Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό πάντοτε περιλαμβάνει δύο διαστάσεις: μία διάσταση απολογισμού και μία διάσταση προγραμματισμού.
Ξεκινώντας με τους όρους του απολογισμού, νομίζω ότι ουδείς θα μπορούσε να προβλέψει πέρυσι σε αυτόν τον χώρο το τι θα ακολουθούσε το έτος 2020: ένα πανδημικό επεισόδιο αντίστοιχο με αυτό της «Ισπανικής γρίπης», 100 χρόνια πριν. Θυμηθήκαμε ίσως τα γνωστά λόγια ενός Βρετανού πολιτικού, του Harold Macmillan, ο οποίος όταν είχε ερωτηθεί ποια είναι η κινητήριος δύναμη της πολιτικής από έναν νέο είχε απαντήσει: «τα γεγονότα, αγαπητέ μου, τα γεγονότα».
Υπάρχει λοιπόν πάντοτε ένα όριο στις προβλέψεις οι οποίες καλό είναι πάντα να γίνονται αλλά να έχεις και την ευελιξία να ανταποκρίνεσαι. Και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε, θέτοντας ως κυρίαρχη προτεραιότητά της σε όλο το σχεδιασμό αυτής της χρονιάς την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Σε ό,τι αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό πέρυσι εδώ είχαμε μιλήσει για μία σειρά από προτεραιότητες. Και ειδικά σε αυτόν τον τομέα, λόγω του ότι η πανδημία κατέστησε τη ψηφιακή εκκρεμότητα της χώρας αναγκαιότητα, οι εκκρεμότητες αυτές όχι μόνο πραγματοποιήθηκαν, όχι μόνο ο προγραμματισμός επετεύχθη, αλλά στην πραγματικότητα επιταχύνθηκε.
Σταχυολογώντας πάρα πολύ γρήγορα: είχαμε μιλήσει για την πλατφόρμα gov.gr, για 501 υπηρεσίες με τις οποίες ξεκίνησε τον Μάρτιο και σήμερα βρισκόμαστε πάνω από 720 υπηρεσίες έχοντας προσθέσει σειρά υπηρεσιών που εξυπηρετούν τον εργαζόμενο Έλληνα, τον απόδημο Έλληνα, όλους μας. Έχουμε προσθέσει την υπεύθυνη δήλωση, την εξουσιοδότηση, την άυλη συνταγογράφηση, κάποια από τα ειδικά αιτήματα του ΕΟΠΥΥ.
Έχουμε εντάξει τις τηλεδιασκέψεις με τις δημόσιες υπηρεσίες στη ζωή μας: κάποιες της ΑΑΔΕ, του ΟΑΕΔ, τα ΚΕΠ τα οποία πλέον μπορούν να εξυπηρετήσουν ψηφιακά με τηλεδιάσκεψη. Και βέβαια τα βήματα αυτά είναι μόνο κάποια πρώτα βήματα.
Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε συντηρητικοί ως το προς το πώς τα περιγράφουμε. Είναι σημαντικά το ότι έχουν γίνει, έχουν γίνει σε πολύ πυκνό χρόνο, αλλά το γεγονός ότι φαίνονται πολλά κυρίως αντανακλά το μέγεθος της εκκρεμότητας που έχουμε να λύσουμε και σε κάποια πράγματα το μέγεθος της απόστασης που έχουμε να καλύψουμε – και πρέπει να την καλύψουμε πάρα πολύ γρήγορα.
Είχαμε μιλήσει για τα δίκτυα της πέμπτης γενιάς. Είχαμε πει από τις προγραμματικές δηλώσεις αυτής της κυβέρνησης ότι μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί η δημοπρασία του 5G. Στις περισσότερες χώρες η δημοπρασία αυτή λόγω του κορωνοϊού, εάν δεν είχε γίνει, πήγε πίσω. Στην Ελλάδα δεν πήγε πίσω. Χρειάστηκαν περίπου 70 διοικητικές, νομοθετικές ενέργειες. Η δημοπρασία ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα. Αυτή την εβδομάδα η Ελλάδα μπαίνει στην εποχή των δικτύων πέμπτης γενιάς. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε να επιταχύνουμε το χρονοδιάγραμμα και να τηρήσουμε απαρέγκλιτα αυτό το οποίο είχαμε πει.
Είχαμε μιλήσει και για πολλά άλλα πράγματα. Είχαμε μιλήσει για τη δημοπράτηση μεγάλων έργων πληροφορικής, έργων εκκρεμότητας, είχαμε πει για το σύστημα ανθρωπίνου δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου: δημοπρατήθηκε. Πολλά άλλα συστήματα καθημερινά δημοπρατούνται μεγάλα έργα όχι μόνο μικρά και καθημερινά.
Είχαμε μιλήσει για απλούστευση διαδικασιών στα γεγονότα της ζωής μας. Από τη γέννηση ενός παιδιού, όπως απλουστεύθηκε η διαδικασία σε σχέση με τη γραφειοκρατική δήλωση της γέννησης, αλλά και πολλά άλλα γεγονότα που βρίσκονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη.
Οι στόχοι αθροιστικά οι οποίοι ετέθησαν τώρα πρέπει να επιταχυνθούν. Το έτος ακόμη δεν έχει παρέλθει. Μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς το gov.gr θα είναι πλέον εφαρμογή στα κινητά μας τηλέφωνα. Θα είμαστε μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες η οποία θα έχει τέτοια εφαρμογή. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε εντάξει τις τηλεδιασκέψεις και στα προξενεία για να υπηρετήσουμε συνολικά τον απόδημο ελληνισμό.
Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε δημιουργήσει και μία νέα πύλη ανοικτών δεδομένων του ελληνικού δημοσίου. Πύλη η οποία ανώνυμα δεδομένα θα τα παρέχει δωρεάν για όλους, για την επιχείρηση, για τον ερευνητή, για οποιονδήποτε Έλληνα θέλει να τα επεξεργαστεί. Γιατί τα δεδομένα είναι πλούτος, είναι πλούτος του Ελληνικού λαού, πλούτος όλων μας και μας επιτρέπουν να λαμβάνουμε καλύτερα αποφάσεις. Αποφάσεις πολιτικές, σχεδιασμού, επιχειρησιακές και για αυτόν τον λόγο επιλέγουμε να επενδύσουμε και σε αυτό.
Φυσικά η επόμενη χρονιά χαρακτηρίζεται από δύο πάρα πολύ μεγάλους κεντρικούς στόχους στους οποίους θα ήθελα να αναφερθώ λίγο περισσότερο.
Ο ένας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα, για την εποχή μας. Ένα 20% των χρημάτων αυτού του Ταμείου θα διοχετευτεί σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Ήδη σαν Υπουργείο ανακοινώσαμε τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού η οποία ορίζει πάνω από 400 συγκεκριμένα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Περιλαμβάνει δηλαδή όχι μόνο τη στρατηγική μας αλλά και τον επιχειρησιακό βραχίονα, την επιχειρησιακή διάρθρωση αυτής της στρατηγικής. Περιλαμβάνει τις άνω των 400 ενεργειών που θα ακολουθήσουν μέσα στην επόμενη τετραετία, κατά βάση αξιοποιώντας τα χρήματα αυτού του πακέτου.
Είναι μία άσκηση φυσικά, με δεδομένες τις αθροιστικές μας επιδόσεις όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με την απορρόφηση ευρωπαϊκών διαρθρωτικών κονδυλίων, η οποία απαιτεί ταχύτατη επίλυση για να μπορέσουμε όχι μόνο να απορροφήσουμε αυτά τα χρήματα αλλά να τα απορροφήσουμε στοχευμένα και δόκιμα.
Σε ό,τι αφορά τη ψηφιακή σφαίρα η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού οριοθετεί τα έργα αυτά και ο σχεδιασμός τους έχει ήδη ξεκινήσει. Είχαμε μιλήσει για αυτό το έργο από το 2019 – τότε βέβαια προβλέπαμε λιγότερα διαθέσιμα κονδύλια, τώρα μας δίνεται η δυνατότητα να εκτελέσουμε το σύνολο μίας στρατηγικής η οποία είναι εξαιρετικά φιλόδοξη και ακριβώς για αυτόν τον λόγο δεν υπάρχει κανένα, δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο να μην το πετύχουμε.
Ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι επίσης μία μεγάλη άσκηση, είναι εάν θέλετε η μεγαλύτερη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι μία τεράστια πρόκληση με εκατοντάδες μικρές λεπτομέρειες – και παραπάνω – οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν από όλα τα αρμόδια Υπουργεία, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνολικά από την κυβέρνηση και ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί.
Σε ό,τι μας αφορά στοχεύουμε ως Υπουργείο στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στα κανάλια εξυπηρέτησης σε σχέση με τα προγραμματισμένα ραντεβού για τον εμβολιασμό. Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσουμε την άυλη συνταγογράφηση για να μπορέσουμε να κλείσουμε πολλά από τα ραντεβού και να πάμε εμείς στους πολίτες και να τους προτείνουμε ραντεβού για τον εμβολιασμό. Να σημειώσω ότι εξαρχής θα προτείνονται δύο ραντεβού, όσες είναι και οι δόσεις του εμβολίου, και η άυλη συνταγογράφηση θα χρησιμοποιείται για στοχευμένα SMS, για να ενημερώνονται οι πολίτες και να επιβεβαιώνουν σε ώρες που τους προτείνουμε εάν θα κλείνουν το συγκεκριμένο ραντεβού ή όχι.
Εναλλακτικό κανάλι έχουμε πει ότι είναι μία πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί το emvolio.gov.gr. Και εκεί επίσης θα μπορεί ο καθένας από εμάς εφόσον συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες προτεραιοποιούνται από την αρμόδια Επιτροπή Εμβολιασμών να κλείνει ραντεβού για το εμβόλιο.
Δεν έχουν όμως όλοι οι συμπολίτες μας ψηφιακές δεξιότητες – και για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και μη ψηφιακά κανάλια για το κλείσιμο των ραντεβού. Συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν τα φαρμακεία αυτής της χώρας τα οποία είναι πάνω από 10.000 ως σημεία – έπειτα από μέριμνα του Υπουργείου Υγείας – για να μπορέσει κανείς να κλείσει τα ραντεβού του και αυτή τη στιγμή εξετάζουμε και το ενδεχόμενο της χρήσης των ΚΕΠ για τον ίδιο ακριβώς τον λόγο. Είναι πιθανό να ανακοινωθούν και άλλα κανάλια καθώς θα πλησιάζουμε στις ημέρες εκείνες του εμβολιασμού.
Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι όχι μόνο να μπορέσουμε όλοι μαζί, τα συναρμόδια Υπουργεία, η κυβέρνηση να κατοχυρώσουμε την άρτια λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας του εμβολίου, αλλά κυρίως να κατοχυρώσουμε το γεγονός ότι ο εμβολιασμός θα γίνει σωστά και προγραμματισμένα και τα ραντεβού των πολιτών θα κλειστούν επίσης με αυτόν τον τρόπο.
Και σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω ότι είναι ευθύνη και προτεραιότητα όλων μας όπως έχουμε ήδη δείξει απέναντι σε κάθε αντιεπιστημονική άποψη, απέναντι σε κάθε ψευδή είδηση, απέναντι σε κάθε θεωρία συνωμοσίας να προτάξουμε το ανάστημά μας σαν πολιτικό σύστημα.
Κύριες και κύριοι Βουλευτές,
Θα ήθελα να κλείσω λέοντας το εξής: ο προϋπολογισμός που τίθεται στην κρίση σας είναι εξ ορισμού και εκ γενετής ειδικών συνθηκών. Το 2021 είναι μία χρονιά ορόσημο και όχι μόνο επειδή θα κλείσουμε 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, πρέπει να είναι και μία χρονιά ορόσημο για να υπερβούμε την ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία την οποία βιώνουμε.
Λένε ότι ένας προϋπολογισμός είναι κάτι περισσότερο από μία αλληλουχία αριθμών· είναι μία αποτύπωση αξιών. Αξίες οι οποίες στη δική μας περίπτωση κρίνονται καθημερινά στο πεδίο, κρίνονται καθημερινά στη συνείδηση του ελληνικού λαού και αντανακλούν πλήρως τις προτεραιότητες εκείνες οι οποίες θα κατορθώσουν όλο αυτόν τον σχεδιασμό να τον καταστήσουν πετυχημένο.
Και ακριβώς για αυτόν τον λόγο σας καλώ να ψηφίσετε τον προϋπολογισμό.
Σας ευχαριστώ.