Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδιακασιών στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»

Ο Γενικός Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος έδωσε στις 12/07/2020 συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Σπύρο Μουρελάτο

Σε ένα μήνα περίπου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την θεμελίωση του επιτελικού Κράτους. Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες του σχεδιασμού σας για το επόμενο χρονικό διάστημα;

Ένα χρόνο μετά, αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι πως το Επιτελικό Κράτος δεν έμεινε ένα κενό γράμμα, ένας νόμος που δεν εφαρμόστηκε ή που εφαρμόστηκε μερικώς. Αντιθέτως, μπήκε σε εφαρμογή από την πρώτη στιγμή της ψήφισής του κι ένα χρόνο μετά, η πλειοψηφία των διατάξεών του, που στόχο έχουν την καλύτερη και αποκομματικοποιημένη λειτουργία των θεσμών της κεντρικής διοίκησης, είναι πραγματικότητα. Το επιτελικό Κράτος είναι μια τομή της Κυβέρνησης της ΝΔ και προσωπικό στοίχημα του ίδιου του Πρωθυπουργού σχετικά με τη θεσμική επανεκκίνηση του Κράτους.

Η μεταρρύθμιση του Κράτους, όμως, δεν σταματά εδώ. Για να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον τρόπο με τον οποίο το Κράτος απαντά στις ουσιαστικές ανάγκες τους και παρέχει βασικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η ταχύτατη ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η αποκέντρωση σημαντικών αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ και η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.

Για παράδειγμα, ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον οποίο φέρνουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή, δημιουργεί το απαραίτητο θεσμικό θεμέλιο για τον εκσυγχρονισμό του Κράτους και την ένταξή του στη νέα ψηφιακή εποχή για τις επόμενες δεκαετίες. Και βέβαια, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Τι σημαίνει πρακτικά η ψηφιοποίηση της Οικονομίας; Ποια εμπόδια γραφειοκρατικού η άλλου χαρακτήρα αίρονται για εργαζομένους και επιχειρήσεις σύμφωνα με τον προγραμματισμό σας;

Αναμφίβολα χρειάζονται τολμηρές παρεμβάσεις για να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ελληνική οικονομία. Η ένταξή της στην ψηφιακή εποχή είναι μια από αυτές και έχει δύο πρακτικά σκέλη: την υποστήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ώστε να προσαρμοστούν στις τεχνολογικές εξελίξεις και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την καινοτομία και την απελευθέρωση παραγωγικών δυνάμεων και πόρων. Κι αυτά πρέπει να γίνουν, ενώ οι εξελίξεις τρέχουν σε παγκόσμιο επίπεδο με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχουν πολιτικές σε ζητήματα, όπως οι ψηφιακές δεξιότητες και οι κρατικές ενισχύσεις, αλλά και τα ανοιχτά δεδομένα, που όπως γνωρίζετε είναι το “πετρέλαιο” της νέας ψηφιακής οικονομίας. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενισχύουμε την πολιτική των ανοικτών δεδομένων, που είχε ξεκινήσει ο Πρωθυπουργός, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενσωματώνοντας τη νέα σχετική Οδηγία της ΕΕ ένα χρόνο νωρίτερα από την προθεσμία και αναβαθμίζοντας τις τεχνολογικές υποδομές, προκειμένου να μπορούμε να διαχειριστούμε τον πενταπλασιασμό του όγκου των δεδομένων που αναμένεται να παράγονται παγκοσμίως μέσα στην επόμενη πενταετία και τα οποία είναι κρίσιμα για την ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Όλα τα παραπάνω όμως, πρέπει να συνοδευτούν και από μια τολμηρή μείωση γραφειοκρατικών βαρών προς τις επιχειρήσεις. Αυτό θα το επιτύχουμε μέσα από το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών για κάθε συμβάν ζωής των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, η συνεργασία μας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ως στόχο αυτή τη μείωση σε διαδικασίες που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης.

