Ταχύτερες και πιο οικονομικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για τους πολίτες μέσω του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ»

Αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και σημαντική μείωση δαπανών για το Ελληνικό Δημόσιο και πολύ καλύτερες υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη φέρνει το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ», έργο που προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) και φορέας υλοποίησης η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.), φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για πολυσύνθετο έργο με πολλές φάσεις υλοποίησης και υποέργα, το οποίο ξεκίνησε να υλοποιείται τον Ιούλιο 2019 και θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα 3,5 χρόνια.

Με την ολοκλήρωση του, περισσότερα από 34.000 κτήρια που στεγάζουν φορείς του Δημοσίου θα διαθέτουν αναβαθμισμένες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (φωνής, δεδομένων και εικόνας), με δραστική αύξηση των ταχυτήτων internet και πολύ σημαντική μείωση του τηλεπικοινωνιακού κόστους. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο θα γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια πόσα χρήματα δαπανά για τις ανάγκες επικοινωνίας των φορέων του κι ότι από το υπάρχον Εθνικό Δίκτυο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» καλύπτονται μόλις 4.500 κτήρια του Δημοσίου. Εκτιμάται ότι το όφελος για το κράτος και τους φορολογουμένους θα ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, καθώς η εξοικονόμηση πόρων για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες αναμένεται ότι θα ξεπεράσει το 40%.

Η ΓΓΠΣΔΔ ενέκρινε τις προσκλήσεις για την υποβολή προσφορών που προετοιμάστηκαν σε συνεργασία με την ΚτΠ Α.Ε., προκειμένου να συναφθούν 20 εκτελεστικές συμβάσεις της συμφωνίας πλαίσιο για το «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ: Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες Νησίδων 1-8». Με το έργο, οι φορείς διασυνδέονται έτσι ώστε να τους παρέχονται υπηρεσίες πρόσβασης στο internet με ταχύτητες μέχρι 1GB καθώς και τηλεφωνίας. Οι ανάδοχοι που θα προκύψουν θα διαθέτουν, θα διαχειρίζονται, θα συντηρούν και θα υποστηρίζουν για φορείς του Δημοσίου ευρυζωνικά τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα, υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, παροχή εφεδρικών συνδέσεων πρόσβασης καθώς και 1.482 δημόσια hotspots για δωρεάν πρόσβαση στο internet για τους πολίτες.

Στους διαγωνισμούς συμμετέχουν όλοι οι μεγάλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της χώρας (Cosmote, Forthnet, Wind, Vodafone). Σημειώνεται ότι οι διαγωνισμοί των κεντρικών συστημάτων βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Το “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ” στην πλήρη ανάπτυξη του θα μας δώσει τη δυνατότητα για υψηλές ευρυζωνικές συνδέσεις, καλύτερη και φθηνότερη επικοινωνία μεταξύ των φορέων και φυσικά δραστική βελτίωση στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Γι’ αυτό προχωρούμε άμεσα στην πρόσκληση για υποβολή προσφορών για το υποέργο “Τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες Νησίδων 1-8” που αποτελεί απαραίτητο κομμάτι για την επιτυχή ολοκλήρωση του συνολικού έργου».

Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος δήλωσε: «Οι προσδοκίες και τα οφέλη από τις υψηλές ταχύτητες του “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ”, που υλοποιείται με καθυστέρηση ετών, είναι μεγάλα. Πέρα από την εξοικονόμηση στα τηλεπικοινωνιακά κόστη που ξεπερνά το 40%, το έργο αυτό είναι απαραίτητο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους και την ενίσχυση των ψηφιακών μας υποδομών».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚτΠ ΑΕ Σταύρος Ασθενίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Με την διαδικασία προκήρυξης των προσκλήσεων για τις εκτελεστικές συμβάσεις του “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ”, μπαίνουμε στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας αυτού του πολύπλοκου διοικητικά, τεχνικά και επιχειρησιακά έργου ορόσημο για το ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου και την τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.