Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης έδωσε στις 22/04/2023 συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και τον δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις κάλπες που θα στηθούν στις 21 Μαΐου. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Το διακύβευμα της 21ης Μαΐου, κύριε Δρούζια, είναι αν η χώρα θα συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά ή θα επιστρέψουμε στις μάχες οπισθοφυλακής. Η χώρα την τετραετία που ολοκληρώνεται με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε σημαντικά βήματα προόδου, διαχειριζόμενη ταυτόχρονα τεράστιες εξωγενείς προκλήσεις, με κυριότερη, φυσικά, την πανδημία.

Ασφαλώς και υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, τόσο εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν οριστικά, όσο και τρέχουσες προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν, ώστε η χώρα να φτάσει επιτέλους εκεί που της αξίζει. Και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει σταθερά και τολμηρά μπροστά, οικοδομώντας την κοινή και ατομική μας πρόοδο πάνω στα θεμέλια που έθεσε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 έως σήμερα.

Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα;

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα αποτελέσουν στην πράξη ένα δημοψήφισμα πολιτικής σταθερότητας. Οι πολίτες στην κάλπη θα συγκρίνουν δύο κόμματα και δυο πρωθυπουργούς που έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους μέσα από τα πεπραγμένα τους. Και με την ψήφο τους θα αποφασίσουν αν θέλουν μια Ελλάδα ουραγό ή μια Ελλάδα που θα βρίσκεται με αυτοπεποίθηση στο τραπέζι των διεθνών εξελίξεων.

Όλοι θυμόμαστε ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μεταφράστηκαν σε αστάθεια, κλειστές τράπεζες, ανεργία και ύφεση. Και από την άλλη έχουμε το παράδειγμα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Μέσα από το σχέδιο που υλοποιήσαμε από το 2019 μέχρι σήμερα, προσελκύσαμε μεγάλες ξένες επενδύσεις, μειώσαμε τους φόρους και την ανεργία, πετύχαμε διπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με τον ενωσιακό μέσο όρο, κάναμε το κράτος ψηφιακό και πιο φιλικό για τον πολίτη ως προς τις πιο συχνές αλληλεπιδράσεις του με το Δημόσιο.

Διακηρυγμένος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία. Πόσο εφικτό θεωρείτε να πετύχετε αυτό το στόχο;

Η θέση μας είναι η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση  για να υπάρχει ταχύτητα λήψης αποφάσεων και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή τους. Μέσα, όμως, από αυτή την τετραετία, έχουμε θεμελιώσει ότι εννοούμε απόλυτα αυτό που έχει πει ο Πρωθυπουργός, ότι δηλαδή μία κυβέρνηση ενός κόμματος δεν είναι κυβέρνηση ενός χρώματος. Σε αυτό το πλαίσιο, μία αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα μπορέσει να παράξει αποτελέσματα με ταχύτητα αποτελεί προαπαιτούμενο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε με τους ίδιους ή και ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς. Το δημοσκοπικό τοπίο αποτυπώνει μια εικόνα που δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία κινείται σε εκλογικά ποσοστά που καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης οδήγησαν σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Στις δεύτερες εκλογές που δεν θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, οι πολίτες θα αναδείξουν ξανά τη Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ισχυρό Πρωθυπουργό.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, θεωρείτε αυτονόητο, ο πρωθυπουργός μιας συμμαχικής κυβέρνησης να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος;

Το να είναι Πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας ο αρχηγός του πρώτου κόμματος αποτελεί κεκτημένο τόσο εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό. Γι’ αυτό και οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το μόνο σενάριο που είμαστε πρόθυμοι και διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε είναι η πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι διαθέτει τις ικανότητες, την αποφασιστικότητα και την αξιοπιστία για να πάει τη χώρα μπροστά, σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων και εξωγενών κρίσεων. Είναι ο μόνος κατάλληλος για να οδηγήσει τη χώρα και στην επόμενη τετραετία, ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε ακόμα περισσότερα.

Τι καινούργιο έχει να πει η ΝΔ στους νέους ψηφοφόρους, αλλά και σε όσους ψάχνουν πολιτική στέγη;

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η απάντηση και στις δύο κατηγορίες είναι ότι δεν μπορεί να εξακολουθούμε να μένουμε στις διαμάχες των γονιών και των παππούδων μας. Η χώρα πρέπει να ξεκολλήσει από το παρελθόν και, για να γίνει αυτό, πρέπει να κλείσουμε τις εκκρεμότητες με το χθες και ταυτόχρονα να κοιτάξουμε μπροστά, να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα του 21ου αιώνα και όχι του 20ου. Ο κόσμος έχει αλλάξει, οι διεθνείς συνθήκες έχουν μεταβληθεί, εμείς οι ίδιοι είμαστε διαφορετικοί.

Δεν μπορεί, λοιπόν, να είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή όσα συζητούσε η δική μου γενιά πριν από 20 χρόνια στα αμφιθέατρα. Είναι η ώρα να δώσουμε τις μάχες του σήμερα και του αύριο και όχι τις μάχες του χθες, κάτι που λέμε σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως εάν μας έχουν ψηφίσει στο παρελθόν ή προτίθενται να το πράξουν.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ μεγάλα βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Πόσο κοντά βρίσκεστε στην εκπλήρωση των στόχων που είχατε θέσει και τι βήματα μπορούμε να περιμένουμε μέσα στα επόμενα χρόνια;

Για την ψηφιακή πρόοδο της χώρας ισχύει αυτό που λέμε «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»: η δημιουργία του gov.gr και ο τριπλασιασμός των ψηφιακών υπηρεσιών (από 501 σε πάνω από 1.530) οδήγησαν σχεδόν σε εκατονταπλασιασμό των ψηφιακών συναλλαγών: από τα 8,8 εκατομμύρια το 2018 ξεπεράσαμε τα 772 εκατομμύρια το 2022 και υπολογίζοντας για πρώτη φορά και τις οικονομικές και φορολογικές, φτάνουμε στο 1,2 δισ. Με πάνω από οκτώ εκατομμύρια πολίτες να έχουν εξυπηρετηθεί έστω μια φορά το gov.gr και υλοποιώντας προγράμματα απόκτησης και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε την ψηφιακή μετάβαση χωρίς να αφήσουμε κανέναν πίσω.

