DSC02193

Η ΝΔ αμφισβητεί το αφήγημα της καθαρής εξόδου και ζητά εκλογές το φθινόπωρο για να κρίνει ο λαός. Σηκώνετε το γάντι;

Η ΝΔ βρίσκεται σε ένα δραματικό υπαρξιακό πολιτικό αδιέξοδο. Εδώ και 16 μήνες, από όταν ανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, συνεπικουρούμενος από την ακροδεξιά τάση των κυρίων Σαμαρά και Γεωργιάδη, δεν έχει σταματήσει να ζητά εκλογές, ενώ παράλληλα φαντασιώνεται και προαναγγέλλει μία κατάρρευση και μια καταστροφή που δεν ήρθαν ποτέ.

Ας αφήσει, προς τα παρόν, τα αιτήματα για πρόωρες εκλογές και ας εξηγήσει στον κόσμο γιατί δεν συνέβη τίποτα από όσα προέβλεπε, όσο το πρόγραμμά μας πετυχαίνει. Ας εξηγήσει γιατί η οικονομία επί των ημερών μας ανακάμπτει, γιατί απέτυχαν τα σενάρια περί «αριστερής παρένθεσης».

Μετά θα έχει χρόνο να σκεφτεί γιατί οι εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2019.

 Γιατί θέλετε εκλογές στο τέλος της τετραετίας;

Η κυβέρνησή μας βγάζει τον ερχόμενο Αύγουστο τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία. Η οικονομία έχει πάρει ένα σταθερό ανοδικό βηματισμό, ο οποίος θα ενισχυθεί.

Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί για μια τετραετία. Τα επιχειρήματα της ΝΔ για την ανάγκη εκλογών έχουν εξαντληθεί.

Ο Τσίπρας θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός μετά τον Κώστα Σημίτη, την τετραετία 2000-2004, ο οποίος θα εξαντλήσει τη θητεία του. Αυτή είναι η απόδειξη της επαναφοράς της ομαλότητας και στο πολιτικό πεδίο, εκτός του οικονομικού.

Αυτή η κυβέρνηση είναι, ήδη, η μακροβιότερη κυβέρνηση της δύσκολης περιόδου των μνημονίων. Αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη σχεδιάσει και θα υλοποιήσει την επόμενη ημέρα, με προοδευτικές θεσμικές τομές και υπέρ του κόσμου της εργασίας. Θα είμαστε εμείς που θα διορθώσουμε τις αδικίες που προκάλεσαν τα μνημόνια σε βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και αυτή την εντολή θα μας τη δώσουν οι πολίτες.

 Πιστεύετε ότι τριπλές κάλπες (δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές) θα αναγκάσουν το ΚΙΝΑΛ να έρθει πιο κοντά στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για τον προοδευτικό πόλο;

Ο Τσίπρας και η Γεννηματά βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι όταν συνεδριάζουν οι ηγεσίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η τοπική αυτοδιοίκηση, με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, είναι κατ´ εξοχήν ένας τομέας όπου μπορούν και πρέπει να οικοδομηθούν ευρύτατες προοδευτικές συμμαχίες. Επίσης, η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια διαδικασία, η οποία χρειάζεται προοδευτικές συγκλίσεις. Οι κάλπες θα γίνουν στην ώρα τους. Και ο καθένας θα κληθεί να αποφασίσει.

 Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν της αρκεί η θετική της ατζέντα για να ξαναπροσεγγίσει τους πολίτες και για αυτό επιστρατεύει τον πόλεμο εναντίον της διαφθοράς. Πως σχολιάζετε;

Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να γίνει Κολομβία. Δεν ξέρω, ή μάλλον ξέρω, πως λειτουργούσαν οι προκάτοχοι μας. Κάποιοι είχαν συνηθίσει να έχουν υπαλληλική σχέση με τη πολιτική ηγεσία. Αυτά έχουν τελειώσει. Ας το καταλάβει και η ΝΔ και όσοι την καθοδηγούν. Από το 2015 υποσχεθήκαμε -και το πράττουμε- ότι ο πόλεμος απέναντι στη διαπλοκή θα είναι ανελέητος. Δεν ιδρώνει το αυτί μας από απειλές.

