Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε στις 23-12-2022 συνέντευξη στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» και την δημοσιογράφο Γεωργία Σκιτζή.
Φτάσαμε στο τέλος του χρόνου. Το 2022 ήταν μια χρονιά προσαρμογής και επιστροφής στην κανονικότητα. Μέσα στην πανδημία όμως μπήκαν δυναμικά στην ζωή μας οι ψηφιακές συναλλαγές. Έχετε κάνει έναν πρώτο απολογισμό; Πόσο εξοικειωμένοι είναι οι πολίτες με αυτές;
Το 2022 ήταν μια χρονιά που η Ελλάδα κατέγραψε σημαντική ψηφιακή πρόοδο. Με την πανδημία να είναι σε ύφεση, οι ψηφιακές συναλλαγές, που πέρυσι έφτασαν τα 567 εκατομμύρια, φέτος θα πλησιάσουν το ένα δισεκατομμύριο. Αν, μάλιστα, συγκρίνουμε τον φετινό αριθμό με τον αντίστοιχο του 2018, δηλαδή τα τότε 8,8 εκατομμύρια ψηφιακών συναλλαγών, γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη η πρόοδος που έχουμε καταγράψει την τελευταία τριετία.
Στο ερώτημά σας κατά πόσο είναι εξοικειωμένοι οι πολίτες, θα έλεγα ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: περισσότεροι από 8,1 εκατομμύρια πολίτες – ουσιαστικά, δηλαδή, όλος ο ενήλικος πληθυσμός της χώρας – έχουν εξυπηρετηθεί τουλάχιστον μια φορά από το gov.gr εκδίδοντας ένα έγγραφο ή υποβάλλοντας ψηφιακά μια αίτηση. Και αυτό αποδεικνύει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια οριζόντια πολιτική και μια κοινωνική πολιτική, που βελτιώνει την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Μετασχηματίζοντας ψηφιακά την Ελλάδα δημιουργούμε ένα κράτος σύγχρονο, αποτελεσματικό και φιλικό προς όλους τους πολίτες.
Πολλές συναλλαγές με το Δημόσιο που απαιτούσαν χρόνο και σπατάλη σε εργατοώρες γίνονται με ένα κλικ. Τι άλλο να περιμένουμε;
Εργαζόμαστε ταυτόχρονα πάνω σε πολλά project που βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης. Δυο από τα πιο σημαντικά στην καθημερινότητα των πολιτών θα είναι η ίδρυση ατομικής επιχείρησης μέσω του gov.gr και η προσθήκη στο MyHealth των αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων. Και σύντομα θα ανακοινώσουμε ότι οι αντίστοιχες ψηφιακές υπηρεσίες τίθενται στη διάθεση των πολιτών.
Η ατομική επιχείρηση αποτελεί διαχρονικά ένα από τα συνηθέστερα επιχειρηματικά σχήματα στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, για να ιδρύσουμε μια ατομική επιχείρηση έπρεπε να περιμένουμε σε πολλαπλές ουρές. Πολύ σύντομα θα ολοκληρώνουμε τη διαδικασία σε λίγα λεπτά, από τον υπολογιστή ή το κινητό μας. Όσον αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις, οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πλήρη πρόσβαση σε αυτές ανοίγοντας την εφαρμογή MyHealth, όπως συμβαίνει ήδη με τις ιατρικές συνταγές και τα άυλα παραπεμπτικά.
Όσον αφορά στη νέα παρέμβαση κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το Market Pass. Είμαστε έτοιμοι για τον Φεβρουάριο; Θα έχει κάποια διαφορά με τις άλλες κάρτες όπως το Fuel Pass;
Η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη και σε πλήρη λειτουργία στους χρόνους που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός. Σίγουρα θα μας βοηθήσει σε αυτό η εμπειρία που έχουμε συσσωρεύσει από το PowerPass, το Fuel Pass και τις υπόλοιπες ψηφιακές κάρτες που έχουμε ενεργοποιήσει. Η διαδικασία για την απόκτηση του Market Pass θα είναι εξίσου απλή: ο πολίτης θα ταυτοποιείται στο vouchers.gov.gr με τους κωδικούς του στο Taxisnet και όλα τα απαραίτητα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα, με την έγκρισή του. Έτσι, με λίγα μόνο κλικ και συμπληρώνοντας ελάχιστα στοιχεία, ο πολίτης θα ολοκληρώνει την υποβολή της αίτησής του.
