«Για μια Ελλάδα της δημιουργίας και της αυτοπεποίθησης» – Άρθρο του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στο επετειακό αφιέρωμα για τα δύο χρόνια του «PowerGame»

Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης και λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές, είναι η ώρα για τον απολογισμό στα πεδία άσκησης πολιτικής. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι αριθμοί είναι εκείνοι που μας βοηθούν να αντιληφθούμε το εύρος του μετασχηματισμού στο Ελληνικό Δημόσιο και το όφελος που επέφερε για τους πολίτες.

Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού που πετύχαμε αυτή την τετραετία, αποτυπώνεται εύγλωττα στα αποτελέσματα της εμβληματικής μεταρρύθμισης, που φέρει το όνομα Gov.gr. Σε αυτό, συγκεντρώσαμε 501 ψηφιακές υπηρεσίες που παρείχε το Ελληνικό Δημόσιο αλλά βρίσκονταν σκόρπιες με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην τις γνωρίζουν και να μην τις χρησιμοποιούν. Το Μάρτιο του 2020 δημιουργήσαμε το Gov.gr, έχοντας προσθέσει τις δυο υπηρεσίες που προκαλούσαν τις περισσότερες επισκέψεις των πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή την έκδοση εξουσιοδότησης και την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης. Σήμερα, οι ψηφιακές υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στο Gov.gr ξεπερνούν τις 1.530, ενώ διαρκώς προστίθενται νέες.

Οι πολίτες εκτίμησαν από την πρώτη στιγμή τις ψηφιακές υπηρεσίες του Δημοσίου και δείχνουν εξαιρετική ανταπόκριση. Έτσι, ενώ το 2018 οι ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο ήταν 8.800.000, το 2022 έφτασαν τα 772 εκατομμύρια και, αθροίζοντας και τις οικονομικές ψηφιακές συναλλαγές ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ το 1 δισεκατομμύριο. Ταυτόχρονα με τις ψηφιακές υπηρεσίες, προχωράμε σε απλούστευση διαδικασιών, μειώνουμε τη γραφειοκρατία, αφαιρούμε προσκόμματα από την επιχειρηματική λειτουργία με αποτέλεσμα να προσελκύουμε νέες επενδύσεις, σε μεγάλο βαθμό από κολοσσούς της τεχνολογίας διεθνώς.

Κατορθώσαμε να αξιοποιήσουμε πάνω απ’ όλα τη δημιουργικότητα και την εργατικότητα, το ταλέντο και την αυτοπεποίθηση του έμψυχου δυναμικού μας. Απελευθερώσαμε δυνάμεις που ασφυκτιούσαν. Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή που σκεφτήκαμε να κάνουμε πίσω. Ακολουθήσαμε πιστά το προσωπικό όραμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τιμώντας την εντολή του να αλλάξουμε και μα βελτιώσουμε το κράτος. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μεθοδικά ένα πρόγραμμα απολύτως πολιτοκεντρικό, με έμφαση στις διαλειτουργικότητες και την εμπειρία του χρήστη. Οι πολίτες το αγκάλιασαν αμέσως γιατί όλοι ανεξαιρέτως διαισθανθήκαμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συλλογικό μας καλό.

Φυσικά, έχουμε ακόμα πολλες εκκρεμότητες που παραμένουν. Ωστόσο, η επίλυση των περισσοτέρων τέτοιων προβλημάτων έχει πλέον δρομολογηθεί. Διεκδικούμε ένα ακόμα καλύτερο αύριο, με περισσότερη ευημερία και ασφάλεια, ένα πολύ πιο λειτουργικό και φιλικό κράτος για όλους. Το δίλημμα της επόμενης τετραετίας είναι αν οι Έλληνες πολίτες επιλέξουν να συνεχιστεί αυτό το άλμα προς τα εμπρός, ή θα προτιμήσουν επιστροφή στο παρελθόν.

Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, που δείχνει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να πετύχουμε συλλογικά, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων του καιρού μας. Έτσι, η Ελλάδα του 2030 μπορεί να είναι μια πραγματικά μεταμορφωμένη χώρα, πολύ πιο σύγχρονη, πολύ πιο δημιουργική και ελεύθερη από νοοτροπίες του χθες. Σε μεγάλο βαθμό, αυτό θα κριθεί απ’ το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Ώστε να συνεχίσουμε στην πορεία για μια Ελλάδα της δημιουργίας και της αυτοπεποίθησης, μια Ελλάδα που μπορεί να πρωτοπορήσει και να διακριθεί διεθνώς.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Πρόσφατα άρθρα

Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.