Εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη – Ομιλία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στο συνέδριο «Quo vadis, AI»

Στην ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη και στην αποτύπωση ενός πιλοτικού project ανά τομέα πολιτικής που να ακουμπά σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αναφέρθηκε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης το πρωί της Παρασκευής. Ο Υπουργός ήταν κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο με τίτλο «Quo vadis, AI» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο για το Δίκαιο Προστασίας της Ιδιωτικότητας, των Προσωπικών Δεδομένων και την Τεχνολογία που ιδρύθηκε από τον EPLO, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη Λευκή Βίβλο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από λίγες ημέρες, προτείνοντας ένα πλαίσιο για την αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη, με βάση την αριστεία και την εμπιστοσύνη, αρχές που διέπουν και τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που θα παρουσιάσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έως το τέλος Μαρτίου. «Μόλις δημοσιευτεί η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, θα προβούμε στην ανάπτυξη μιας δικής μας εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε εξηγώντας την ανάγκη της Ελλάδας να προτάξει τη διαλειτουργικότητα των μητρώων ως αναγκαία συνθήκη ανάπτυξης των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

«Με ρωτάνε συχνά: γιατί η κυβέρνηση μιλάει τόσο πολύ για διαλειτουργικότητα, διακίνηση εγγράφων και ψηφιοποίηση. Μα, για να μπορέσεις να έχεις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να έχεις πρόσβαση σε δεδομένα τα οποία “μιλάνε μεταξύ τους” και είναι επεξεργάσιμα. Αυτές οι διασυνδέσεις που φαίνονται απλά θέματα της καθημερινότητας, στην πραγματικότητα είναι το νέο νευρικό σύστημα του κράτους και κάτι το απολύτως αναγκαίο για να περάσουμε στην επόμενη φάση».

Τέλος, ο Υπουργός τόνισε ότι «θα αποτυπώσουμε τουλάχιστον ένα πιλοτικό project ανά τομέα πολιτικής στην Ελλάδα που θα ακουμπά σε τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.