

Tα θέματα που αναφέρατε -πλην των πρόσφατων εντάσεων τις οποίες προκαλεί η Τουρκία, συνδέονται άμεσα με το γεγονός πως η χώρα μας βρίσκεται σε μια κοπιώδη προσπάθεια επανάκαμψης, τόσο στο εσωτερικό όσο και ως προς τη διεθνή της θέση.

Και για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία εσωτερικά αλλά και για να «περάσει» προς τα έξω, πρέπει να σταλεί ηχηρό και ουσιαστικό μήνυμα ότι η Ελλάδα τελειώνει με τα φαινόμενα διαφθοράς, ότι έχει μηχανισμούς ελέγχου και ορθής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, οι οποίοι προσφέρουν σημαντικές δημοσιονομικές ανάσες, καθώς και ότι επιλύει τα προβλήματα με τους γείτονές της.

Στόχος μας είναι να βγει ισχυρότερη η χώρα μας από αυτά. Με ανοιχτά θέματα πίσω, δεν προχωράς μπροστά.

 

Να δεχθώ τη θέση σας ότι ζητούμενο παραμένει για σας η απεμπλοκή της χώρας από τα Μνημόνια. Σε ποιό βαθμό όμως μπορεί να πετύχει αυτό που ονομάζεται αυτοδύναμη έξοδος;

Τον Αύγουστο επιτυγχάνεται μια καθαρή από νέα μέτρα ολοκλήρωση του προγράμματος, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Τακτοποιημένα δημοσιονομικά, αναπτυξιακή δυναμική και ευρωπαϊκή ομπρέλα που πετύχαμε για το χρέος, δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης και ρίχνουν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας σε ιστορικά χαμηλά.

Κάποιοι θέλουν αυτή την ομαλή πορεία να την υπονομεύσουν. Αναφέρομαι στη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη ο οποίος επιμένει ότι πρέπει να πάμε στην προληπτική γραμμή στηριξης. Να μη διεκδικήσουμε δηλαδή μια σοβαρη αύξηση των βαθμών ελευθερίας άσκησης πολιτικής.

Δεν θα τους περάσει. Για πρώτη φορά ολοκληρώνεται πρόγραμμα χωρίς μαύρες τρύπες και νέες απαιτήσεις, για πρώτη φορά η οικονομία ανακάμπτει πραγματικά. Αυτό το τελευταίο το καταγράφουν οι δείκτες για την ανάπτυξη του 1,4%, τη μείωση της ανεργίας κατά 7% σε τρία χρόνια, τη δημιουργία 320 χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, κ.ά.

Σας ακούω συχνά να ασκείτε κριτική στον διοικητή της ΤτΕ κατηγορώντας τον ότι ο λόγος του είναι πολιτικός και αντιπολιτευόμενος προς την κυβέρνηση κάτι που δεν συνάδει με την ιδιότητα του. Μπορεί όμως ο κ. Στουρνάρας να «απαλλαγεί» από τα καθήκοντα του;

Ο κ. Στουρνάρας είναι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Και υπό αυτή του την ιδιότητα θα πρέπει να εκφράζεται. Όχι με την ιδιότητα του αποτυχημένου υπουργού οικονομικών του Σαμαρά ο οποίος επιμένει ότι πρέπει οι χρεοκοπημένες επιλογές του να εφαρμοστούν εκ νέου.

Καλώς ή κακώς, ο ελληνικός λαός επέλεξε να στείλει στην αντιπολίτευση τις δυνάμεις που έχρισαν τον κ. Στουρνάρα υπουργό.

Ο Διοικητής της Ελλάδας ξέρουμε πως δεν εκλέγεται. Η θέση του, όμως, έχει ένα «κουσούρι»: Απαιτεί προσήλωση στο χαρτοφυλάκιο και πίστη στην εθνική γραμμή περί της οικονομίας. Τον καλούμε, πάντως, να μείνει στις αρμοδιότητές του.

Εφόσον τα πράγματα στο πεδίο της οικονομίας εξελιχθούν καλά και στο Eurogroup της 21ης Ioυνίου επιβεβαιωθεί η δυνατότητα της χώρας για μια «αυτοδύναμη» έξοδο, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης;

Η Κυβέρνηση δεν περιμένει τον Αύγουστο για να σχεδιάσει την επόμενη μέρα. Ήδη από σήμερα, μέσα από τα περιφερειακά συνέδρια δημιουργούμε οδικό χάρτη για ισότιμη και ισχυρή περιφερειακή ανάπτυξη. Μέσω των επαφών μας με σειρά φορέων, ενισχύουμε την κοινωνική μας ατζέντα μας.

Ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αποτελεσματικό δημόσιο, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, βαθιές τομές στο τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας.

