«Σχέδιο με σαφή πολιτοκεντρικό προσανατολισμό» – Άρθρο του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην εφημερίδα «Το Βήμα»

Τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Γίνεται μια δυναμική χώρα με αυτοπεποίθηση, η οποία φιλοδοξεί να βρεθεί στην πρωτοπορία των εξελίξεων, κι όχι απλός παρατηρητής τους. Μέσα σε πολύ σύντομο, ομολογουμένως, διάστημα έχουν γίνει τόσα πολλά, που αρκετοί εκπλήσσονται. Για εμάς όμως, τίποτα από όσα η χώρα έχει καταφέρει δεν είναι έκπληξη, καθώς όλες οι επιτυχίες οφείλονται σ’ ένα καλά μελετημένο σχέδιο με σαφή πολιτοκεντρικό προσανατολισμό, ο οποίος είναι εμπνευσμένος απ’ το όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Επιλέξαμε συνειδητά να εστιάσουμε σε γρήγορες βελτιώσεις της καθημερινότητας, με μια νέα, ευέλικτη (agile) φιλοσοφία στα δημόσια έργα, ώστε να δουν οι πολίτες αμέσως τα οφέλη των νέων τεχνολογιών. Το κατορθώσαμε με ομαδική δουλειά και αφοσίωση, με καθαρό μυαλό και έξυπνους τρόπους, κι αυτό πιστοποιείται αδιάψευστα από τους αριθμούς. 

Τον Μάρτιο του 2020 υλοποιήσαμε την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr. Αρχικά, συγκεντρώσαμε 501 προϋπάρχουσες ψηφιακές υπηρεσίες. Σήμερα, το gov.gr πλησιάζει τις 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες. Οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο βρίσκονταν μόλις στα 8,8 εκατομμύρια το 2018, και τώρα, στα τέλη του 2022, προσεγγίζουν το ένα δισεκατομμύριο. Οι επιδόσεις αυτές έχουν απτό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα όλων μας: ενώ το 2018 κερδίζαμε λιγότερο από μία ουρά αναμονής σε δημόσια υπηρεσία κατά μέσο όρο, φέτος θα έχουμε γλιτώσει περισσότερες από εκατό. Δεν είναι τυχαίο που  η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου έχει αγκαλιαστεί απ’ τον κόσμο. Πρόκειται για μια εμβληματική μεταρρύθμιση που αλλάζει το παράδειγμα της δημόσιας πολιτικής, κι είμαστε υπερήφανοι για αυτό. 

Για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το 2022 ήταν μια ακόμα χρονιά εντατικής εργασίας στην υπηρέτηση του οράματος του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ανάμεσα στις πολυάριθμες πρωτοβουλίες μας: θέσαμε σε κυκλοφορία ένα πλήθος νέων υπηρεσιών, όπως το gov.gr wallet που φέρνει την ταυτότητα και την άδεια οδήγησης στα κινητά μας τηλέφωνα, εγκαινιάσαμε το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών «Μίτος», μια τομή στη λειτουργία της αλληλεπίδρασης του πολίτη με το κράτος, και νομοθετήσαμε με ευρεία συναίνεση ένα πλαίσιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες του μέλλοντος. Η χώρα μας πολιτογραφείται στο μέλλον, με μέριμνα ώστε κανείς πολίτης να μη μένει= πίσω στις εξελίξεις. 

Βγαίνοντας απ’ την επείγουσα ανάγκη της αντιμετώπισης της πανδημίας, έχουμε ολοένα και μεγαλύτερες ευκαιρίες να διευκολύνουμε ακόμα περισσότερο τους πολίτες. Παράλληλα, μετατρέπουμε την Ελλάδα σ’ έναν κόμβο καινοτομίας, ο οποίος προσελκύει μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να εγκατασταθούν στην χώρα και να αξιοποιήσουν τα πολλαπλά προτερήματά της. Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η χώρα μας έχει τεράστιο και αξιόπιστο δυναμικό. Οι πρωτοβουλίες μας αναγνωρίζονται από τον ΟΟΣΑ ως καλές πρακτικές, ενώ εφαρμογές μας όπως το MyHealth βραβεύονται από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας. 

Αυτή είναι μόνο η αρχή. Συνεχίζουμε ακαταπόνητα στον ίδιο δρόμο. Στα τρία αυτά χρόνια εμπεδώσαμε την πεποίθηση ότι δε μας λείπει τίποτα. Έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε το σχέδιο, έχουμε τις κατάλληλες πολιτικές, κι έχουμε πλέον τη μεθοδολογία. Καλλιεργούμε αταλάντευτα μια καινούργια κουλτούρα που ήδη αποδίδει καρπούς. Ο πολίτης ανακτά την εμπιστοσύνη του απέναντι στο κράτος βλέποντας ότι οι υπηρεσίες σχεδιάζονται με στόχο τη δική του εξυπηρέτηση, το δικό του συμφέρον. Κι αυτό έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη. 

Είναι πλέον σαφές ότι η Ελλάδα έχει τεθεί σε κίνηση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός καλπάζει εξαιτίας μιας συλλογικής προσπάθειας. Ο στόχος μας είναι να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο βήμα, να ανεβάσουμε την χώρα ακόμα ψηλότερα, αποτολμώντας ακόμα πιο μεγάλα άλματα προς το μέλλον, γιατί αξίζει στην χώρα μας και γιατί μπορούμε. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.