Σε λίγες ημέρες οριστικοποιούνται οι όροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης; Που θα πρέπει κατά την γνώμη σας να διοχετευθούν οι συγκεκριμένοι πόροι, προκειμένου η ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορωνοιού να συνδυαστεί και με την απαραίτητη αναμόρφωση στόχων και δομών της Ελληνικής Οικονομίας;

Οι πόροι του Ταμείου είναι πράγματι κρίσιμοι, όχι μόνο για να δοθούν οι απαραίτητες ανάσες στην οικονομία μετά την κρίση της πανδημίας, αλλά και για να επιταχυνθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της που έτσι κι αλλιώς υφίστανται. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να επενδύσουμε σε τομείς που θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη σε όλη την οικονομία, οφέλη που θα διαχυθούν ακόμα και σε τομείς που ενδεχομένως δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους και της οικονομίας είναι προφανώς ένας τέτοιος επιταχυντής. Και βέβαια, δίπλα σ’ αυτόν θα πρέπει να επενδύσουμε στην ευρύτερη αναμόρφωση του Κράτους, το οποίο ας μην ξεχνάμε αποτελεί αναπτυξιακό πυλώνα σε κάθε χώρα. Το περιβάλλον και η ενέργεια είναι, επίσης, ένας τομέας που μπορεί δώσει μια αναπτυξιακή δυναμική μέσα από την καινοτομία. Φυσικά, θεωρώ ότι και η επένδυση στην παιδεία είναι πάντα μια εθνική υπόθεση, η οποία μεσοπρόθεσμα ωφελεί κάθε κοινωνία και κάθε οικονομία.

Από εκεί και πέρα, η Επιτροπή που έχει δημιουργηθεί υπό τον κ. Πισσαρίδη πιστεύω ότι θα κάνει μια εξαιρετική δουλειά, ως προς τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για τους συγκεκριμένους πόρους.

Ως πρώην σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Κράτους είχατε συμμετάσχει στη σύνταξη πολλών πτυχών του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ. Πως βλέπετε την υλοποίηση του μετά από ένα χρόνο;

Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ ήταν ένα πολύ ισορροπημένο και καλά κοστολογημένο σχέδιο δράσης. Κάθε του πτυχή δουλευόταν για πολύ καιρό και για το λόγο αυτό πιστεύω ότι το ενέκρινε και ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.

Μέσα σ’ ένα χρόνο έχουν υλοποιηθεί πάρα πολλά και πολλά ακόμα θα γίνουν. Νομίζω όμως ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, ακόμα και αν διαφωνεί με πτυχές του προγράμματος, πως εφαρμόζουμε την πολιτική μας. Από την παιδεία, μέχρι την ηλεκτροκίνηση, από το Ελληνικό μέχρι την ψηφιοποίηση του κράτους και από τα εθνικά θέματα μέχρι την προστασία του πολίτη και την ασφάλεια, όλα έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης. Είναι φανερό πως είναι από τις σπάνιες φορές που οι προεκλογικές δεσμεύσεις ενός κόμματος δεν παρέμειναν ευχολόγιο, αλλά μετουσιώθηκαν σε πράξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έως τώρα επιτυχημένη υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος οφείλεται στους ανθρώπους που προεκλογικά ασχολήθηκαν με την κατάρτισή του κι ένα χρόνο τώρα στελεχώνουν καίριες θέσεις του κυβερνητικού μηχανισμού. Για μένα η μεγάλη διαφορά είναι αυτή. Πως ένα προεκλογικό πρόγραμμα που φτιάχτηκε από ικανά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνεργασία με αξιόλογους τεχνοκράτες και επιστήμονες, μπήκε εν πολλοίς από αυτούς τους ανθρώπους σε ουσιαστική υλοποίηση, χωρίς καθυστερήσεις. Μάλιστα, δε σταμάτησε ούτε μπροστά στις μεγάλες κρίσεις που διαχειρίστηκε η Κυβέρνηση. Ίσα ίσα κάναμε αυτήν την κρίση ευκαιρία για να επιταχύνουμε και να επιτύχουμε ακόμα περισσότερα.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.