Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε στις 17/10/2020 συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Μετά τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, θα δούμε και άλλα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της διασποράς του κορονοϊού; Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;

Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, παρακολουθούμε τις πρωτοβουλίες όλων των κρατών, τις αξιολογούμε και είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, αν χρειαστεί, οι όποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν άμεσα. Έτσι έγινε και με το 13033: δημιουργήθηκε μέσα σε 24 ώρες, αποτέλεσε το βασικό εργαλείο μετακίνησης των πολιτών κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων και προσέλκυσε θετικά σχόλια από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και από αξιωματούχους όπως η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager.

Από εκεί και πέρα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσουμε ψηφιακά εργαλεία τα οποία αποτελούν κομμάτι του προγραμματισμού μας, θα υλοποιούνταν ανεξάρτητα από την πανδημία, αλλά στην τρέχουσα συγκυρία θα βοηθήσουν έμμεσα στην καταπολέμηση της διασποράς, αφού θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και τις ουρές σε υπηρεσίες. Το «know your customer» αρχικά για το τραπεζικό σύστημα είναι μια από αυτές, καθώς θα διευκολύνει τους πολίτες να μην αναζητούν και να μην προσκομίζουν δικαιολογητικά σχετικά με τα δεδομένα τους σε μια σειρά από υπηρεσίες – πάντα διατηρώντας τον έλεγχο του ποια στοιχεία διαθέτουν και πού τα διαθέτουν.

Εκτιμάτε ότι, μετά επένδυση της Microsoft στην Αττική, θα δούμε σύντομα και άλλες επενδύσεις από ξένες εταιρίες σε επίπεδο νέων τεχνολογιών και ψηφιακής οικονομίας;

Η επένδυση που ανακοινώθηκε πριν από δέκα μέρες κατοχυρώνει την Ελλάδα στον χάρτη της ψηφιακής οικονομίας: γινόμαστε μόλις η 8η χώρα στην ΕΕ που φιλοξενεί data centers της Microsoft και η 27η στον κόσμο. Γινόμαστε, επίσης, κόμβος για όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη, κάτι που θα βοηθήσει σε σχέση με το ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Σημαίνει, ακόμα, έσοδα για το κράτος και περισσότερες και καλύτερες δουλειές, ιδίως για νέους με υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Και, βέβαια, η επένδυση της Microsoft θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης και για άλλες επενδύσεις. Όταν μια εταιρεία με τέτοιο προφίλ εμπιστεύεται την Ελλάδα, αυτό δείχνει ότι η χώρα πληροί πολυεπίπεδες και αυστηρές προδιαγραφές, από θέματα κρατικής λειτουργίας και ψηφιακής στρατηγικής μέχρι ζητήματα πράσινης ενέργειας. Εκτιμώ ότι μπορούμε βάσιμα να προσδοκούμε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μιλάμε μόνο για μία μεγάλη επένδυση σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά για πολλές επενδύσεις που θα καλύπτουν όλο το φάσμα της ψηφιακής δραστηριότητας.

Το gov.gr πλησιάζει τους επτά μήνες λειτουργίας. Θα το δούμε και ως εφαρμογή στα κινητά και πότε; Πόσες υπηρεσίες θα προσθέσετε μέχρι το τέλος του χρόνου;

Ο στόχος έχει τεθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και είναι το φράγμα των χιλίων υπηρεσιών. Αυτή τη στιγμή έχουμε 637 – από 501 την πρώτη μέρα λειτουργίας του – και εργαζόμαστε εντατικά ώστε όχι μόνο να είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, αλλά και οι υπηρεσίες που θα παραδώσουμε να είναι λειτουργικές, αξιόπιστες και χρήσιμες στους πολίτες.

Αναφορικά με την εφαρμογή στα κινητά, αυτή συνιστά επίσης εξαγγελία του Πρωθυπουργού και θα είναι σύντομα διαθέσιμη. Σε αυτό το θέμα η φιλοσοφία μας είναι να προσφέρουμε στους χρήστες ένα εργαλείο που θα έχει λειτουργίες προστιθέμενης αξίας στην καθημερινότητά τους. Γι’ αυτό και σκοπεύουμε να εντάξουμε στην εφαρμογή τη λειτουργία της ψηφιακής θυρίδας, ώστε ο πολίτης να έχει πάντα μαζί του τα έγγραφα που εκδίδει ηλεκτρονικά. Πολύ σύντομα θα μπορούμε να πούμε πολλά περισσότερα γύρω από αυτό.