 Οδεύουμε σε αυτό που πάντοτε επεδίωκε η κυβέρνηση, δηλαδή την έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα;

Το ΔΝΤ εδώ και τρία χρόνια αποφασίζει αν θα μπει στο τρίτο πρόγραμμα. Η αποτυχία της συμμετοχής του στα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι πλέον κάτι παραπάνω από δεδομένη. Η τελευταία διόρθωση των προβλέψεων του -επί τα βελτίω- είναι ένα δειλό, αλλά ανεπαρκές βήμα προς την αλήθεια, καθώς εδώ και τρία χρόνια τώρα υποεκτιμά τη δημοσιονομική απόδοση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η μη συμμετοχή του, λοιπόν, λίγο θα επηρεάσει. Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αναλάβει το ρόλο που της αναλογεί.

 Αυτό σημαίνει ότι γίνεται πιο πιθανή η ακύρωση των μέτρων του 2019 και του 2020;

Μετά τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα είναι μια διαφορετική χώρα: με την ανεργία σχεδόν 10 μονάδες κάτω από το ρεκόρ του 27% του Αντώνη Σαμαρά, με λειτουργικό και ψηφιοποιημένο –στο μεγαλύτερο βαθμό του- δημόσιο τομέα, ελκυστική και ανοιχτή στις επενδύσεις και με ισχυρούς πυλώνες κοινωνικού κράτους. Οι ευσεβείς πόθοι συγκεκριμένων κέντρων ότι η χώρα θα οδηγούνταν στα βράχια και ότι θα ενεργοποιούνταν «κόφτες», όταν τελικά ενεργοποιήθηκαν μόνο «δότες», διαψεύδονται πανηγυρικά.

Μέσα σε μία διετία έχουν διανεμηθεί, υπό τη μορφή κοινωνικού μερίσματος, περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που πλησιάζει στο μισό των μέτρων που αναγκαστήκαμε να πάρουμε στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος.

Την ίδια ώρα το πρωτογενές πλεόνασμα έφτανε στο 4%, υπερκαλύπτοντας το στόχο του 1,75%.

Θυμίζω ότι ΝΔ και ΔΝΤ πίεζαν για να δεχτούμε νέα μέτρα για το 2019 και το 2020 χωρίς αντίμετρα. Εμείς έχουμε δείξει ότι τις διαπραγματεύσεις δεν τις φοβηθήκαμε ποτέ.

 Η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει τη στοχοθεσία της για το χρέος… Ότι προαιρούνται οι εταίροι λοιπόν;

Η κυβέρνηση έχει ήδη κερδίσει πολλά στη ρύθμιση του χρέους και τώρα συζητιέται η ολοκλήρωση της λύσης η οποία θα περιλαμβάνει αυτό που ζητάμε εδώ και χρόνια. Τη ρήτρα ανάπτυξης. Πλέον, μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκή λύση σε ένα ζήτημα, το οποίο δεν υπήρχε για κάποιους άλλους, οι οποίοι ζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Η ρήτρα ανάπτυξης, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο, είναι μια πρόταση που εμείς έχουμε εδώ και πολλά χρόνια. Άρα όχι «ό,τι προαιρούνται οι εταίροι», αλλά ό,τι βγάλει η συνεργασία μας με τους εταίρους.

 Ως οικονομολόγος πως εκτιμάτε ότι θα είναι η συνέχεια της πορείας της ανάπτυξης;

Η πορεία της ανάπτυξης θα είναι ανοδική. Οι δημοσιονομικοί στόχοι θα υπερκαλύπτονται.

Το 2017 η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, ισχυρή και ξεκάθαρη, για πρώτη φορά μετά από χρόνια.

Το καλοκαίρι βγαίνουμε στις αγορές, με την ύπαρξη «μαξιλαριού» που διεκδικήσαμε και πήραμε, το οποίο μας βοηθά να σταθούμε στα πόδια μας.

 Τώρα που έχει πέσει η θερμοκρασία για το θέμα Κριμιζή, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να έχει γίνει εκ μέρους σας κάποιος διαφορετικός χειρισμός;

Ο κ. Κριμιζής συνέβαλλε τα μέγιστα στο σχεδιασμό της συγκρότησης του ΕΛΔΟ. Η παραίτηση του, μετά από δυο μόλις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, προκαλεί έκπληξη. Οι συνεχείς συνεντεύξεις είναι κάτι το οποίο χρησιμοποιούν ως επιχείρημα όσοι είχαν καταδικάσει τη χώρα στο μηδέν ως προς τη διαστημική της πολιτική.

Υπάρχουν ερωτήματα πολιτικής: Πρέπει ή δεν πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει με το πρόγραμμα κατασκευής των 11 μικροδορυφόρων, το οποίο σχεδιάστηκε οκτώ μήνες πριν τη συγκρότηση του ΕΛΔΟ; Πρέπει η χώρα να κυνηγά την ανακάλυψη νέων διαστημικών κόσμων ή να επενδύσει στην έρευνα και την ανάπτυξη διαστημικών εφαρμογών;

Νομίζω ότι η επιλογή μας υπέρ της παραγωγής και της έρευνας είναι η ορθή.

Αισθάνομαι περήφανος διότι τέσσερα ελληνικά Πανεπιστήμια, με άριστους καθηγητές και ερευνητές, θα προχωρήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 Πως σχολιάζετε την ανακήρυξη των πέντε προσωρινών δικαιούχων τηλεοπτικών αδειών από το ΕΣΡ;

Αν και πέρασε αρκετός καιρός από τη στιγμή που κατατέθηκαν οι φάκελοι των υποψηφίων για τις τηλεοπτικές άδειες, το ΕΣΡ έκανε το χρέος του.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης -χορήγηση 5 αδειών και καταβολή σημαντικού συνολικού τιμήματος- κατέρριψε τις θέσεις όσων μιλούσαν για δυνατότητα δημοπράτησης απεριόριστου αριθμού αδειών και μη ανάγκη καταβολής τιμήματος εκ μέρους των σταθμών.

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί ζητούσαν απεριόριστες και «τζάμπα» άδειες.

Το τηλεοπτικό τοπίο έχει αλλάξει ραγδαία. Το 2015 είχαμε μια πραγματικότητα χωρίς δημόσια τηλεόραση και ιδιωτικά κανάλια χωρίς άδειες. Τώρα έχουμε τη δημόσια τηλεόραση να κάνει συνεχή βήματα βελτίωσης και τα ιδιωτικά κανάλια να καταβάλλουν τίμημα για τις άδειες και να διατηρούν 400 θέσεις εργασίας το καθένα.  

Θέλουμε οι τηλεοπτικοί σταθμοί να είναι βιώσιμοι, με τήρηση των κανόνων ως προς τους εργαζόμενους, να αποδίδουν φόρους και να παράγουν καλό προϊόν. 

 Πότε θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την καθολική τηλεοπτική κάλυψη και πότε αυτό θα φτάσει στους δέκτες των ακριτικών περιοχών;

Το νομοσχέδιο για την καθολική τηλεοπτική κάλυψη κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και σύντομα θα αρχίσουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες όλων των συμπολιτών μας, οι οποίοι ακόμη και σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές δεν μπορούσαν να «πιάσουν» ελληνικό τηλεοπτικό σήμα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, θα επιδοτήσουμε τους δικαιούχους ώστε να αποκτήσουν εξοπλισμό και πρόσβαση στα τηλεοπτικά κανάλια μέσω των γνωστών ψηφιακών πλατφορμών. Η έναρξη της δράσης συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ εκτιμάται μέχρι τα τέλη Μαΐου ενώ το νομοσχέδιο Θα ψηφιστεί εντός Μαΐου.

 Πότε θα ξεκινήσουν να φαίνονται οι ψηφιακές αλλαγές στο Δημόσιο; Θα γίνει αυτό πριν τις επόμενες εκλογές;

Εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να εντάξουμε τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητα του Δημοσίου. Ήδη στο υπουργείο μας, η διακίνηση των εγγράφων γίνεται ψηφιακά ενώ όλοι μπορούμε να τα υπογράφουμε ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου. Πριν λίγες εβδομάδες, μαζί με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, παρουσιάσαμε την επέκταση του έργου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και την αυτοδιοίκηση ως το τέλος του 2018. Το έργο θα δημοπρατηθεί σε λίγες μέρες και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του έτους.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo