Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση

Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας

Ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα 4.002.215 πολίτες έχουν καταχωρίσει στο ehealth.gov.gr τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου, ώστε να λαμβάνουν με μήνυμα τις ιατρικές συνταγές, τα παραπεμπτικά και τις ιατρικές βεβαιώσεις τους. Μάλιστα, κατά το τελευταίο εξάμηνο το ποσοστό των ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών που εκδίδεται άυλα υπερβαίνει σταθερά το 40% και σε πολλές περιπτώσεις προσεγγίζει το 50%.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Η άυλη συνταγογράφηση αποτέλεσε το πρώτο βήμα της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Υγείας, ξεκινώντας με σκοπό να διευκολύνει γιατρούς και πολίτες στην έκδοση και παραλαβή των ιατρικών συνταγών. Μέσα σε τριάντα μήνες, έχει εξελιχθεί σε μια από τις δημοφιλέστερες υπηρεσίες του gov.gr, αλλά και στο “κλειδί” της στρατηγικής μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας. Η ανταπόκριση των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες μας αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση και μεγάλο κίνητρο για να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα, με ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες που έχουν πάντα ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών».

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε: «Η άυλη συνταγογράφηση αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στην εξυπηρέτηση των πολιτών και αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι πάνω απο 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγγραφεί στην εφαρμογή. Επιπλέον μας βοηθάει στη χάραξη νέων πολιτικών Δημόσιας Υγείας αλλά και στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών στην πράξη».

Η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα δήλωσε: «Η ΗΔΙΚΑ, υπό την εποπτεία  και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και προσωπικά του Υπουργού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη και σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τον Υπουργό κ. Θάνο Πλεύρη, υλοποίησε και λειτουργεί το Σύστημα της άυλης συνταγογράφησης από τον Μάρτιο του 2020, προπομπός της οποίας υπήρξε το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η πανδημία του covid και οι ανάγκες που προέκυψαν έδωσαν μια επιπλέον ώθηση στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό που συντελείται στην χώρα, για την δημιουργία συστημάτων και εφαρμογών έχοντας πάντα στο επίκεντρο την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες».

Υπενθυμίζεται ότι η άυλη συνταγογράφηση αποτέλεσε μια από τις πρώτες νέες ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr. Τέθηκε σε λειτουργία Αποτελεί επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, επιτρέποντας την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Με τον τρόπο αυτό, απλουστεύτηκε μια ιδιαίτερα σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία για όλους τους εμπλεκόμενους (πολίτες, γιατρούς, φαρμακοποιούς) εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφάλεια, διαφάνεια και ιδιωτικότητα σε όλα τα επιμέρους στάδια.

Το σύστημα λειτουργεί και εποπτεύεται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Η αρχική λειτουργία της άυλης συνταγογράφησης περιλάμβανε τις ιατρικές συνταγές. Κατόπιν, τον Αύγουστο του 2020 προστέθηκε η δυνατότητα έκδοσης άυλων παραπεμπτικών και τον Σεπτέμβριο του 2021 άυλων ιατρικών βεβαιώσεων.

Επιπλέον, από τον Αύγουστο του 2021 όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το MyHealth app. Μέσω της εφαρμογής, οι πολίτες αποκτούν γρήγορη, εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στα δεδομένα τους σχετικά με την ηλεκτρονική και την άυλη συνταγογράφηση από το 2012 και εντεύθεν. Για την εφαρμογή MyHealth η ΗΔΙΚΑ έλαβε από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας WITSA το 1ο βραβείο στην κατηγορία «Καινοτόμες Λύσεις για την Υγεία» (Innovative Health Solutions) για τον Δημόσιο Τομέα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Καινοτομία και την Τεχνολογία.

Τέλος, η άυλη συνταγογράφηση αξιοποιήθηκε και στην Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού. Ειδικότερα, κατά την περίοδο της προτεραιοποίησης ηλικιακών ομάδων, όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στο ehealth.gov.gr έλαβαν SMS με προ-κράτηση ραντεβού, την οποία μπορούσαν να αποδεχτούν ή να τροποποιήσουν. Μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας προτάθηκαν εκατομμύρια ραντεβού με ταχύτητα και ακρίβεια, συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.