Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη, στην ε/φ Ελευθερία

eleftheria17032018Ο Γενιικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, παραχώρησε συνέντευξη στην ε/φ Ελευθερία και τον δημοσιογράφο Δημ.Κατσανάκη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρισα με αφορμή τo 1o Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας.

Δημ.Κατσανάκης: Κύριε Ράλλη, οι ψηφιακές υποδομές της χώρας υστερούν συγκριτικά με τις αντίστοιχες των χωρών μελών της Ευρώπης. Προ ημερών απαντώντας σε ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα την κατηγορήσατε ότι στέρησε από τη χώρα την ψηφιακή ανάπτυξη που της άξιζε. Έχετε αποτιμήσει τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στην οικονομία και ποιες οι διαπιστώσεις της παρέμβασης του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που επικαλεστήκατε;

Στ. Ράλλης.: Πράγματι, στο παρελθόν, υπήρχε απόλυτη έλλειψη σχεδιασμού στον τομέα ψηφιακής πολιτικής. Η έλλειψη αυτή, οδήγησε σε κακοσχεδιασμένα έργα που είχαν αλληλεπικαλύψεις ή ήταν τεχνολογικά παρωχημένα. Το αποτέλεσμα ήταν να στερηθεί  ο Έλληνας πολίτης τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «παγώσει» κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ για έργα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ). Υπήρχαν μάλιστα και περιπτώσεις κακοδιαχείρισης που προκάλεσαν τις παρεμβάσεις του ΣΔΟΕ. Όλα αυτά όμως είναι παρελθόν. Η τομή με το παρελθόν έγινε με την σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής το 2016. Η Γραμματεία εντάσσεται στις δομές του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωση. Εκπόνησε και υλοποιεί την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 που αποτελεί τον οδικό χάρτη για να προχωρήσει η χώρα με στέρεα βήματα στον δρόμο της ψηφιακής ανάπτυξης. Πλέον, τα έργα πληροφορικής σχεδιάζονται κεντρικά βάσει ενιαίων αρχών που εξοικονομούν σημαντικά κόστη. Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής έχει τη συνολική εποπτεία και τον οριζόντιο συντονισμό των έργων ΤΠΕ του Δημοσίου και μπορεί να προτεραιοποιεί τις ανάγκες που υπάρχουν για έργα, σε σχέση με τους διαθέσιμους πόρους. Αναφορικά με την αρχική σας διαπίστωση, ότι υστερούμε σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε θέματα υποδομών, θα σας πω ότι γίνονται διαρκείς προσπάθειες για να αλλάξει αυτή η εικόνα. Μάλιστα, το έργο της ευφυούς γεωργίας έχει λάβει εξαιρετικά θετικά σχόλια, όχι μόνο από τον αρμόδιο Επίτροπο για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, κ. Φιλ Χόγκαν, αλλά και από τους ομόλογους Υπουργούς του Νίκου Παππά σε Κύπρο, Αίγυπτο και Βόρεια Μακεδονία, οι οποίοι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να το υιοθετήσουν και στις χώρες τους.

Αυτό αποτελεί μεγάλη επιβράβευση για τις προσπάθειες που καταβάλουμε, οι οποίες είναι πολύ μεγάλες, αν σκεφτείτε ότι για να «φτάσουμε» τις άλλες χώρες πρέπει και να καλύψουμε τη «μαύρη τρύπα» που παραλάβαμε από την απραξία της προηγούμενης κυβέρνησης στην ψηφιακή πολιτική και να προλάβουμε τις ραγδαία εξελισσόμενες τεχνολογικές εξελίξεις. Για εμάς ο μόνος δρόμος είναι να εργαζόμαστε γρήγορα και παραγωγικά.

Δημ.Κατσανάκης: Μετά από μια τετραετή διακυβέρνηση πόσο ικανοποιημένος είστε από τις παρεμβάσεις της δικής σας κυβέρνησης στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα; Η σύνδεση των υπηρεσιών δεν έχει προχωρήσει, ούτε και η ψηφιακή υπογραφή που θα έλυνε πολλά προβλήματα. Δεσμευθήκατε και για την κατάργηση του χαρτιού στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών. Πόσο εφικτό είναι αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες;

Στ. Ράλλης: Δύο πολύ σημαντικά έργα, τα οποία θα εξοικονομήσουν σημαντικούς πόρους επ’ωφελεία του Ελληνικού Δημοσίου και θα απαλλάξουν από ταλαιπωρία τους πολίτες, προχωρούν.

Το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Εγγράφων μεταξύ των φορέων του Δημοσίου, ένα έργο-σταθμός για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, βρίσκεται στη φάση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εντός του μήνα θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο με στόχο εντός της επόμενης χρονιάς να είναι έτοιμο.