Πόσα χρήματα επιδιώκει να εισπράξει το κράτος με τη δημοπρασία για την εκχώρηση φάσματος συχνοτήτων για την ανάπτυξη δικτύων 5G; Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για να έχει κάλυψη με δίκτυο 5G όλη η χώρα;

Όσο και αν ακούγεται γενική ως αρχή, η απάντηση αυτονόητα είναι «όσο το δυνατόν περισσότερα», σε συνδυασμό και με τους άλλους στόχους της δημοπρασίας, όπως η ταχεία ανάπτυξη του δικτύου. Τα έσοδα της δημοπρασίας είναι βασική μας προτεραιότητα – όχι μόνο γιατί αποτελεί έναν σημαντικό πόρο για το Δημόσιο, αλλά επιπλέον διότι όσο πιο υψηλό είναι το τίμημα, τόσο θα αυξηθεί το αρχικό κεφάλαιο του ταμείου «Φαιστός».

Με τον Νόμο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, το 25% των εσόδων του Δημοσίου από την δημοπρασία θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του ταμείου «Φαιστός». Τι θα κάνει αυτό το ταμείο: θα επενδύει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων ή υπηρεσιών που θα αξιοποιούν το 5G στην Ελλάδα. Με απλά λόγια, θέλουμε η δημοπρασία να «γεννήσει» μια αγορά, να διευκολύνουμε την ανάπτυξη ενός «οικοσυστήματος καινοτομίας», το οποίο σε βάθος χρόνου θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά όχι μόνο ως προς τα κρατικά έσοδα, αλλά και ως προς τις θέσεις εργασίας, τις υποδομές και τις υπηρεσίες της χώρας.

Πότε θα πάρουν στα χέρια τους οι πολίτες τις νέες ταυτότητες και ποια προβλήματα θα λυθούν με την αλλαγή αυτή;

Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και υπολογίζεται ότι οι πολίτες θα έχουν στα χέρια τους τις νέες ταυτότητες σε λιγότερο από δύο χρόνια. Οι ταυτότητες αυτές θα έχουν ψηφιακή υποδομή με σκοπό να κάνουν ασφαλέστερες και απλούστερες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών. Η βασική αλλαγή που θα φέρουν θα εντοπίζεται στον τομέα της απομακρυσμένης ταυτοποίησης – θα είναι ευκολότερο και ακριβέστερο ότι αυτός που βρίσκεται πίσω από έναν υπολογιστή ή ένα κινητό είναι πράγματι αυτός που δηλώνει ότι είναι.

Η ξένη σειρά Tehran, που παίζεται τώρα στο Apple TV+, γυρίστηκε στην Αθήνα. Έχετε στο γραφείο σας προτάσεις για άλλες ξένες ταινίες ή σειρές που σχεδιάζεται να κάνουν γυρίσματα στη χώρα μας, αξιοποιώντας τα κίνητρα που δίνει η νομοθεσία;

Το «Tehran» δεν είναι η πρώτη σειρά που γυρίζεται στην Ελλάδα αξιοποιώντας το cash rebate του ΕΚΟΜΕ και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Η προβολή της από την Apple TV+ αξιολογείται από όλους ως μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Βλέπουμε ότι το πλαίσιο αποδίδει και αισιοδοξούμε ότι οι βελτιώσεις που θεσπίσαμε το καλοκαίρι θα συμβάλουν ώστε σύντομα να αποδίδει ακόμα περισσότερα, με πιο λειτουργικό τρόπο. Προτάσεις υπάρχουν και σύντομα εκτιμώ ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ανακοινώσεις.

Να κλείσουμε με μια προσωπική, αλλά πολιτική ερώτηση. Έχετε κλείσει 15 μήνες ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Στις επόμενες εκλογές – όποτε κι αν γίνουν – θα πολιτευτείτε με τη Νέα Δημοκρατία;

Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις: καλούμαστε να διαχειριστούμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξίσου αποτελεσματικά με το πρώτο, να αντιμετωπίσουμε την κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας και, ταυτόχρονα, οφείλουμε να υλοποιούμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα ώστε να αλλάξει σελίδα η χώρα σε όλους τους τομείς. Από αυτά θα κριθούμε από τους πολίτες όταν έρθει η ώρα.

Σε ό,τι με αφορά προσωπικά είμαι απόλυτα προσηλωμένος στα καθήκοντα που μου έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός και μόνη μου επιδίωξη είναι η άμεση υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όταν έρθει η ώρα της κάλπης τότε θα είναι και η κατάλληλη στιγμή για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.