«Τα ΕΛΤΑ δεν θα κλείσουν, θα αναδιαρθρωθούν» – Συνέντευξη του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά στη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ο Yφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς έδωσε στις 29/02/2020 συνέντευξη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Μπέλλα.

Πρόσφατα απλοποιήθηκε η διαδικασία της γέννησης. Τι σημαίνει αυτόπρακτικά; Θα ακολουθήσει η απλούστευση της διαδικασίας του θανάτου; 

Όπως σωστά είπατε, έχει ήδη αρχίσει η εφαρμογή της νέας διαδικασίας της δήλωσης της γέννησης στα περισσότερα νοσοκομεία και μαιευτήρια της χώρας. Με απλά λόγια, η δαιδαλώδης και χρονοβόρα διαδικασία που ίσχυε μέχρι πρότινος, η οποία απαιτούσε την εμπλοκή τεσσάρων υπηρεσιών, θα ξεκινά και θα τελειώνει μέσα στο μαιευτήριο, με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό τα ταυτοποιητικά έγγραφα των γονέων. Δηλαδή, τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια θα ενημερώνονται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά, και στο εκάστοτε νεογέννητο θα χορηγείται άμεσα ΑΜΚΑ και στις περιπτώσεις που οι γονείς είναι ασφαλιστικά ενήμεροί, ασφαλιστική ικανότητα. Επιπλέον, θα ξεκινά αυτόματα, χωρίς υποβολή αιτήσεων από τους γονείς, η διαδικασία για την απόδοση του επιδόματος γέννησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια. Η νέα διαδικασία καταπολεμά έμπρακτα τη γραφειοκρατία, κάνει την επαφή με το κράτος πιο λειτουργική και τη ζωή όλων μας απλούστερη. Τώρα, όσον αφορά την απλούστευση της διαδικασίας δήλωσης του θανάτου, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς απαιτείται συνεργασία μεταξύ περισσότερων φορέων και υπηρεσιών. Ωστόσο, υπάρχει πλήρης συντονισμός και προγραμματίζουμε η διαδικασία να έχει απλοποιηθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020. 

Σημαντικό ρόλο στο ψηφιακό μετασχηματισμό θα παίξουν τα ΚΕΠ.  Ποιος είναι ο ρόλος που τους επιφυλάσσεται και ποιο είναι το σχέδιο αναβάθμισης τους; 

Αναμφισβήτητα, τα ΚΕΠ αποτελούν έναν από τους κατοχυρωμένους θεσμούς στη συνείδηση των πολιτών. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα στελέχωσης και ελλείψεις τεχνολογικών υποδομών, που εμποδίζουν το δίκτυο να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής μας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα καθορίζει όλο και περισσότερο τις σχέσεις πολίτη-κράτους. Τα ΚΕΠ οφείλουν να  προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα κανονικότητα, αξιοποιώντας τις αστείρευτες δυνατότητες των νέων τεχνολογιών. Εδώ και λίγο καιρό, έχουμε αρχίσει επισκέψεις σε διάφορα ΚΕΠ της χώρας με σκοπό τη δια ζώσης καταγραφή των προκλήσεων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δίκτυο των ΚΕΠ και τη διαμόρφωση του οδικού χάρτη για την αναβάθμιση του θεσμού και τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες. Συζητάμε με τους πολίτες, τα υπηρεσιακά στελέχη και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει σύμπλευση με το σχεδιασμό του Υπουργείου, ο οποίος περιλαμβάνει πλήθος μεταρρυθμίσεων, όπως τη δημιουργία ψηφιακών κέντρων εξυπηρέτησης πολιτών (e-KEP) και την εισαγωγή βιομετρικής ηλεκτρονικής υπογραφής ως μέσο ταυτοποίησης του πολίτη, πρακτική η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως στις τράπεζες. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία η οποία ουσιαστικά θα τερματίσει την έγχαρτη διακίνηση εγγράφων στο δίκτυο των ΚΕΠ. Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε και επίσημα το σύνολο της στρατηγικής μας. 