Το έργο προϋπολογισμού 19,3 εκ. ευρώ, βασίζεται στην εγκατάσταση υποδομής εθνικού cloud και προβλέπει την παροχή 150.000 ψηφιακών υπογραφών. Τα έγγραφα θα διακινούνται με αξιοπιστία, διαφάνεια και ασφάλεια, ο εντοπισμός τους θα γίνεται με ταχύτητα και θα αποκλείεται η απώλειά τους. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται ταχύτερα και ευκολότερα.

Το Δημόσιο θα εξοικονομεί ετησίως 380 εκ. ευρώ. Παράλληλα σχεδιάζουμε και σύντομα αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη δημιουργία «Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης», η οποία θα διασυνδεθεί με το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Εγγράφων, θα παρέχει on line πληροφορίες και υπηρεσίες σε πολίτες και επιχειρήσεις.

Μέσω της Πύλης, οι συναλλαγές με το Δημόσιο θα ψηφιοποιηθούν πλήρως και ο ιδιώτης θα μπορεί να επιτυγχάνει (απομακρυσμένη) πρόσβαση με το μοναδικό του e-id, ενώ η αναζήτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών κατά περίπτωση θα γίνεται αυτόματα από την Πύλη.

Δημ.Κατσανάκης:Ποιες πολιτικές αναπτύσσετε στην μετα-μνημονιακή Ελλάδα ώστε οι συγκεκριμένες υποδομές να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στην περιφερειακή ανάπτυξη;

Στ. Ράλλης: Στην καρδιά της αναπτυξιακής μας στρατηγικής βρίσκεται η ψηφιακή οικονομία. Τα βήματα που κάνουμε είναι συγκροτημένα και ενταγμένα σε ένα συνεκτικό πλαίσιο, αυτό που θέτει η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021. Μια Στρατηγική που υλοποιούμε από τα τέλη του 2016 για να θέσουμε ισχυρά ψηφιακά θεμέλια στη χώρα και να ξεκλειδώσουμε τις προοπτικές ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας που ήταν για χρόνια κλειδωμένες.

Σήμερα, για πρώτη φορά, η Πολιτεία τρέχει μαζί με τις τεχνολογικές εξελίξεις. Επενδύονται συνολικά 6 δισ. ευρώ σε αυτόν τον τομέα. Από αυτά, τα 4 δισ. επενδύονται για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων και τα 2 δισ. για την υλοποίηση ψηφιακών έργων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ εν συντομία σε ορισμένα από αυτά. Πρώτον, επενδύουμε σε δίκτυα νέας γενιάς που αναβαθμίζουν τη χώρα μας ενισχύουν τους κλάδους των μεταφορών και του εμπορίου. Ένας βασικός πυλώνας της ψηφιακής οικονομίας είναι τα δίκτυα υποδομών για όλους. Και λέμε για όλους, γιατί με το έργο Rural Broadband, που μας χάρισε ένα βραβείο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακόμη και το πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας μπορεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Δεύτερον, υποστηρίζουμε την επιχειρηματικότητα. Σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, υλοποιούμε το e-ΓΕΜΗ. Ένα έργο στο όποιο προβλέπεται η αυτοματοποίηση στην παροχή δικαιολογητικών μέσω web services και η κατάθεση ισολογισμών με ψηφιακές υπογραφές. Μάλιστα, δρομολογούμε τη δωρεάν παροχή 270.000 ψηφιακών υπογραφών προς επιχειρήσεις. Τρίτον, βελτιώνουμε τη ζωή στην πόλη με την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος έξυπνης στάθμευσης για 20.000 θέσεις σε διάφορους δήμους της χώρας, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα «προστατεύει» τις θέσεις στάθμευσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τέταρτον, επεκτείνουμε το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε όλα τα λεωφορεία, τα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα γήπεδα και τα δημόσια θεάματα. Το κλειδί εδώ είναι η διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων. Πέμπτον, στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών. Είτε μέσω της δημιουργίας Πρότυπων Ψηφιακών Κέντρων, που στοχεύουν στην ατομική βιωματική ανάπτυξη δεξιοτήτων, είτε μέσω προγραμμάτων -σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο- για την εκπαίδευση 250.000 Ελλήνων. Επίσης, προχωρούμε στην υλοποίηση δράσης για την εκπαίδευση και πιστοποίηση 10.000 φοιτητών και νέων επιστημόνων STEM για την απόκτηση δεξιοτήτων προγραμματισμού και διαχείρισης συστημάτων.