Εξαρχής είχαμε περιγράψει τον σχεδιασμό μας ως ένα πρόγραμμα δύο θητειών. Και στόχος μας είναι μέχρι το 2027 να έχουμε ψηφιοποιήσει το σύνολο σχεδόν των αλληλεπιδράσεων μεταξύ πολίτη και κράτους. Παράλληλα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουμε θέσει σε τροχιά υλοποίησης όλα εκείνα τα μεγάλα ψηφιακά έργα που θα επιτρέψουν στη χώρα να αλλάξει οριστικά σελίδα.

Ποια ήταν η δυσκολότερη στιγμή κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ποια ήταν εκείνη που σας συγκίνησε περισσότερο;

Η πιο δύσκολη ήταν χωρίς αμφιβολία το βράδυ πριν «ανοίξει» το emvolio.gov.gr. Τότε όλες οι χώρες βρεθήκαμε μπροστά στη δυσκολότερη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχοντας λίγες μόνο εβδομάδες για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το σύστημά μας. Και ξέραμε ότι από τη λειτουργία και την απόδοση αυτού του συστήματος διακυβεύονταν πρωτίστως ανθρώπινες ζωές, αλλά και η προοπτική της χώρας να βγει γρηγορότερα από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Ως προς την πιο συγκινητική είναι πιο δύσκολο να επιλέξω μία, γιατί ήταν πολλές οι περιπτώσεις που είδαμε τη δουλειά μας να δικαιώνεται, παράγοντας διευκόλυνση για τους πολίτες. Ήταν μεγάλη η συγκίνηση όταν την πρώτη ημέρα λειτουργίας του gov.gr διαβάζαμε σχόλια πολιτών που έβγαζαν την πρώτη τους ψηφιακή εξουσιοδότηση και υπεύθυνη δήλωση. Το ίδιο και όταν είδαμε το emvolio.gov.gr να δουλεύει και ηλικιωμένους να κλείνουν το ραντεβού τους με λίγα κλικ και τη βοήθεια των εγγονών τους. Εξίσου μεγάλη συγκίνηση ήταν όταν παρουσιάσαμε στην Αθήνα τα Ευρωπαϊκά Ψηφιακά Πιστοποιητικά, μια πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού που υιοθετήθηκε και εφαρμόστηκε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νομίζω, όμως, ότι η πιο συγκινητική στιγμή ήταν η παρουσίαση των ψηφιακών διαδικασιών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Βλέποντας και ακούγοντας συμπολίτες μας με αναπηρία να περιγράφουν πόσο ταλαιπωρούνταν από το κράτος και πώς χάρη στην τεχνολογία η καθημερινότητά τους θα βελτιωθεί σημαντικά, ήταν μια πολύ φορτισμένη στιγμή για όλους μας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Και είναι μεγάλη ικανοποίηση να βλέπουμε ότι η πολιτική που εφαρμόζουμε δημιουργεί ένα καλύτερο κράτος, ένα κράτος που σέβεται όλους τους πολίτες – ιδίως τους πιο αδύναμους.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους της εκλογικής σας περιφέρειας, στην Α΄ Αθηνών και ποιο είναι το δικό σας όραμα για τις δυνατότητες εξέλιξης και ανάδειξής της πόλης;

Η Αθήνα είναι η πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα και εργάστηκα τα περισσότερα χρόνια της επαγγελματικής μου διαδρομής. Είναι μια σύγχρονη μητρόπολη του δυτικού κόσμου, που βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα διαθέτει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες. Και με την υποψηφιότητά μου θέλω να γίνω κομμάτι της προόδου που μπορεί και πρέπει να καταγράψει τα επόμενα χρόνια η Αθήνα, με την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κλείνοντας, δεν μπορώ να μην ζητήσω ένα σχόλιο για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη που βρίσκεται στο προσκήνιο.

Πρόκειται για μια ατομική υπόθεση που βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και, ως τέτοια, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να την πολιτικοποιήσει. Η στάση αυτή ας αποτελέσει ένα παράδειγμα για την αντιπολίτευση, η οποία καλείται να αντιληφθεί ότι τέτοιες υποθέσεις έχουν στον πυρήνα τους την ατομική και όχι τη συλλογική ευθύνη.  Από εκεί και πέρα, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη υπόθεση, αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η συμπαράσταση της πολιτείας στα θύματα έμφυλης βίας πρέπει να είναι έμπρακτη και ουσιαστική. Και αυτή η Κυβέρνηση έκανε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί σε όλη την Ελλάδα 18 ειδικά Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας και λειτουργούν με περισσότερα από 400 εκπαιδευμένα στελέχη της ΕΛΑΣ. Επιπλέον, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ειδικά προγράμματα απασχόλησης για κακοποιημένες γυναίκες και έχει αυστηροποιηθεί το ποινικό πλαίσιο για τους δράστες. Και τέλος, πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία την εφαρμογή Panic Button, με την οποία κάθε γυναίκα που απειλείται μπορεί να καλέσει βοήθεια.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.