Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη, στον τ/σ TV100 και την εκπομπή Δημότης Online.

Tv100 28032019bΟ Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Στέλιος Ράλλης, παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη στον τ/σ TV100 και την εκπομπή Δημότης Online με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κρίνη, το απόγευμα της Πέμπτης, 28 Μαρτίου 2019.

Ο κ. Ράλλης παρουσίασε μια σειρά από κρίσιμα έργα που έχει σχεδιάσει το Υπ. ΨΗΠΤΕ σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως η ευφυής γεωργία, το e-ΓΕΜΗ, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) και η έξυπνη στάθμευση, ενώ έκανε ειδική μνεία στη σημασία της δορυφορικής παρακολούθησης γης, και στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπ.. ΨΗΠΤΕ, κ. Ν. Παππά, με την ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος, προκειμένου η Ελλάδα να αναπτύξει και μια μικροσυστοιχία 11 δορυφόρων, οι οποίοι θα μπορούν να παρέχουν δεδομένα ακριβείας σε γεωργία, πρόληψη καταστροφών, ναυτιλία, κ.α.

Αναλυτικότερα, ο ΓΓΨΠ περιέγραψε τη δομή και τη λειτουργία της «Ευφυούς γεωργίας», του έργου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα που βρίσκεται σε εξέλιξη με πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ το ΥπΨΗΠΤΕ και των τεσσάρων ελληνικών πανεπιστημίων που διαθέτουν γεωπονικές σχολές ή τμήματα (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) για την εκπαίδευση των φοιτητών στην ευφυή γεωργία.

Στη συνέχεια, ο κ. Ράλλης παρουσίασε στο ψηφιακό ΓΕΜΗ, ένα έργο που θα διαθέσει 270.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές σε επιχειρήσεις με σκοπό να υποβάλουν τους ισολογισμούς τους ηλεκτρονικά. Στο πλαίσιο του έργου, δημιουργείται σε πραγματικό χρόνο ένα παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας με αναγνωρίσιμα οικονομικά στοιχεία, το οποίο θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει μελέτες για τη διασύνδεση των βασικών μητρώων με το ΓΕΜΗ.

Για το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ), το οποίο θα διασυνδέσει 21.000 φορείς του δημοσίου, ο κ. Ράλλης επεσήμανε ότι θα εξοικονομεί 380 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ έχει μεγάλη σημασία για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας τους πολίτη.  

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην έξυπνη ελεγχόμενη στάθμευση, ένα έργο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το δήμο της Θεσσαλονίκης, το οποίο δημιουργεί 20.000 θέσεις στάθμευσης σε όλη την Ελλάδα.

 

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo