Συνέντευξη στο capital.gr και τη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Γκίτση έδωσε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα ψηφιακής στρατηγικής, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.
Αναφερόμενος στα ζητήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας σχολίασε:
«Θα προκηρυχθούν πολλά μεγάλα έργα πληροφορικής, όμως, αυτοί οι μεγάλοι διαγωνισμοί είναι, δυστυχώς, αρκετά χρονοβόροι. Πρέπει, παράλληλα, να υλοποιήσουμε πολλά μικρά έργα όπως αυτά αποτυπώνονται στη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, με υπεύθυνους έργων και με κλειστές ομάδες που θα έχουν εμπειρογνώμονες, νομική υποστήριξη -σε αρκετά έργα θα απαιτηθούν νομοθετικές παρεμβάσεις- και θα εστιάσουν στην απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και την ψηφιοποίησή τους. Θα εστιάσουμε στην απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών του κράτους προς τον πολίτη».
Σχετικά με την επαφή των πολιτών με τα συστήματα του Δημοσίου είπε:
«Οι πολίτες χαρακτηρίζονται στα συστήματα του Δημοσίου με διαφορετικούς τρόπους, όπως με τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ, τον αριθμό ταυτότητας, κλπ. Όλα αυτά θα αλλάξουν με τις νέες ταυτότητες, την ψηφιακή υπογραφή και τον ‘ενιαίο αριθμό πολίτη’ που θα μας ακολουθεί σε όλο μας τον βίο, θα είναι μοναδικός και με αυτόν θα “ταυτοποιούμαστε” στα μητρώα του Δημοσίου» αναφέρει.
Ψηφιοποίηση σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας του πολίτη:
«Στην ψηφιοποίηση εντάσσεται και το εκπαιδευτικό βιογραφικό, όπου όλα τα πτυχία, τα απολυτήρια αλλά και τα πιστοποιητικά ξένων γλωσσών θα γίνουν ψηφιακά. Κοιτάμε πολλά και διαφορετικά πράγματα που έχουν να κάνουν με γεγονότα ζωής όπως η εγγραφή στην πρώτη εκπαιδευτική βαθμίδα. Οι συναλλαγές με τις τράπεζες και πώς μπορεί το πιστωτικό ίδρυμα να “τραβάει” συγκεκριμένα στοιχεία από τη φορολογική δήλωση του πολίτη, με τη συγκατάθεση του πάντα, προκειμένου να του παράσχει π.χ. δάνειο».
Αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων:
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα ανοίξει τον δρόμο και για ξένες επενδύσεις. Ένας επενδυτής θέλει να βάλει τα χρήματά του σε ένα κράτος το οποίο είναι σύγχρονο, αποδοτικό, με μεγάλη διαφάνεια όπου να μπορεί να διεκπεραιώσει τις συναλλαγές του διαδικτυακά και να βρει προσωπικό με τις σχετικές δεξιότητες. Γι’ αυτό και είναι πολύ ψηλά στον σχεδιασμό μας η κατάρτιση των πολιτών προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες».