Η ψηφιοποίηση του Δημοσίου ήρθε για να μείνει

Άρθρο του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» που κυκλοφόρησε στις 02/05/2020

Κωδικοποιώντας σε μια φράση τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, θα λέγαμε ότι μια χρόνια εκκρεμότητα – η ψηφιοποίηση του ελληνικού Δημοσίου – έγινε αναγκαιότητα και τώρα είναι η στιγμή να γίνει καθημερινότητα. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες – με εξαίρεση το 13033 – ήρθαν για να μείνουν, καθώς αποτελούσαν εξαρχής κομμάτι του προγράμματός μας και, μάλιστα, του πυρήνα του: το gov.gr, η άυλη συνταγογράφηση, οι διασυνδέσεις μεταξύ μητρώων και υπηρεσιών, η διαλειτουργικότητα των μητρώων του ελληνικού Δημοσίου, η επέκταση της λειτουργίας της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων ePresence για τον δημόσιο τομέα και η χορήγηση ψηφιακών υπογραφών στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Πρόκειται για πρακτικές που έπρεπε να είχαμε υιοθετήσει εδώ και πολλά χρόνια – και που η μη υιοθέτησή τους είχε οδηγήσει την Ελλάδα σε χαμηλή κατάταξη σε όλους τους δείκτες ψηφιακού μετασχηματισμού. Αποδείξαμε όμως πως η προϋπάρχουσα συνθήκη της χώρας δεν αποτελεί το πεπρωμένο της.

Μέσα σε συνθήκες μεγάλης ανάγκης για την απομακρυσμένη διεκπεραίωση των συναλλαγών μας με το κράτος, διαπιστώνουμε: πρώτον, ότι οι πολίτες ήταν σε μεγάλο βαθμό έτοιμοι για το ψηφιακό άλμα, καθώς ανταποκρίθηκαν άμεσα· και δεύτερον, ότι ο σχεδιασμός μας απέδωσε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η εμπειρία αυτών των δύο μηνών θα είναι για εμάς πολύτιμη. Και η συχνότητα των πρωτοβουλιών μας θα παραμείνει εξίσου πυκνή.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.