Ο ΓΓΨΠ, Στέλιος Ράλλης, στην παρουσίαση του έργου "Κεντρική Υποδομή για την ηλεκτρονική ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ φορέων του δημοσίου, με προηγμένες Ψηφιακές Υπογραφές"

 

2 4 3Το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων για όλο το Δημόσιο παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, παρουσία των Υπουργών ΨΗΠΤΕ Νίκου Παππά και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη.

«Το κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων είναι ένα έργο-σταθμός για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση της χώρας, ένα έργο πληροφορικής με πολλαπλασιαστικά οφέλη, που εξοικονομεί πόρους και ταυτόχρονα αποκαθιστά τις σχέσεις των πολιτών με το Δημόσιο και αναβαθμίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας καθώς αφορά όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως», τόνισε ο κ. Ράλλης.

Παρουσιάζοντας το νέο σύστημα, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής περιέγραψε εν συντομία τη λειτουργία του και αναφέρθηκε στα οφέλη, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας, την εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 380 εκ. ευρώ τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του, την ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας των διαδικασιών, την εξοικείωση των δημόσιων λειτουργών με τις νέες τεχνολογίες, τη διευκόλυνση των συναλλαγών του πολίτη με το κράτος και τελικά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος.

Η πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας θα δώσει τη δυνατότητα εξαγωγής στατιστικών στοιχείων όσον αφορά το χρόνο διεκπεραίωσης και τον αριθμό των εγγράφων που διακινούνται.

Επιπλέον, το έργο θα δώσει, στο πρώτο στάδιο της εφαρμογής του, 150.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές σε δημοσίους υπαλλήλους με σταδιακή αύξηση του αριθμού στο σύνολο των υπογραφόντων, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό ένα σημαντικό βήμα προς την αυθεντικοποίηση των πολιτών.

Η καινοτομία του συστήματος, όπως υπογράμμισε ο κ. Ράλλης, αφορά στη δομή του. Το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων θα αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο για το σύνολο της αλληλογραφίας του Δημοσίου όπου θα συνδεθούν, με τη βοήθεια των κατάλληλων πρωτοκόλλων επικοινωνίας, τα υπάρχοντα τοπικά συστήματα των φορέων. Το Σύστημα θα φιλοξενηθεί στην υφιστάμενη υποδομή G-Cloud που θα διαθέσει η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. για ένα εγγυημένα ασφαλές περιβάλλον, με υψηλή απόδοση και μέγιστη διαθεσιμότητα.

Στην παρουσίασή του, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρθηκε και σε άλλα δύο κρίσιμα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού Δημοσίου. Το «Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΣΔΑΔ-HRMS)» του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μια ενιαία κεντρική υποδομή που θα συγκεντρώνει και θα επεξεργάζεται δεδομένα για το ανθρώπινο δυναμικό των φορέων του Δημοσίου, καθιστώντας επιτέλους εφικτό το στρατηγικό σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων για  την αξιοποίηση του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης, βάσει προσόντων και δεξιοτήτων. Και  την ενιαία ψηφιακή πύλη, μία κεντρική δομή που θα συγκεντρώνει, στηριζόμενη στην ενιαία ταυτοποίηση των πολιτών και στη διαλειτουργικότητα των μητρώων, όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις λειτουργώντας ως ένα one-stop-shop. 

«Δεν έχουμε περιθώριο για καθυστερήσεις στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής και της ψηφιακής οικονομίας που τρέχει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ράλλης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διαθέτει συνεκτική ψηφιακή στρατηγική, με συγκεκριμένα, υλοποιήσιμα και λειτουργικά έργα και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρουσίαση δείτε εδώ:

low q

dark blue el

04 01 2019

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo