Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην εφημερίδα «Real News»

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε στις 18-12-2022 συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα.

Καθώς κάθε Δεκέμβριο είθισται να γίνονται απολογισμοί, τι δείχνουν οι ψηφιακές συναλλαγές για το 2022; Οι Έλληνες χρησιμοποιούν πλέον τις ψηφιακές υπηρεσίες;

Νομίζω πως εδώ ισχύει αυτό που λέμε «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους». Όταν θέσαμε σε λειτουργία το gov.gr τον Μάρτιο του 2020, οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρείχε το Δημόσιο ήταν 501. Σήμερα πλησιάζουμε τις 1.500, δηλαδή τις τριπλασιάσαμε. Αντίστοιχα, από τα 34 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές που είχαμε το 2019 προ gov.gr, φέτος θα κινηθούμε στο φάσμα του ενός δισεκατομμυρίου, δηλαδή όχι τρεις, αλλά τριάντα φορές πάνω.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, το gov.gr έχει εξυπηρετήσει έστω μία φορά περισσότερους από 8.100.000 συμπολίτες μας – ουσιαστικά, σχεδόν τον ενήλικο πληθυσμό της χώρας. Όλα αυτά πιστεύω ότι αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν αγκαλιάσει την ψηφιακή πρόοδο που υλοποιούμε καθημερινά, μέσα από μικρές και μεγάλες αλλαγές. Πλέον, το γεγονός ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε δεν αποτελεί παραδοχή της εκκρεμότητας, αλλά αποτυπώνει το μέγεθος των δυνατοτήτων της χώρας και των ανθρώπων της.

Ποιες άλλες διαδικασίες θα ολοκληρώνονται σύντομα με ένα με ένα κλικ; Να περιμένουμε κάτι αντίστοιχο και στις μεταβιβάσεις ακινήτων;

Δυο από τα project που βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης είναι η ίδρυση ατομικής επιχείρησης και η έκδοση αποτελεσμάτων για διαγνωστικές εξετάσεις. Σύντομα αυτές οι δύο υπηρεσίες θα παρέχονται με λίγα κλικ, μέσω gov.gr. Στην περίπτωση της ατομικής επιχείρησης, τα πέντε στάδια που απαιτούνταν μέχρι σήμερα γίνονται ένα και αυτό θα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά από τον υπολογιστή ή το κινητό μας. Αναφορικά με τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων, περνούν πλέον στο gov.gr και, φυσικά, στην εφαρμογή MyHealth όπου ήδη βρίσκονται οι ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά μας.

Όσον αφορά στις μεταβιβάσεις ακινήτων που ρωτήσατε, είναι σε εξέλιξη ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου που θα απλουστεύσει σημαντικά τις συναλλαγές ενώπιον συμβολαιογράφων. Ουσιαστικά, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό σημείο συγκέντρωσης όλων των απαραίτητων πληροφοριών και εγγράφων, ώστε η μόνη επίσκεψη των συμβαλλομένων στον συμβολαιογράφο να είναι για την υπογραφή του συμβολαίου. Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα σύνθετη άσκηση, ωστόσο έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο και πιστεύω πως σύντομα θα έχουμε τις σχετικές ανακοινώσεις.

Αναμφίβολα το θέμα των ημερών είναι η σύλληψη της Εύας Καϊλή. Ήταν, τελικά, «δούρειος ίππος» της ΝΔ όπως υποστηρίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης; Και, κυρίως, πώς μπορούν οι πολιτικοί να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών;

Αναμφίβολα, όπως λέτε κύριε Σιαδήμα, πρόκειται για μια πολύ σοβαρή υπόθεση, ακριβώς γιατί κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο εσωτερικό κάθε κράτους – μέλους. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι αυτή την εμπιστοσύνη να την αποκαταστήσουμε. Και αυτό απαιτεί ταυτόχρονα περισσότερη διαφάνεια και καλύτερα αποτελέσματα για τους πολίτες. Η εμπιστοσύνη προς την πολιτική και τους πολιτικούς οικοδομείται και συντηρείται όταν αυτοί ανταποκρίνονται στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και στις προσδοκίες τους. Και αποκαθίσταται σταδιακά, όταν οι πολιτικοί αποδεικνύουν έμπρακτα ότι είναι σε θέση μεταβολίζουν τις αρρυθμίες που ανακύπτουν σε πρωτοβουλίες για τη διόρθωση των αστοχιών.

Για να απαντήσω όμως και στο πρώτο σκέλος του ερωτήματός σας, ο ισχυρισμός ότι η κυρία Καϊλή ήταν «δούρειος ίππος» της Νέας Δημοκρατίας δεν αντέχει σε καμία λογική βάσανο. Και είναι πρωτοφανές αρχηγός ενός κόμματος να «χρεώνει» ένα δικό του στέλεχος σε άλλο κόμμα.

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, επιμένει στο θέμα των υποκλοπών κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου για παρακολουθήσεις υπουργών ακόμα και της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμενων από την ΕΥΠ. Τι λέτε;

Η αντιπολίτευση έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των επισυνδέσεων ως μοχλό κλιμάκωσης της τοξικότητας, διότι δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με την Κυβέρνηση σε επίπεδο έργου. Παρόλο που οι απαντήσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά είναι καθαρές, ορισμένοι εξακολουθούν να επενδύουν σε αστήρικτες κατηγορίες που φτάνουν σε επίπεδα επιστημονικής φαντασίας ή και θεωριών συνωμοσίας. Η σοβαρότητα με την οποία προσεγγίζει το ζήτημα των επισυνδέσεων η Κυβέρνηση αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο σχετικό νομοσχέδιο που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη δική μας αντίληψη, η πολιτεία έχει ένα ύψιστο διπλό χρέος: να εγγυάται την ελευθερία των πολιτών και ταυτόχρονα να προασπίζει την εθνική ασφάλεια. Και με όσα νομοθετήσαμε, πολλά εκ των οποίων καινοτόμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πιστεύω ότι δίνουμε στο ελληνικό κράτος τα απαραίτητα εργαλεία για να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση όχι με όρους περασμένων δεκαετιών, αλλά με σύγχρονα δεδομένα. Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αποτελεί πολύ καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί κανείς να λύνει τα προβλήματα στην πράξη και όχι στη θεωρία.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σας στην Α΄ Αθηνών. Θα είναι δύσκολη η μάχη του σταυρού για ένα πρόσωπο όπως εσείς που προέρχεστε από τον χώρου του κέντρου;

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι οι πολίτες αξιολογούν τους πολιτικούς με βάση την παλιά πολιτική γεωγραφία. Η πρόκληση της πρώτης τετραετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση. Αυτή ήταν η υπόσχεσή μας στους Έλληνες πολίτες και, παρά τις συνεχείς εξωγενείς κρίσεις, «και το είπαμε, και το κάναμε». Η πρόκληση της επόμενης τετραετίας θα είναι να ολοκληρώσουμε το άλμα στο μέλλον, να διεκδικήσουμε την Ελλάδα που οραματιζόμαστε με υπευθυνότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Και η πρόκληση αυτή μας αφορά όλους, την κάθε μια και τον κάθε έναν από εμάς.

Για να συμβάλω και εγώ σε αυτή την πρόκληση έχω την τιμή να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Αθήνας, την περιφέρεια στην οποία γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα και εν πολλοίς δραστηριοποιούμαι. Μέχρι, όμως, την ολοκλήρωση της τετραετίας, παραμένω απόλυτα προσηλωμένος στα καθήκοντα που μου έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μέχρι τις εκλογές θα ανακοινώσουμε πολλές ακόμα δράσεις που θα βελτιώσουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.