Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην εφημερίδα «Real News»

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε στις 22-01-2023 συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα.

«Περισσότεροι από 8.100.000 πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί από το gov.gr»

Πόσες υπηρεσίες του κράτους έχουν ψηφιοποιηθεί μέχρι σήμερα; Ποια υπηρεσία έχει την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα;

Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνουμε τρία χρόνια gov.gr. Ξεκινήσαμε τον Μάρτιο του 2020 συγκεντρώνοντας 501 υπηρεσίες που παρείχε μέχρι τότε το Δημόσιο διάσπαρτα, μέσα από διάφορα site. Πριν από λίγες ημέρες, ξεπεράσαμε τις 1.500 ψηφιακές υπηρεσίες. Μέσα, λοιπόν, σε λιγότερο από τρία χρόνια έχουμε τριπλασιάσει τις ψηφιακές υπηρεσίες. Εκτός, όμως, από το ποσοτικό στοιχείο, δώσαμε προτεραιότητα στις πιο συχνές αλληλεπιδράσεις πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος, γι’ αυτό και οι τριπλάσιες υπηρεσίες δημιούργησαν εκθετική αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών: από τα 8,8 εκατομμύρια του 2018 φτάσαμε στα 772 εκατομμύρια του 2022 – και, αν συνυπολογίσουμε και τις οικονομικές και φορολογικές ψηφιακές συναλλαγές, ξεπεράσαμε πέρυσι τα 1,2 δισεκατομμύρια.

Ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο δώσαμε έμφαση ήταν ο σχεδιασμός των νέων υπηρεσιών του gov.gr. Επιδίωξή μας ήταν εξαρχής – και παραμένει – οι υπηρεσίες μας να είναι όσο το δυνατόν πιο απλές. Και εδώ οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: περισσότεροι από 8.100.000 πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί τουλάχιστον μια φορά από το gov.gr για την έκδοση ενός εγγράφου ή την υποβολή μιας αίτησης. Ουσιαστικά, μιλάμε για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού.

Όσο για τις υπηρεσίες με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, έχουν εκδοθεί ψηφιακά περισσότερες από 10 εκατομμύρια υπεύθυνες δηλώσεις, ενώ στην άυλη συνταγογράφηση έχουν εγγραφεί συνολικά πάνω από 4.100.000 πολίτες. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα το ποσοστό των συνταγών και των παραπεμπτικών που εκδίδονται άυλα υπερβαίνει το 50% των συνολικών συνταγών και παραπεμπτικών.

Πλέον οι πολίτες μπορεί να ανοίγουν ατομικές επιχειρήσεις με λίγα κλικ. Τι άλλο ετοιμάζετε άμεσα;

Πράγματι, κύριε Σιαδήμα, η ίδρυση ατομικής επιχείρησης γίνεται πλέον από την αρχή ως το τέλος ψηφιακά. Μια διαδικασία που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα απαιτούσε φυσική παρουσία σε πέντε γκισέ, πλέον ολοκληρώνεται μέσα σε πέντε λεπτά από το κινητό ή τον υπολογιστή μας. Αν σκεφτούμε ότι κατά μέσο όρο ιδρύονται 50.000 ατομικές επιχειρήσεις κάθε χρόνο, μιλάμε για 250.000 λιγότερες αναμονές σε ουρά σε ετήσια βάση. Η νέα διαδικασία έναρξης ατομικής επιχείρησης είναι το νέο πρόσωπο του κράτους που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε: ένα κράτος ψηφιακό, απλό, φιλικό και σχεδιασμένο με επίκεντρο την εξυπηρέτηση του πολίτη.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε μια σειρά από νέες δράσεις. Αναφέρομαι στην επέκταση του MyHealth app, στο οποίο θα προστεθούν άμεσα τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων και οι βεβαιώσεις νοσηλειών, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Επιπλέον, πρόκειται να θέσουμε σε λειτουργία την πρώτη έκδοση του ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος θα διευκολύνει σημαντικά τόσο τους συμβολαιογράφους, όσο και τους συμβαλλόμενους. Και, τέλος, στις αρχές Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμο το Market Pass στο vouchers.gov.gr, υλοποιώντας τη σχετική εξαγγελία του Πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν είτε τον Απρίλιο είτε τον Μάιο. Υπάρχει ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν παράλληλα με τις κάλπες στην Τουρκία τον Μάιο; Ανησυχείτε για τις προκλήσεις των Τούρκων που συνεχίζονται;

Προφανώς παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, ωστόσο ο Πρωθυπουργός ενεργεί πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Αναφορικά, τώρα, με τις προκλήσεις, η Ελλάδα έχει αποδείξει τόσο την ειλικρινή της πρόθεση για σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, όσο και την αταλάντευτη αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και τα εθνικά συμφέροντα, που βασίζονται στέρεα στο Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, κρατώντας ανοιχτές πόρτες στον διάλογο και ταυτόχρονα αναβαθμίζοντας διαρκώς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις διεθνείς μας συμμαχίες

Τι διεκδικεί η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές; Υπάρχουν, πιστεύετε, περιθώρια για συνεργασία με κάποιο ή κάποια κόμματα;

Η Νέα Δημοκρατία διεκδικεί μια ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε και να βελτιώσουμε το έργο της πρώτης τετραετίας. Γι’ αυτό και ο στόχος μας ήταν και παραμένει μια καθαρή αυτοδυναμία. Όσο για το πόσο εφικτές είναι οι συνεργασίες, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τις επιδίωξε και τις πέτυχε στην πράξη σε πλείστες όσες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας. Η αυτοδυναμία, λοιπόν, για εμάς δεν είναι ένας αυτοσκοπός για να αποφύγουμε τις συνεργασίες, αλλά το εργαλείο για να συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε ευρείες κοινοβουλευτικές και κοινωνικές συναινέσεις στη βάση των πραγματικών προβλημάτων και όχι ως προϊόν μικροκομματικών παζαριών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε δικιά του πρόταση για να μην κατεβαίνουν καταδικασμένοι στις εκλογές υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση επέτρεψε στον Κασιδιάρη να έχει ανενόχλητη πολική δράση από τις φυλακές.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει αντιπολίτευση ακόμα και με τα αυτονόητα, χωρίς καν να διατυπωθεί πρώτα η κυβερνητική πρόταση. Οι πολίτες, όμως, έχουν αποδείξει ότι δεν θέλουν τακτικισμούς. Ζητούν θάρρος, ειλικρίνεια και αποτέλεσμα. Και αυτά είμαι βέβαιος ότι θα αντανακλώνται σε όποια πρωτοβουλία αναλάβει η Κυβέρνηση.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.