Αυτό που θα πρέπει να κρατήσει κάθε πολίτης είναι πως στόχος αυτής της Κυβέρνησης παραμένει η Δίκαιη Ανάπτυξη.

Aκούμε εσχάτως πως ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μία λίστα μεταρρυθμίσεων ιδιοκτησίας της κυβέρνησης σας που θα έχει κοινωνικό πρόσημο. Όπως;

Η πλειονότητα των πρωτοβουλιών μας έχει πρόσημο κοινωνικό. Από τις ΤΟΜΥ, τα ζεστά σχολικά γεύματα και τα επιδόματα υπέρ εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέχρι τις αλλαγές στο Δημόσιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση των συναλλαγών των πολιτών και των επιχειρήσεων με τις υπηρεσίες. Στο ίδιο μονοπάτι συνεχίζουμε να βαδίζουμε. Δεν ξεστρατίζουμε.

Διορθώσεις θα γίνουν; Υποθέτω ότι γνωρίζετε καλύτερα από μένα πως οι περικοπές των συντάξεων έχουν ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν το 2019. Πως θα το αντιμετωπίσετε σε μια αμιγώς εκλογική χρονιά;

Διορθωτικές παρεμβάσεις θα γίνουν σε πολλούς τομείς. Όποιος, άλλωστε, πόνταρε ως τώρα τα λεφτά του στο ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν διεκδικεί το παραμικρό και σε κάθε ευκαιρία, βγήκε χαμένος. Για «υπάκουους» σε σκληρές πολιτικές, ας κοιτάξουμε καλύτερα προς τη Νέα Δημοκρατία.    

Όσον αφορά τις συντάξεις, να θυμίσω ότι η Κυβέρνησή μας έχει προβλέψει εκτός από τα μέτρα και τα αντίμετρα. Που θα φέρουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε κάθε αρνητική παρέμβαση τα επόμενα χρόνια.

Βεβαίως, τα όπλα δεν τα έχουμε για να αναπαύονται.

 

Τις τελευταίες ημέρες ασκείται από ορισμένα ΜΜΕ κριτική για την απόφαση της εταιρείας ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές, που βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου σας, να προχωρήσει σε αύξηση των μισθών των εργαζομένων, αλλά και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Τι απαντάτε;

Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει έντονα αλλεργικά φαινόμενα όταν η ζωή των εργαζομένων βελτιώνεται. Κατά τα προηγούμενα χρόνια, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προχώρησαν σε συνεχείς και βαθιές μειώσεις συντάξεων, σε ισοπέδωση των απολαβών των εργαζομένων και ιδιαίτερα του κατώτατου μισθού για τους νέους μας, σε αναστολή της επεκτασιμότητας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σε κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία και πολλά ακόμα.

Τα αποτελέσματα γνωστά: Εξαϋλωση των εργασιακών δικαιωμάτων, εκρηκτική άνοδος της ανεργίας στο 27%, συνεχής απώλεια θέσεων εργασίας, εξαθλίωση των εργαζομένων.

Αυτό θέλει και πάλι η ΝΔ. Νέα μνημόνια για να προχωρήσει τις νέες περικοπές που ονειρεύεται.

Εμείς από την πλευρά μας επιμένουμε. Διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του συνόλου του Οργανισμού των ΕΛΤΑ και τη διαρκή βελτίωση της θέσης των εργαζομένων.

Η εταιρεία ΕΛΤΑ Ταχυμεταφορές συμμάζεψε μέσα σε ένα χρόνο υψηλές σπατάλες, μειώνοντας τα ελαστικά της έξοδα κατά 1,3 εκατ. ευρώ και έκλεισε το 2017 με ανάπτυξη 10% , με κέρδη προσαυξημένα κατά 30%, με κύκλο εργασιών γύρω στα 37 εκατ. ευρώ και με αύξηση των αντικειμένων που διαχειρίζεται.

Μέρος των θετικών αποτελεσμάτων πρέπει να γυρίσει στους εργαζόμενους. Για αυτό το λόγο, έχει προταθεί 6% μεσοσταθμική αύξηση, ενώ με την επίτευξη κάποιων στόχων μπορεί να φτάσει μεσοσταθμικά στο 14% ή σε απόλυτη τιμή τα 200 ευρώ.

Όσο για τις προσλήψεις, αυτές κρίνονται αναγκαίες λόγω της αύξησης του διακινούμενου όγκου αντικειμένων και των πολλών παλιών κενών. Θα προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για 100 νέες θέσεις αορίστου χρόνου.

