Φίλες και Φίλοι καλησπέρα,

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στην σημερινή εκδήλωση. Ως Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης πιστεύω ότι μια από τις σημαντικότερες πτυχές του χαρτοφυλακίου μου είναι να απαντήσουμε άμεσα, καίρια, ουσιαστικά στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στον Τομέα του Διαστήματος. Στόχος δικός μας, είναι να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες του παρελθόντος, τις ελλείψεις ή τις παραλείψεις και να πρωτοπορήσουμε σε έναν τομέα που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει για την χώρα μας και την οικονομία μας.

Όπως ήδη γνωρίζετε, με πρωτοβουλία του ΨΗΠΤΕ ιδρύεται ο ελληνικός διαστημικός οργανισμός, που έρχεται να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα της χώρας μας στον τομέα.

Έτσι, με την εκτόξευση στο προσεχές διάστημα, τον Ιούνιο του 2017, του δορυφόρου Hellas Sat 3, δημιουργούνται σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες, που θα αξιοποιηθούν από μια υπηρεσία διαστημικής πολιτικής αντίστοιχη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο οργανισμός θα αναλάβει τη μίσθωση -με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια- των διαθέσιμων αναμεταδοτών που δεν θα αξιοποιηθούν από το ελληνικό Δημόσιο για στρατιωτικές, τηλεοπτικές, αγροτικές και άλλες εφαρμογές.

Επίσης, έχει ιδιαίτερη σημασία η αξιοποίηση των ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών που προκύπτουν από πολιτικές για το διάστημα όπως είναι οι εφαρμογές πολιτικής προστασίας: παρακολούθηση Γης, πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, αυθαίρετης δόμησης κ.λ.π.

Στόχος μας είναι ο διαστημικός οργανισμός να διασυνδεθεί ως κόμβος με σημαντικά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά κέντρα και παράλληλα να διασυνδέσει την έρευνα με την παραγωγή των ελληνικών επιχειρήσεων. Μέσα από τη δράση του θα διευκολυνθεί η αξιοποίηση εφαρμογών από την ΕΑΒ και τον Ελληνικό Στρατό, η διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων με τον Ελληνικό Στρατό, την ΕΑΒ και το ΝΑΤΟ, καθώς και η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία από την Ε.Ε. και διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς.

Η Ελλάδα θα επιδιώξει, επίσης, να καταστεί κέντρο προσέλκυσης εμπορικών εταιρειών που αιτούνται φάσμα στο διάστημα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών, όπως η Κύπρος και η Μάλτα, οι οποίες ήδη αποκομίζουν σημαντικά τέλη.

Φίλες και φίλοι, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι από μεριάς της ελληνικής κυβέρνησης πράττουμε το αυτονόητο. Γιατί είναι απλά αδιανόητο η χώρα μας να μη διαθέτει, σήμερα, διαστημική υπηρεσία. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι, στο κοντινό παρελθόν και με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων, “απεμπολήσαμε“, ουσιαστικά, τα δικαιώματά μας στο διαστημικό φάσμα. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν διέθεταν μέχρι πριν από λίγο καιρό Οργανισμό που να αξιοποιεί εμπορικά, επιστημονικά και ερευνητικά τα δικαιώματά της, ούτε την πληθώρα ερευνητικών και επιστημονικών εφαρμογών και πόρων που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός (European Space Agency).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Τουρκία έχει, πρόσφατα, δημιουργήσει το δικό της Οργανισμό Διαστημικής Πολιτικής, η Ελλάδα απλά απουσίαζε ακόμη και από τις συναντήσεις Υπουργών της Ε.Ε. αρμόδιων για τη διαστημική πολιτική. Και αυτό συμβαίνει παρότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε δαπανήσει ως χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια για τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως –π.χ.- το Galileo, τα οποία δεν αξιοποιούμε, εξαιτίας της απουσίας εξειδικευμένου προσωπικού υψηλού επιπέδου που θα μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και την εκπροσώπηση σε επιτροπές της Ε.Ε. και του ΟΗΕ σχετικά με την ειρηνική χρήση του εξωατμοσφαιρικού διαστήματος.

Τώρα που η αξιολόγηση κλείνει, τώρα που επιτύχαμε να φτάσουμε την ελληνική οικονομία στο επίπεδο της σταθεροποίησης και μπαίνουμε ολοταχώς στο στάδιο της ανάπτυξης, οφείλουμε να επιλέξουμε αν θέλουμε οι νέες τεχνολογίες –μεταξύ αυτών και η διαστημική- να λειτουργήσουν ως παράγοντες αύξησης των ανισοτήτων ή ως μοχλοί ουσιαστικού εκδημοκρατισμού, με τη συμμετοχή όλων στα πλεονεκτήματα που φέρνει μαζί της η επόμενη ημέρα. Στο Υπουργείο έχουμε θέσει πρωταρχικό μας στόχο την ισότιμη συμμετοχή όλων των Ελλήνων στη νέα ανάπτυξη.

