Αποτελέσματα Πρόσκλησης για την υποβολή Πληροφοριών (RFI) για το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων – Η Ελλάδα υλοποιεί την Εθνική της Διαστημική Στρατηγική

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει ότι παρέλαβε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) τα αποτελέσματα της Πρόσκλησης για την υποβολή Πληροφοριών (RFI) στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων, υλοποιώντας βήμα – βήμα τους στόχους της διαστημικής πολιτικής της χώρας όπως αυτοί ορίστηκαν στο Ν. 4727/2020 και εξειδικεύτηκαν με συγκεκριμένες δράσεις στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025. Το RFI αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Κατασκευής Μικρών Δορυφόρων εντάχθηκε στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Secure Connectivity του Επιτρόπου Thierry Breton, και με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ήδη ο Κυριάκος Πιερρακάκης φιλοδοξεί να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του Ευρωπαϊκού προγράμματος ασφαλούς συνδεσιμότητας IRIS.

Το Πρόγραμμα Ασφαλούς Συνδεσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2023-2027 στοχεύει στη δημιουργία ενός κυρίαρχου, αυτόνομου και ασφαλούς διαστημικού συστήματος συνδεσιμότητας για την παροχή ασφαλών υπηρεσιών επικοινωνίας για τους κυβερνητικούς χρήστες, την υποστήριξη της προστασίας των ζωτικών υποδομών, την επιτήρηση, τις εξωτερικές δράσεις, τη διαχείριση κρίσεων και την ανάπτυξη κρίσιμων εφαρμογών για την οικονομία , το περιβάλλον, την ασφάλεια και την άμυνα. Το πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην παροχή εμπορικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για τη διευκόλυνση της περαιτέρω ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας υψηλών ταχυτήτων και της απρόσκοπτης συνδεσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των «νεκρών ζωνών» επικοινωνίας, αυξάνοντας τη συνοχή στα εδάφη των κρατών μελών και συμβάλλοντας στην εκπλήρωση των στόχων του Digital Decade. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της ΕΕ στον τομέα των λύσεων και υπηρεσιών δορυφορικής επικοινωνίας μέσω της καινοτομίας και της ευρύτερης ανάπτυξης των εμπορικών εφαρμογών.

Η αξιολόγηση του Ελληνικού RFI και η επιλογή των εταιριών πραγματοποιήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), σύμφωνα με τις προδιαγραφές του RFI και τις απαιτήσεις του Εφαρμοστικού Σχεδίου για το Ελληνικό Πρόγραμμα (Implementation Plan) μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Οι τρεις επιλεχθείσες εταιρείες έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Εφαρμοστικού Σχεδίου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του εγχώριου διαστημικού οικοσυστήματος και την επίτευξη των Εθνικών στόχων και προτεραιοτήτων. Οι εταιρείες που επιλέχθηκαν από την ESA για την επόμενη φάση είναι οι OHB Hellas, Thales Hellas και SITAEL Hellas.

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την πρόσκληση των επιλεγμένων εταιρειών σε εργαστήριο (Workshop) με τους κύριους χρήστες και την ESA προκειμένου να παρουσιαστούν οι προτάσεις τους και να πραγματοποιηθεί η απαραίτητη διαβούλευση με στόχο τη βελτιστοποίηση των προτεινόμενων λύσεων και τον καθορισμό των τελικών  προδιαγραφών του κυρίως έργου, ώστε με ταχύτητα το έργο να μπει στη φάση Πρόσκλησης Υποβολής Προσφοράς (RFP).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.