Υπόθεση Qatargate με ελληνικό άρωμα. Το ερώτημα που θα σας θέσω είναι διπλό. Πόσο έχει πλήξει και αυτή η περίπτωση την εμπιστοσύνη των πολιτών στους πολιτικούς; Και δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ μίλησε για Δούρειο Ίππο της ΝΔ σχολιάζοντας την εμπλοκή της κυρίας Εύας Καϊλή. Πως απαντάτε;
Αναμφίβολα τέτοιες υποθέσεις πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι πώς θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη αυτή. Κατά την προσωπική μου άποψη, οι πολίτες ζητούν από τους πολιτικούς περισσότερη διαφάνεια και λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Η κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι δίπλα στους πολίτες και ανταποκρίνεται στη βελτίωση της ζωής τους. Και, για να απαντήσω και στο δεύτερο ερώτημά σας, τέτοιου είδους ισχυρισμοί και προσπάθειες ενός κόμματος να χρεώσει τις ενέργειες στελέχους του σε άλλο κόμμα, δεν στέκουν με καμία λογική.
Στο θέμα των παρακολουθήσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό ότι είναι ο ιθύνων νους ενός κυκλώματος που παρακολουθεί τους πάντες. Ξέρουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα από τη Δικαιοσύνη. Που αρχίζουν και που φτάνουν τα όρια των επισυνδέσεων; Πόσο εκτιμάτε ότι έχει πληγεί η κυβέρνηση από την υπόθεση αυτή;
Στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι με ιστορίες επιστημονικής φαντασίας στην υπόθεση των επισυνδέσεων θα καλύψουν την προγραμματική και πολιτική τους ανεπάρκεια. Τόσο η Κυβέρνηση, όσο και ο Πρωθυπουργός προσωπικά έχουν δώσει καθαρές εξηγήσεις. Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν βοηθούν ούτε την πολιτική, ούτε τη Δικαιοσύνη. Εξάλλου, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Η δική μας αντίληψη για τα όρια των επισυνδέσεων αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο που θεσπίσαμε για το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ανταποκρίνεται στα τρέχοντα τεχνολογικά δεδομένα και απαντά σε ένα πολύ δύσκολο ερώτημα με σύγχρονους όρους , γι’ αυτό και πιστεύω ότι είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς λύνουμε προβλήματα στην πράξη.
Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σας σε μια περιφέρεια δύσκολη, όπως η Α’ Αθήνας. Ο εσωκομματικός ανταγωνισμός είναι έντονος, πώς θα πείσετε τους πολίτες να σας ψηφίσουν;
Η Αθήνα είναι μια πρωτεύουσα με τεράστιο ιστορικό βάρος, αλλά και ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές. Έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στα Πατήσια, αλλά και έχοντας εργαστεί για πολλά χρόνια και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, για μένα η Αθήνα είναι η πιο ιστορική πρωτεύουσα του δυτικού κόσμου που βιώνει σήμερα μια νέα ακμή. Η Αθήνα βρίσκεται στη διαδρομή να κατακτήσει έναν δυναμισμό που χαρακτηρίζει τις πλέον εξελιγμένες πρωτεύουσες και αυτό θα πραγματοποιηθεί εάν δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τις συνέργειες ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ζητώ την στήριξη των ψηφοφόρων της Αθήνας και δεσμεύομαι ότι θα είμαι στρατευμένος στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά και στην οικοδόμηση και την υλοποίηση των καινοτόμων επιλογών και των σύγχρονων οραμάτων για την Αθήνα του αύριο.
Είστε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας; Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία. Είναι εφικτός;
Είμαι υπέρ των κυβερνήσεων οι οποίες παράγουν με ταχύτητα λύσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών. Και η αλήθεια είναι ότι στην ελληνική πολιτική ιστορία τέτοιες κυβερνήσεις ήταν κατά κύριο λόγο εκείνες που είχαν καθαρή λαϊκή εντολή και, φυσικά, τη βούληση να προχωρήσουν γρήγορα και αποφασιστικά στις απαραίτητες τομές. Στόχος μας, λοιπόν, είναι μια αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση και, σύμφωνα με όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης, είναι ένας στόχος εφικτός στις δεύτερες εκλογές.
