Ομιλία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην εκδήλωση για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων

Ως μια μία «πάρα πολύ σπουδαία άσκηση δημοσίου management» χαρακτήρισε την επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Μιλώντας στην εκδήλωση για την πορεία εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων, αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ιδίως με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου. Περαιτέρω, έκανε λόγο για «μία μεγάλη κληρονομιά της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αντανακλά τη φιλοσοφία του Πρωθυπουργού και έχει να κάνει με το πώς το ίδιο το Δημόσιο έρχεται και λύνει προβλήματα τα οποία ήταν μη αναμενόμενο ότι θα τα έλυνε».

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στάθηκε στον μεγάλο βαθμό δυσκολίας του προγράμματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι μία ευκολότερη άσκηση, υπό την έννοια ότι πρέπει να λύσεις κάτι το οποίο ήδη τρέχει, να συνεχίσει να λειτουργεί στο μεσοδιάστημα, αλλά ταυτόχρονα να το αλλάξεις και τελείως». Κλείνοντας, επισήμανε ότι από τις 9 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές του 2018 φέτος θα έχουμε ένα δισεκατομμύριο, εξηγώντας ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή. Αυτές οι εκκρεμότητες έρχονται να θεμελιώσουν τη μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει συνολικά στις σχέσεις κράτους – πολίτη. Το κράτος θα αλλάξει και η εντολή που έχει ληφθεί από τους πολίτες θα υλοποιηθεί πλήρως».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη:

«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

Αγαπητοί φίλοι,

Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, να ξεκινήσω από μία ιστορία που αφορά μία συζήτηση που είχαμε πριν από το 2019, όταν κατά τα χρόνια της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία σας σχεδιαζόταν όλο το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας – όταν προσπαθούσαμε να θέσουμε ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα της Πληροφορικής τα οποία αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Στην κλίμακα, εν τέλει, αυτό ήταν το πρώτο. Δηλαδή, το γεγονός ότι από τη μία θέλουμε να μεταβούμε σε αυτό που λέμε 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά ταυτόχρονα οι συντάξεις δεν μπορούν να βγουν στην ώρα τους. Άρα, πώς να μπορέσεις να υλοποιήσεις αυτόν το δυισμό ταυτόχρονα, της επίλυσης εκκρεμοτήτων από τη μία και του άλματος στο αύριο από την άλλη. Πρέπει, λοιπόν, να ξεκινήσουμε από κάτι τέτοιο.

Και έτσι, σε αυτό το πλαίσιο, όταν ξεκίνησε να γίνεται αυτός ο σχεδιασμός, από την πρώτη ημέρα της Κυβέρνησης ετέθη το ζήτημα το οποίο σήμερα επιλύεται ως στόχος. Στη πορεία θυμάμαι την συζήτηση που είχαμε με τον Κωστή Χατζηδάκη, μόλις είχε πρωτοαναλάβει, την πρώτη εβδομάδα, όπου πραγματικά έγινε αυτό το οποίο είπε ο κύριος Τσακλόγλου: «whatever it takes» ήταν η εντολή του Υπουργού. Είχαμε το τεκμήριο των εμβολίων, του συστήματος του εμβολιασμού στα χέρια μας, μία νέα άσκηση δημοσίου management. Και από εκεί η άποψη του Υπουργού Εργασίας ήταν να πάρουμε ό,τι έξυπνο μπορούμε από αυτό το σχέδιο και να το εφαρμόσουμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, με δεδομένο βέβαια ότι δεν θα είναι το ίδιο. Γιατί; Και ας μου επιτρέψετε αυτό να το πω: το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι μία ευκολότερη άσκηση από το πρόγραμμα των συντάξεων, υπό την εξής έννοια: στον εμβολιασμό σχεδιάζεις σε λευκό χαρτί, είναι κάτι καινούργιο. Εδώ πρέπει να λύσεις κάτι το οποίο ήδη τρέχει, να συνεχίσει να λειτουργεί στο μεσοδιάστημα, αλλά ταυτόχρονα να το αλλάξεις και τελείως.

Αυτό είναι το οποίο επετεύχθη. Και αυτή είναι μία πάρα πολύ σπουδαία άσκηση δημοσίου management, περιλαμβάνει στοιχεία από το εμβόλιο όπως: ο πύργος ελέγχου, όπως το να μπορείς να μετράς. Ό,τι δεν μπορείς να μετρήσεις δεν μπορείς να το αλλάξεις, δεν μπορείς να το μεταρρυθμίσεις. Ό,τι δεν μπορείς να αποτυπώσεις δεν μπορείς να το βελτιώσεις. Άρα, ξεκίνησε για πρώτη φορά μία στοιχειώδης και πλήρης αποτύπωση του τι συνέβαινε με τη ροή των συντάξεων. Στην πορεία εντάξαμε μία σειρά από ψηφιακά εργαλεία, γι’ αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε πολλούς ανθρώπους: στον Διοικητή του ΕΦΚΑ, στον αρμόδιο Διοικητή, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, στην ΗΔΙΚΑ, στον project manager για την επίλυση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Αλλά, νομίζω ότι κάτι πάρα πολύ σημαντικό το οποίο μένει ως κληρονομιά, και επιτρέψτε μου να σταθώ σε αυτό, ως μία μεγάλη κληρονομιά της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη: είναι αυτή η νέα πνοή στην έννοια του Δημοσίου Management. Κάτι το οποίο παλαιότερα δεν υπήρχε, αντανακλά τη φιλοσοφία του Πρωθυπουργού και έχει να κάνει με το πώς το ίδιο το Δημόσιο έρχεται και λύνει προβλήματα τα οποία ήταν μη αναμενόμενο ότι θα τα έλυνε.

Και έτσι, ενώ παλιά διαρκώς αναζητούσαμε έμπνευση και ιδέες από τον ιδιωτικό τομέα – που βέβαια η συμβολή του είναι τεράστια και εδώ και από τις συνεργαζόμενες εταιρείες, ενίοτε και αυξανόμενα έρχεται ο ιδιωτικός τομέας πλέον στο Δημόσιο να ρωτήσει «πώς κάνατε το Α ή το Β». Και αυτό θα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και γι’ αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και στον Υπουργό προσωπικά.

Για ακόμη μία φορά πολλά μπράβο. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Αυτές οι εκκρεμότητες έρχονται να θεμελιώσουν τη μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει συνολικά στις σχέσεις κράτους – πολίτη. Ξεκινήσαμε από 9 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές το 2018 για να έχουμε ένα δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές φέτος. Οι πολίτες θα γλυτώσουν πάνω από 100 ουρές και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτής της εξίσωσης. Αλλά είναι μόνο η αρχή. Το Ταμείο Ανάκαμψης έρχεται σε όλους τους τομείς με βασικό πυλώνα την Κοινωνική Ασφάλιση να αλλάξει τα πάντα. Το κράτος θα αλλάξει και η εντολή που έχει ληφθεί από τους πολίτες θα υλοποιηθεί πλήρως.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.