Τώρα, έρχεται η ώρα για ένα συγκροτημένο σχέδιο εκ μέρους της Πολιτείας, ώστε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνει η ύπαρξη ενός δορυφόρου στην ελληνική τροχιακή θέση, υπέρ της κοινωνίας και της παραγωγής. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις στις οποίες κατασκευάζεται ο δορυφόρος που θα πάρει στο προσεχές διάστημα την ελληνική τροχιακή θέση. Η Ελλάδα, με τη συγκρότηση του διαστημικού οργανισμού ανακάμπτει σε ένα πεδίο με πολλές δυνατότητες, οι οποίες -λόγω σειράς προβλημάτων του παρελθόντος- έμεναν αναξιοποίητες. Μάλιστα, αποκαλύπτω από το βήμα που μου προσφέρει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ότι, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και μια πολύ θετική έκπληξη σχετικά με το εύρος των δυνατοτήτων που θα προσφέρει στην Ελλάδα ο Hellas Sat 3, σε σχέση με τους προκατόχους του.

Σημειώστε ότι, μόλις προχθές (Τρίτη 2 Μαΐου 2017), ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση σχετικά με την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, με τίτλο: «Αδειοδότηση διαστημικών δραστηριοτήτων – Καταχώρηση διαστημικών αντικειμένων – Ίδρυση ελληνικής διαστημικής εταιρείας».

Η δημόσια διαβούλευση σημείωσε εξαιρετική επιτυχία και υψηλή συμμετοχή, γεγονός που καταδεικνύει ακριβώς ότι η χώρα διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό το οποίο ουσιαστικά έμενε ανεκμετάλλευτο. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας, καθώς και της βιομηχανίας, οι οποίοι «αγκάλιασαν» και δικαίωσαν –με τις παρεμβάσεις τους- την πρωτοβουλία του ΨΗΠΤΕ για ίδρυση διαστημικής εταιρείας.

Η υποδοχή του νομοθετήματος, όπως προκύπτει από τα σχόλια στη διαβούλευση, κρίνεται ιδιαιτέρως θετική, αφού όπως τόνισαν η νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό και χρόνιο κενό, το οποίο λειτουργούσε ως τροχοπέδη στις προσπάθειες των εμπλεκόμενων στα θέματα του διαστημικού τομέα στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Επιτέλους δημιουργείται ο Διαστημικός Οργανισμός που θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί πριν από δεκαετίες για να οργανώνει και να ενισχύει διεθνώς την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας στον τομέα του Διαστήματος». Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HELLAS SAT Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς επισήμανε ότι: «Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός θα αποτελέσει εφαλτήριο για τη συνομολόγηση στρατηγικών συνεργασιών της Ελλάδος και των φορέων της με άλλες χώρες». Ενώ με τη σειρά τους εκπρόσωποι του si-Cluster και της Ενωσης Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών ανέφεραν ότι: «Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε ως χώρα το Διάστημα μέσω μιας δυναμικής βιομηχανικής-τεχνολογικής-ερευνητικής και επιχειρησιακής στρατηγικής».

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι εποικοδομητικές προτάσεις, οι απόψεις, τα σχόλια και οι ιδέες που κατατέθηκαν θα τύχουν επεξεργασίας και θα ληφθούν υπόψη προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι διατάξεις του Νομοσχεδίου, να επιτευχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι επιδιωκόμενοι στόχοι, καθώς και να δρομολογηθούν συντονισμένες δράσεις για την ανάπτυξη του επιστημονικού δυναμικού και της ελληνικής παραγωγής στο διαστημικό τομέα. Το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης δείχνει τη δυναμική και τη θέληση της ελληνικής επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας να προχωρήσει δυναμικά, συντονισμένα, συνεργατικά και αποτελεσματικά στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας που έχει αυξημένη προστιθέμενη αξία για την οικονομική ανάπτυξη. Η δική μας δέσμευση είναι ότι αντιλαμβανόμαστε το μέχρι σήμερα κενό ως μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης. Σημασία έχει η Ελλάδα να καλύψει αυτό το κενό και να πρωτοπορήσει σε έναν τομέα που μπορεί πραγματικά να «εκτοξεύσει» τα πολλαπλά οφέλη του.

Mindigital.gr on Facebook

emedia a1

prok diag

govgr banner2

dim diab 4312

banner yp ggyp

banner yp ggpsp

banner yp ggee

banner yp ggtt

banner spec sec

satellite