Η πρώτη τετραετία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίζει ευρείες – ακόμα και ευρύτατες – συναινέσεις στη Βουλή και στην κοινωνία. Και πιστεύω ότι είναι κάτι που θα αναγνωρίσουν και θα επιβραβεύσουν στην κάλπη οι πολίτες, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συνεχίσουμε με την ίδια φιλοσοφία.
Προΐστασθε ενός υπουργείου που κινεί ψηφιακά την χώρα. Έχετε αποτρέψει μεγάλου εύρους κυβερνοεπιθέσεις; Και αν ναι από ποιους;
Είναι ευνόητο ότι η κυβερνοασφάλεια αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Και πιστεύω ότι η δόκιμη πολιτική δεν είναι η υπερπροβολή αυτών των ζητημάτων, αλλά το να μπορεί κανείς να τα χειρίζεται τόσο αποτελεσματικά όσο και αθόρυβα. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, συνηθίζουμε να λέμε ότι γίνονται περισσότερο γνωστές οι αποτυχίες παρά οι επιτυχίες.
Μπορώ να σας πω, λοιπόν, ότι όπως συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη, έχουμε αντιμετωπίσει αρκετές κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας μας, άλλες μικρής κλίμακας και άλλες μεγαλύτερης. Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι αναβαθμίσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο πρωτοκόλλων πρόληψης και αντιμετώπισης. Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, την οποία έχουμε ενισχύσει όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά και σε επίπεδο συντονισμού με όλες τις αρμόδιες αρχές.
Ποιο είναι το έργο που δεν έχετε καταφέρει ακόμα να ολοκληρώσετε στο υπουργείο σας λόγω της μεγάλης δυσκολίας του και θα θέλατε να δείτε να υλοποιείται πριν την λήξη της παρούσας κυβερνητικής θητείας;
Ένα project που επεξεργαζόμαστε είναι η μεταβιβάσεις ακινήτων. Πρόκειται για μια διαδικασία στην οποία πιστεύουμε ότι η απλούστευση και η ψηφιοποίηση μπορούν να έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία και σημαντικό αποτύπωμα στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας. Για τον λόγο αυτό, εργαζόμαστε εδώ και αρκετό καιρό πάνω στον ψηφιακό φάκελο ακινήτου, στον οποίο ο συμβολαιογράφος θα συγκεντρώνει όλα τα αναγκαία στοιχεία.
Καθώς μια μεταβίβαση απαιτεί έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό δικαιολογητικών, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο να μετατρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έγγραφα σε πληροφορία. Όπως έχουμε κάνει ήδη σε διαδικασίες όπως η δήλωση γέννησης, θέλουμε ο ψηφιακός φάκελος ακινήτου να «μιλάει» με τα διάφορα μητρώα του Δημοσίου. Έτσι, ο συμβολαιογράφος θα αντλεί απευθείας την πληροφορία που απαιτείται για μια μεταβίβαση, μειώνοντας τα έγγραφα που συγκεντρώνει – και, άρα, τη γραφειοκρατία.
Όπως καταλαβαίνετε, ένα τέτοιο project περνά μέσα από την ψηφιοποίηση διαδικασιών σε εφορίες, ασφαλιστικούς φορείς, πολεοδομίες, κτηματολογικά γραφεία και πολλούς ακόμα φορείς του Δημοσίου. Ωστόσο, χάρη και στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, όλα αυτά βρίσκονται ήδη σε στάδιο υλοποίησης. Πιστεύω, λοιπόν, ότι μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μας θα έχουμε παραδώσει το πρόπλασμα, έστω, του ψηφιακού φακέλου ακινήτου, ο οποίος διαρκώς θα εμπλουτίζεται – όπως, δηλαδή, κατ’ αναλογία γίνεται με την εφαρμογή MyHealth, στην οποία διαρκώς προσθέτουμε νέες λειτουργίες.