Οι νέοι μας γίνονται έτσι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας, ενώ καλύπτουμε προσφερόμενες θέσεις εργασίας στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών, ενισχύουμε την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας στη βάση της καινοτομίας.

Δημ.Κατσανάκης: Ιδιαίτερα για τον γεωργικό τομέα μιλάτε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του και την γεωργία ακριβείας. Τι αλλαγές πρέπει να περιμένουν οι Θεσσαλοί αγρότες στην καθημερινότητά τους τα επόμενα χρόνια;

Στ. Ράλλης: Το δίκτυο των τηλεμετρικών σταθμών που θα αναπτυχθεί σε πάνω από 2 εκ. στρέμματα στην περιφέρεια Θεσσαλίας, θα φέρει αλλαγές που θα απλοποιήσουν την καθημερινότητά των αγροτών και θα την κάνουν περισσότερο παραγωγική. Είναι μια επαναστατική αλλαγή που θα στηριχθεί στις τεχνολογίες του διαδικτύου των πραγμάτων, της ανάλυσης των μεγάλων δεδομένων και της δορυφορικής παρακολούθησης της γης. Οι νέες αυτές τεχνολογίες θα συνδυάζονται για την επεξεργασία των ανοιχτών καλλιεργητικών δεδομένων που θα συλλέγονται και θα οδηγεί στη μοντελοποίηση της παραγωγής, με μειώσεις του κόστους της αγροτικής παραγωγής που φτάνουν το 45%. Οι γεωργοί θα ποτίζουν και θα λιπαίνουν όσο χρειάζεται. Το προϊόν τους θα είναι βελτιωμένο και πιο ανταγωνιστικό, αφού θα έχει καλύτερη ποιότητα, θα είναι ασφαλέστερο και με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Δεν θα βελτιωθεί όμως μόνο η ποιότητα του προϊόντος, θα βελτιωθεί και η καθημερινότητα του Θεσσαλού αγρότη. Αυτό θα συμβεί γιατί θα λαμβάνει  στο κινητό του συμβουλές ακριβείας, κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες του δικού του χωραφιού. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το έργο αυτό έρχεται να ωφελήσει όλους τους αγρότες. Δεν αφήνει κανέναν αγρότη πίσω, είτε είναι εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογίες, είτε όχι. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι φιλικά σχεδιασμένο και γιατί μέρος του έργου αφορά την εκπαίδευση των ωφελούμενων.

Δημ.Κατσανάκης: Πόσο ασφαλής όμως θα είναι στα επόμενα χρόνια η ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Στην Ευρώπη καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για την προστασία από το κυβερνοέγκλημα. Στην Ελλάδα ποια είναι η κατάσταση;

Στ. Ράλλης: Η προστασία από το κυβερνοέγκλημα είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και του υπουργείου, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον ασφαλή ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή ήδη ψηφίστηκε ο νόμος για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 216/1148 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα μέτρα που θα διασφαλίσουν το υψηλό επίπεδο ασφαλείας συστημάτων και πληροφοριών στην Ε.Ε.

Στόχος η προστασία κρίσιμων υποδομών αλλά και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και των επιχειρήσεων σε ότι αφορά την αδιάλειπτη, αξιόπιστη και αποδοτική παροχή υπηρεσιών και βασικών αγαθών ζωτικής σημασίας για την κοινωνία. Αφορά την προστασία επτά τομέων της κοινωνικοοικονομικής ζωής και τους αρμόδιους σχετικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα,  οι οποίοι είναι: ενέργεια, μεταφορές, τράπεζες, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, υγεία, πόσιμο νερό, ψηφιακές υποδομές.

Επιπλέον το Υπουργείο έχει εγκρίνει την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, τη συνολική ευθύνη για την εφαρμογή της οποίας έχει η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, που συστάθηκε και λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής.

Ωστόσο αυτό που πρέπει πρωτίστως να καλλιεργηθεί είναι το κλίμα εμπιστοσύνης στους πολίτες. Άλλωστε αυτοί θα κληθούν να προβούν σε ψηφιακές συναλλαγές και να συμμετάσχουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που αποτελεί το κλειδί για το μέλλον της Ελλάδας.

Κι αυτό πρέπει να αποτελέσει πανευρωπαϊκή προσπάθεια, καθώς αποτελέσματα πρόσφατων μελετών δείχνουν ότι, παρόλο που οι Ευρωπαίοι πολίτες πιστεύουν ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία (64%), την ποιότητα ζωής τους (67%) και την οικονομία (75%), το 86% αυτών θεωρεί ότι με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών η πιθανότητα να πέσουν θύματα κυβερνοεγκλήματος αυξάνεται σημαντικά.

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo