Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Στέλιου Ράλλη, στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας. 

Larisa1Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, συμμετείχε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας, με εναρκτήρια ομιλία στην ενότητα «Έργα υποδομής».  Στην παρουσίασή του με τίτλο «Θεμελιώνοντας τις ψηφιακές υποδομές που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός βρίσκεται στην καρδιά του νέου μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας και ότι αποτελεί εργαλείο για την άρση των κοινωνικών ανισοτήτων.  Μίλησε για την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική που υλοποιείται από τα τέλη του 2016 και η οποία αποτελεί τον οδικό χάρτη για τη θεμελίωση ψηφιακών υποδομών που ξεκλειδώνουν τις προοπτικές ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας που ήταν για χρόνια κλειδωμένες.

«Η κατάσταση αυτή αποτελεί παρελθόν, όπως παρελθόν αποτελούν έργα πληροφορικής κακοσχεδιασμένα, κατακερματισμένα ή με αλληλεπικαλύψεις. Έργα που δεν άφηναν την Ελλάδα να αναπτυχθεί. Αυτό άλλαξε. Όπως άλλαξε και η κατάσταση που ήθελε το Δημόσιο να ακολουθεί καταϊδρωμένο τις τεχνολογικές εξελίξεις και όταν τελικά τις υιοθετούσε αυτές να είχαν καταστεί ξεπερασμένες. Σήμερα, για πρώτη φορά, η Πολιτεία τρέχει μαζί με τις τεχνολογικές εξελίξεις.» υπογράμμισε ο κ. Ράλλης.

Στη συνέχεια παρουσίασε τα ψηφιακά έργα που υλοποιούνται με σφιχτά χρονοδιαγράμματα από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μην καθυστερούν κι άλλο να δουν την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται και να απλουστεύεται με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Μίλησε για εθνικούς, κοινοτικούς και ιδιωτικούς πόρους ύψους 4 δισ. ευρώ που φέρνουν την ψηφιακή ανάπτυξη με επενδύσεις για τα δίκτυα 5G και έργα όπως το  Ultra Fast Broadband, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στα ευρυζωνικά δίκτυα στην Ευρώπη, με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, σε 2,5 εκατ. πολίτες, σε όποιο σημείο της χώρας κι αν κατοικούν, αλλά και το Super Fast Broadband (SFBB), προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ ετησίως, με την οποία επιδοτείται η ζήτηση συνδέσεων μέσω οπτικής ίνας για απόκτηση υπερυψηλών ταχυτήτων από 100 Mbps έως 1 Gbps.

Παρουσίασε μια από τις εμβληματικότερες δράσεις για την ψηφιακή ανασυγκρότηση του Δημοσίου, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, που θα επιτρέπει την ηλεκτρονική ανταλλαγή εγγράφων μέσω ενός κεντρικού κόμβου που θα διασυνδέει 21.000 φορείς του Δημοσίου. Ο κόμβος αυτός, με την παράλληλη χρήση ψηφιακών υπογραφών από 150.000 δημοσίους υπαλλήλους, θα δώσει κεντρική λύση διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας όλων των φορέων, εξαλείφοντας τη γραφειοκρατία και εξοικονομώντας 380 εκατ. ευρώ ετησίως. Αναφέρθηκε στα οφέλη του e-ΓΕΜΗ το οποίο μετεξελίσσεται σε one-stop-shop για την ίδρυση μιας επιχείρησης με απλές, ηλεκτρονικές διαδικασίες. Ειδική μνεία έγινε για το έργο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του Γεωργικού Τομέα που θα αναδιαρθρώσει τον πρωτογενή τομέα και θα δημιουργήσει την πρώτη -πανευρωπαϊκά- δημόσια υποδομή ευφυούς γεωργίας με ανοιχτά δεδομένα. Η αρχική κάλυψη του έργου αφορά 15 εκατομμύρια στρέμματα, εκ των οποίων 2.340.000 στη Θεσσαλία. Μίλησε επίσης για την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος έξυπνης στάθμευσης για 20.000 θέσεις σε διάφορους δήμους της χώρας, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα «προστατεύει» τις θέσεις στάθμευσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες. 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών: Πρότυπα Ψηφιακά Κέντρα, που στοχεύουν στην ατομική βιωματική ανάπτυξη δεξιοτήτων, είτε μέσω προγραμμάτων -σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο- για την εκπαίδευση 250.000 Ελλήνων, είτε μέσω του έργου Kideduγια παιδιά ηλικίας 6-12 το οποίο -χωρίς τη χρήση βιβλίων, τετραδίων, μολυβιού ή πίνακα, παρά μόνο με εφαρμογές ψηφιακής τεχνολογίας υψηλού επιπέδου- προσελκύει τα παιδιά ώστε να αποκτούν γνώσεις με ευχάριστο τρόπο. Επιπλέον, προβλέπεται εκπαίδευση και πιστοποίηση 10.000 φοιτητών και νέων επιστημόνων STEM για την απόκτηση δεξιοτήτων προγραμματισμού και διαχείρισης συστημάτων.

Ο κ. Ράλλης τόνισε τέλος, ότι με την ψηφιακή πολιτική που εφαρμόζεται η χώρα μπορεί να γίνει κόμβος ψηφιακής ανάπτυξης, χάρη στις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες,  στις συνεργασίες με την ακαδημαϊκή κοινότητα, στην στήριξη της επιχειρηματικότητας, των ανθρώπων της υπαίθρου και των εργαζόμενων και στις κατάλληλες συνέργειες, εντός και εκτός συνόρων.

 

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo