Αθήνα, 22/01/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΠΤΕ, Ν. ΠΑΠΠΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΚΟΡΙΝΑ ΚΡΕΤΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, Μ. ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ, ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

  • Ν. Παππάς: «Η Ελλάδα έχει στην καρδιά της ανάπτυξής της τα νέα ευρυζωνικά δίκτυα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Αναπτύσσει τις νέες τεχνολογίες με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να γευτούν τους καρπούς της νέας ανάπτυξης»

 

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, πραγματοποίησε, σήμερα, στις Βρυξέλλες συναντήσεις με τις Επιτρόπους Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου και Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Κορίνα Κρέτσου, ο Νίκος Παππάς, παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς της Ελλάδας, με στόχο την ανάπτυξη σύγχρονων ευρυζωνικών υποδομών στη χώρα, αλλά και την υιοθέτηση ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλής και υπερυψηλής ταχύτητας ίντερνετ από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Στο επίκεντρο της συνεργασίας με την Επίτροπο, βρέθηκε το έργο Ultra Fast Broadband, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία για την προκήρυξη του διαγωνισμού και το οποίο θα δώσει πρόσβαση σε 2,5 εκατ. πολίτες στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, αναβαθμίσιμες σε 1 Gbps, μέσω της ανάπτυξης εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό χρήστη, έως το 2023. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στα ευρυζωνικά δίκτυα στην Ευρώπη, προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει περιοχές της Ελλάδας που δεν καλύπτονται από τα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια των τηλεπικοινωνιακών παροχών. Η δράση UFBB αναμένεται να καλύψει 812.155 τρέχουσες ενεργές συνδρομητικές γραμμές, έως το 2023.

Ο Νίκος Παππάς ενημέρωσε, επίσης, την κυρία Κρέτσου για τη δράση Super Fast Broadband (SFBB), που πριν λίγες μέρες ενέκρινε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Η δράση SFBB, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ ετησίως, επιδοτεί την απόκτηση γραμμών υπερυψηλών ταχυτήτων ίντερνετ τουλάχιστον 100 Mbps με δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης σε 1 Gbps, με στόχο τη μείωση του ψηφιακού χάσματος.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόοδο της δράσης Rural Broadband, η οποία βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών υψηλής ταχύτητας σε «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Η δράση καλύπτει σχεδόν το 45% της ελληνικής επικράτειας, παρέχοντας αξιόπιστες υπηρεσίες συνδεσιμότητας, με ταχύτητα σύνδεσης μέχρι 30 Mbps και δυνατότητα σταδιακής αύξησης έως και 50 Mbps, σε περίπου 525.000 πολίτες.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε: «Με τις δύο Επιτρόπους συζητήσαμε για την πορεία υλοποίησης των ευρυζωνικών δικτύων και των ψηφιακών έργων στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών μας τέθηκε το έργο Ultra Fast Broadband, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στα ευρυζωνικά δίκτυα στην Ευρώπη. Συζητήσαμε, επίσης, συνολικά για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, στην καρδιά του οποίου βρίσκεται το έργο της ψηφιακής διακίνησης εγγράφων στο Δημόσιο και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα. Η Ελλάδα έχει στην καρδιά της ανάπτυξής της τα νέα ευρυζωνικά δίκτυα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας. Αναπτύσσει τις νέες τεχνολογίες με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να γευτούν τους καρπούς της νέας ανάπτυξης και να αξιοποιήσουν τα καλά που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες».

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, σημείωσε: «Προχωρούμε συντονισμένα στην ανάπτυξη δράσεων για τη δημιουργία ευρυζωνικών δικτύων νέας γενιάς και εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος. Υλοποιούμε παράλληλες δράσεις, προκειμένου να επιτύχουμε και να υπερβούμε κατά πολύ τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε., ξεπερνώντας τις κωλυσιεργίες του παρελθόντος. Δράσεις που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δείχνουν το δρόμο στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης. Οι δράσεις που υλοποιούμε έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Επιδιώκουμε να κάνουμε την Ελλάδα επίκεντρο των νέων τεχνολογιών και να τη φέρουμε στις πρώτες θέσεις σε θέματα ευρυζωνικών υποδομών και συνδεσιμότητας».

Ο Νίκος Παππάς είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με την Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, στην οποία παρουσίασε τα ψηφιακή έργα που προχωρούν στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η ψηφιακή διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο, που βρίσκεται στη φάση του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και ο ψηφιακός μετασχηματισμός γεωργικού τομέα, για τον οποίο αναμένεται σύντομα η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Τον Υπουργό συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού, Παναγιώτης Μελαχρινός και ο Ειδικός Σύμβουλος, Κωνσταντίνος Αγόρης.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:

  1. Οι Νίκος Παππάς και Βασίλης Μαγκλάρας κατά τη συνάντησή τους με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, στην οποία παρουσίασαν τις δράσεις του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ για συνδεσιμότητες νέας γενιάς.
  2. Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε σήμερα με την Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, στις Βρυξέλλες, και της παρουσίασε την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας.

20190122 npappas ccretuBrussels 1

20190122 npappas mgabrielBrussels 2

low q

dark blue el

ggtt ufb

PIRKAGIES 23 07 2018

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

ggtt nse

banner dpo