Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε στις 23/02/2020 συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Έχετε μιλήσει αρκετές φορές για την απλοποίηση στη διαδικασία δήλωσης γέννησης. Πότε θα υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό και τι ακριβώς θα περιλαμβάνει;    

Ήδη σήμερα η νέα διαδικασία εφαρμόζεται σε πάνω από 85 μαιευτήρια και μαιευτικές κλινικές νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα. Οι τεχνικές εκκρεμότητες έχουν ήδη λυθεί και μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα ενταχθούν στην πλατφόρμα και οι υπόλοιπες κλινικές. Όπως έχουμε ήδη πει, καταργούμε τις ουρές σε μια σειρά από υπηρεσίες (ληξιαρχεία, ασφαλιστικοί φορείς, οργανισμοί παροχής επιδομάτων) και καθιερώνουμε μια διαδικασία η οποία – μαζί και με τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης – θα αρχίζει και θα τελειώνει για τους γονείς στο μαιευτήριο, με μόνο δικαιολογητικό την ταυτότητα ή το διαβατήριό τους. 

Υπάρχει μια ανησυχία ότι οι δημόσιες ψηφιακές υποδομές της χώρας είναι ευάλωτες σε μία «επίθεση». Σας προβληματίζει το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας και ποιες κινήσεις θα κάνετε για να την ενισχύσετε;   

Οι κινήσεις για την κυβερνοασφάλεια – από όλους τους αρμόδιους φορείς – δεν είναι κάτι που εξαγγέλλεται, ούτε διαφημίζεται, αλλά πρόκειται για μια διαδικασία που πραγματώνεται χωρίς τυμπανοκρουσίες. Σε ό,τι αφορά το έργο μας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε: ενισχύσαμε τη συνεργασία μας με τον ENISA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας που εδρεύει στην Ελλάδα, αναβαθμίσαμε την αρμόδια αρχή για την κυβερνοασφάλεια σε Γενική Διεύθυνση και την στελεχώνουμε με γρήγορα βήματα. Και τέλος – και ίσως πιο σημαντικό – ορίσαμε τις κρίσιμες υποδομές της χώρας και σχεδιάσαμε πρωτόκολλα πρόληψης και αντιμετώπισης γεγονότων. Φυσικά, σε ζητήματα που εξελίσσονται διαρκώς, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, δεν μπορούμε να μιλάμε για εφάπαξ κινήσεις, αλλά για μια διαρκή μελέτη και παρέμβαση. 

Το 5G έχει προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις πριν καν έρθει στην Ελλάδα: Από αξιωματούχους των ΗΠΑ που τάσσονται κατά της εμπλοκής κινεζικών εταιριών μέχρι τους κατοίκους της Καλαμάτας που ανησυχούν για τους κινδύνους στην υγεία. Πότε θα έχουμε δίκτυο 5G στη χώρα μας και με ποιες προϋποθέσεις; 

Στο τέλος του έτους θα ξεκινήσει να δημοπρατείται το σχετικό φάσμα συχνοτήτων. Από εκεί και πέρα, βασική μας επιδίωξη – και ένα από τα κριτήρια στη δημοπρασία –είναι η ταχύτητα ανάπτυξης αυτών των δικτύων. Έχοντας δημιουργήσει ένα σαφές νομοθετικό και αδειοδοτικό πλαίσιο, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το πετύχουμε. Όσο για τις αντιδράσεις που αναφέρετε, έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών, άρα είμαι σίγουρος ότι θα επικρατήσει η επιστήμη και η τεκμηριωμένη γνώση. 

Είχατε πρόσφατα συνάντηση με στελέχη της Amazon Web Services. Θα γίνει κάποια συνεργασία με την αμερικανική εταιρία και με ποιο σκοπό;   

Με αφορμή την δημιουργία τοποθεσίας της Amazon Web Services στην Αθήνα συμφωνήσαμε να έχουμε παραγωγική συνεργασία με την εταιρεία στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και καινοτομίας – γι’ αυτό υπογράψαμε και σχετικό μνημόνιο. Ορισμένα προγράμματα της εταιρείας μπορεί να μας βοηθήσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και προτιθέμεθα να τα αξιοποιήσουμε.  

Με νομοθετική ρύθμιση δώσατε άλλα 15 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ. Υπάρχει κίνδυνος να κλείσει ο οργανισμός; Πως θα τον διασώσετε;  

Το ποσό αυτό αποτελεί προκαταβολή επί της αποζημίωσης για την καθολική υπηρεσία για το 2020. Γιατί χρειάστηκε κάτι τέτοιο; Γιατί τα ΕΛΤΑ το 2019 μας παραδόθηκαν με συσσωρευμένες ζημίες ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ και έλλειμμα περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ το μήνα. 

Θα ήθελα να είμαι σαφής: τα ΕΛΤΑ δεν θα κλείσουν. Τα ΕΛΤΑ θα αναδιαρθρωθούν, όπως έγινε στις ταχυδρομικές υπηρεσίες χωρών που αντιμετώπισαν αντίστοιχα ζητήματα. Το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία από τον βασικό του μέτοχο, δηλαδή το Υπερταμείο, και τα συναρμόδια υπουργεία και σύντομα θα ανακοινωθεί. Αυτό που μπορούμε να πούμε σε αυτό το στάδιο είναι ότι θα είναι μια λύση βιώσιμη, με σεβασμό τόσο στον ίδιο τον Οργανισμό, όσο και στον Έλληνα φορολογούμενο. 

Ως υπουργός εποπτεύετε τον ΕΚΟΜΕ. Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένα στούντιο να γυρίσουν ταινίες φέτος στην Ελλάδα ή άλλες οπτικοακουστικές παραγωγές; 

Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να εστιάσει περισσότερο στο χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών. Οι καθοριστικοί παράγοντες που επιτρέπουν σε χώρες με φυσικό πλούτο να προσελκύουν συστηματικά και μαζικά παραγωγές είναι δύο: η ύπαρξη κινήτρων και η απουσία γραφειοκρατίας. Ήδη το ενδιαφέρον όχι μόνο είναι υπαρκτό, αλλά μετουσιώνεται σε επενδύσεις, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα με τη δημιουργία studio στην περιοχή της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη. Και εργαζόμαστε εντατικά ώστε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις μας. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.