Τα ΕΛΤΑ είναι σε άσχημη κατάσταση. Ποιο είναι το σχέδιο διάσωσης τους; 

Η προηγούμενη κυβέρνηση απαξίωσε πλήρως τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Η απουσία στρατηγικής και η υποστήριξη συμπεριφορών όπως ο καταχρασμός 660.000 ευρώ από τον υπάλληλο που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τοποθετήσει ως υπεύθυνο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην εταιρεία (τον οποίο θέσαμε, φυσικά, σε αργία), είχε ως αποτέλεσμα τα ΕΛΤΑ να εμφανίσουν συσσωρευμένες ζημίες περίπου 115 εκατομμύρια, τη στιγμή που το 2014 υπήρχαν 15 εκατομμύρια κέρδη και περίπου 38 εκατομμύρια ίδια κεφάλαια. Οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ είναι, λοιπόν, τεράστιες.  Σε κάθε περίπτωση τα ΕΛΤΑ δεν θα κλείσουν, θα αναδιαρθρωθούν. Η κυβέρνηση μας θα εφαρμόσει ένα κοστολογημένο σχέδιο, με σκοπό την βελτιστοποίηση της λειτουργίας των ΕΛΤΑ και φυσικά τη συνέχιση της προσφοράς τους, με τρόπο βιώσιμο. Σύντομα θα έχουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις. 

Έχετε συχνά αναφερθεί στον κοινωνικό ρόλο που επιτελούν τα ΕΛΤΑ 

Τα «Ελληνικά Ταχυδρομεία» είναι η ιστορικότερη ελληνική εταιρεία. Λειτουργούν από το 1828 και είναι, θα λέγαμε, συνυφασμένα, με την εξέλιξη της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας. Η αναφορά μου δεν περιορίζεται βέβαια στην ιστορική τους σημασία. ΤΑ ΕΛΤΑ είναι πυλώνας ανάπτυξης και διευκόλυνσης των πολιτών ακόμη και σήμερα.  Σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως στην ελληνική επαρχία, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτελούν τη μόνη επαφή των πολιτών με το Κράτος, μέσω της αλληλογραφίας και της καταβολής συντάξεων. Ειδικά για κάποιους συμπολίτες μας πιο ευάλωτων ομάδων όπως οι ηλικιωμένοι, οι κάτοικοι απομακρυσμένων και παραμεθορίων περιοχών, οι συμπολίτες που έχουν περιορισμένη ή μηδενική ευχέρεια χρήσης των νέων τεχνολογιών, τα ΕΛΤΑ αποτελούν μοναδικής σημασίας μέσο επικοινωνίας. Η συνέχιση της λειτουργίας τους εγγυάται, λοιπόν, ότι όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας δεν θα υποστούν ταλαιπωρία και αποκλεισμό. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε τα ΕΛΤΑ παραμένουν ο πάροχος καθολικής υπηρεσίας, διακινώντας για λογαριασμό του Ελληνικού Κράτους την αλληλογραφία στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. 

Πως σχολιάζετε τα πρόσφατα επεισόδια στα νησιά; 

Οι ανησυχίες και οι δυσκολίες των νησιωτών είναι κατανοητές, ωστόσο οφείλουν να υποστηρίξουν και οι ίδιοι τη σταθερότητα και τη λογική στον τόπο τους. Προφανώς οι προπηλακισμοί, τα επεισόδια και μερικές άνανδρες συμπεριφορές που σημειώθηκαν δεν εκπροσωπούν το σύνολο των νησιωτών παρά μόνο κάποια ακραία στοιχεία, τα οποία πρέπει να απομονωθούν. Οι ίδιοι οι κάτοικοι των νησιών πρέπει να κατανοήσουν ότι η κατασκευή ελεγχόμενων δομών είναι πρωτίστως για το δικό τους όφελος. Η λειτουργία των κλειστών κέντρων είναι ο μόνος τρόπος για την ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένο και απολύτως σαφές: Προστατεύουμε τα σύνορα, επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου και τις επιστροφές, δημιουργούμε κλειστές δομές. Και το σχέδιο αυτό θα προχωρήσει. 

Σας ανησυχεί η εξάπλωση του κορονοϊού; 

Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να αποφύγουμε είναι να πανικοβληθούμε. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι συνεκτικό και τα μέτρα αντιμετώπισης του ιού θα επικαιροποιούνται ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Οι πολίτες, από τη δική τους πλευρά οφείλουν να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και να εφαρμόζουν, απαραιτήτως, τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.