 

Λέτε συχνά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και τις επόμενες εθνικές εκλογές. Που εδράζεται αυτή η πεποίθηση; Ακόμη και οι «καλές» για εσάς δημοσκοπήσεις δείχνουν μία αξιοσημείωτη απόσταση από τη Νέα Δημοκρατία.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν υποτιθέμενη διαφορά 20 μονάδων και τώρα δείχνουν 5. Οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν ποτέ «καλές» για εμάς. Το θυμάστε. Και το γεγονός πως συνεχώς υποεκτιμούν τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώστε και αυτό: Η Κυβέρνηση από το 2015 ως σήμερα κυβερνά. Η Νέα Δημοκρατία από την εκλογή του νέου αρχηγού της ως σήμερα κοιμάται και ξυπνά μέσα σε κάλπες. Έχει κι αυτό τη σημασία του.

 

Στον τομέα των σκανδάλων δεν είναι βαρύ να παραπέμπονται δέκα πολιτικά πρόσωπα χωρίς να υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι τώρα επαρκή στοιχεία;

Βαρύ, αχώνευτο και ασυγχώρητο είναι το σκάνδαλο στο χώρο της Υγείας, που «υπεξαίρεσε» από τις τσέπες των Ελλήνων 23 δισ. ευρώ.

Βαρύ, αχώνευτο και ασυγχώρητο θα ήταν να κλείσει η Βουλή τα μάτια σε μια σκαστή υπόθεση υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος, που διαρπάχθηκε επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το από ποιους διαπράχθηκε θα το μάθουμε.

Η διαδικασία που προβλέπεται είναι συγκεκριμένη. Κανείς δεν καταδικάστηκε από τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Εκεί θα διαλευκανθούν πολλά. Όπως και από την έρευνα της Δικαιοσύνης που συνεχίζεται.

 

O διορθωτικός ανασχηματισμός πως σας φάνηκε;

Εγιναν συμπληρώσεις κενών θέσεων και μία πολιτική ανοίγματος στο δημοκρατικής αριστεράς και την επανασυστράτευση με τον Φώτη Κουβέλη. Το άνοιγμα αυτό δεν ήταν ούτε στιγμίαίο ούτε τυχαίο. Δικός μας διαρκής στόχος είναι η διεύρυνση του φάσματος στήριξης αυτής της κυβέρνησης.

Δυνάμεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς μπορούν να συμβάλλουν στο στόχο της δίκαιης ανάπτυξης.

Τι το συναρπαστικό υπάρχει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής; Ακόμη και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών φαίνεται πως παίρνει τον δρόμο του…

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δεν είναι μόνο τηλεοπτικές άδειες. Ειδικά όταν το θέμα αυτό αποτελεί αρμοδιότητα του ΕΣΡ.

Είναι πολλά περισσότερα. Η ανάπτυξη και η χρήση των νέων τεχνολογιών θα καταστήσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα πιο αποτελεσματική και την καθημερινότητα των πολιτών ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και εύκολη.

Για να καταλάβετε το εύρος των αρμοδιοτήτων και τις δράσεις που σχεδιάζονται ή υλοποιούνται ήδη, προσπαθήστε να «φέρετε» κοντά ένα χωράφι και έναν δορυφόρο. Προσπαθήστε να αντιληφθείτε μια πραγματικότητα που έρχεται και θέλει τον αγρότη να λαμβάνει δεδομένα για το χωράφι του μέσα από το κινητό του τηλέφωνο, επιτυγχάνοντας μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων. Προσπαθήστε να σκεφτείτε μια έξυπνη πόλη που θα «προσαρμόζεται» στις απαιτήσεις των πολιτών και των επισκεπτών της. Προσπαθήστε να δείτε την αναβάθμιση του Δημοσίου και την εξοικονόμηση των 400 εκατ. ευρώ κα’ έτος όταν –μέσα στον επόμενο χρόνο- όλοι οι εργαζόμενοι του τομέα θα διακινούν ψηφιακά τα έγγραφά τους και θα τα υπογράφουν από το τάμπλετ τους.

Για το τέλος κρατήστε μια ισχυρή υποσημείωση: Οι νέες τεχνολογίες αξιοποιούνται σήμερα ως εργαλείο για την άρση ανισοτήτων. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να αποτελέσουν έδαφος για την διεύρυνση παλιών ή τη δημιουργία νέων κρίσεων.

Υπάρχει μία καθυστέρηση στον έλεγχο των οικονομικών των υποψηφίων για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ;

Όλοι έχουμε ευθύνες απέναντι στους νόμους. Και οι πολίτες και οι υπουργοί και οι ανεξάρτητες Αρχές. Ειδικά απέναντι σε αυτούς που είχαν μείνει ανεφάρμοστοι για δεκαετίες. Δεν πρέπει λοιπόν να καθυστερούμε.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo