Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Με μια ελαφρά παραλλαγή στίχου του Νικηφόρου Βρεττάκου έκλεισε τη σύντομη ομιλία του ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ευχαρίστησε το στελεχιακό δυναμικό του Υπουργείου, με τη φράση «Εμείς, οι σε λίγο απερχόμενοι, αισθανόμαστε βαθιά συγκινημένοι και βαθιά ευγνώμονες που συνεργαστήκαμε μαζί σας».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε στη «μεγάλη ποιοτική αλλαγή στον τρόπο που πλέον λειτουργεί το κράτος», κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα. Συγκεκριμένα, τόνισε τη σημασία του gov.gr, των απλουστεύσεων διαδικασιών, της εξέλιξης των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, και κατέληξε λέγοντας ότι «διεκδικούμε εντολή να σαρώσουμε το βαθύ κράτος την επόμενη τετραετία», αναφέροντας ότι αυτό οι πολίτες το εισπράττουν ως μια απολύτως εφικτή πραγματικότητα, για να φτάσει το κράτος και η Ελλάδα εκεί που της αξίζει.

Ο πρώην Υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, από την πλευρά του, τόνισε την προσπάθεια που καταβάλλεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε κάθε μέρα να γίνεται η ζωή των πολιτών καλύτερη. «Ήταν δύο χρόνια γεμάτα με έντονες στιγμές, με προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αλλά νομίζω ότι το μεγάλο στοίχημα είναι εδώ, είναι παρόν, είναι η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους», είπε χαρακτηριστικά.

Παραλαμβάνοντας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας είπε πως βρίσκεται σε ένα χώρο τον οποίο αισθάνεται οικείο όχι πολιτικά, αλλά επαγγελματικά, καθώς γνωρίζεται με τους ανθρώπους του κλάδου. Αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, που είναι «να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του κράτους μέχρι να έρθει ο φυσικός διάδοχος με πολιτική νομιμοποίηση». Ο κ. Κάτσικας παρέλαβε – τόσο σε στικάκι όσο και σε φάκελο – τα σημειώματα που είχαν ετοιμαστεί από την απερχόμενη ηγεσία του Υπουργείου, και συγκεκριμένα το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2020-2023 που αφορά το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το ετήσιο σχέδιο δράσης του 2023, την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, απολογιστικά σημειώματα για καθέναν από τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου, σύνοψη του έργου και μηνιαίες αναφορές της πορείας του gov.gr. Ακόμη, παρέλαβε αναλυτικό σημείωμα για την πορεία των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και των σχεδίων που βρίσκονται ήδη σε υλοποίηση.

Κυριάκος Πιερρακάκης: Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια, παραδίδουμε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από κοινού, με τον κύριο Λιβάνιο στον κύριο Σωκράτη Κάτσικα. Είναι ένας διαπρεπής επιστήμονας. Ως φοιτητής, κύριε Κάτσικα, όπως ξέρετε, μελετούσα τα βιβλία σας και είμαι, ουσιαστικά, παρότι η ηλικία και η διαφορά ηλικίας αυτό δεν το δικαιολογεί, αισθάνομαι ότι είμαι πνευματικό σας εγγόνι γιατί είμαι μαθητής των μαθητών σας, ακαδημαϊκά. Υπό αυτή την έννοια είναι, πραγματικά, πολύ μεγάλη χαρά και πολύ μεγάλη τιμή που παραδίδουμε σε εσάς. Να πω ότι όλα πρέπει να συνοψίζονται οπότε το να κάνω σύνοψη της τελευταίας τετραετίας σε επίπεδο έργου στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή σε επίπεδο εμπειριών είναι μία συγκινησιακά φορτισμένη διαδικασία για μένα. Ειδικά με τα πρόσωπα τα οποία βλέπω εδώ διότι όλοι εσείς είστε οι πρωταγωνιστές αυτού που συνέβη εδώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ξεκινώ, λοιπόν, με τις αυτονόητες ευχαριστίες. Και από τον Θοδωρή και από εμένα ένα ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μας για όλα αυτά που κάνατε διότι τίποτα από όλα αυτά τίποτα δεν θα είχε συμβεί χωρίς εσάς. Συνέβησαν πράγματα τα οποία δικαιολογούν μία θεαματική πρόοδο της χώρας στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ξεκινήσαμε φτιάχνοντας το gov.gr σε εννέα μήνες. Φτιάξαμε ένα νέο Υπουργείο από τις πρώτες κιόλας ημέρες του βίου της προηγούμενης κυβέρνησης αλλάζοντας αρμοδιότητες. Δώσαμε αρμοδιότητες και χρηματοδότηση στο  νέο Υπουργείο αυτό.

Το gov.gr οικοδομήθηκε τον Μάρτιο του 2020 με 501 προϋπάρχουσες υπηρεσίες για να φτάσουμε στις 1550 και πλέον σήμερα λίγο περισσότερα από τρία χρόνια μετά. 8,8 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές το 2018, πάνω από 770 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές πέρσι, μαζί με τις φορολογικές – γιατί αυτές είναι μη φορολογικές – 1,2 δις. συναλλαγές. Το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα Σχέδιο Μάρσαλ για τη χώρα για το 2023, μας οδηγεί στο να δημοπρατήσουμε έργα όπως αυτά τα οποία δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι θα συνέβαινε σε τέτοια κλίμακα και σε τέτοια ταχύτητα. Αυτά είναι όλα όσα θα δούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να υλοποιούνται στη χώρα μας. Από τον ψηφιακό ιατρικό φάκελο μέχρι το νέο Taxis, μέχρι έργα υποδομής.

Το κράτος μετασχηματίζεται. Ξεκινήσαμε αυτή τη πολύ μεγάλη προσπάθεια και αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια θα συνεχίσουμε, σε όλα τα επίπεδα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η χώρα πέρασε στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, μία από τις πρώτες τρεις χώρες στην ευρωπαϊκή ένωση που το πέτυχαν. Είχαμε το 2019 μόλις 100 με 150 χιλιάδες fiber to the home γραμμές τώρα είμαστε κάπου στο 1,4 εκατ. fiber to the home γραμμές. Και όλα αυτά μαζί με τη πολιτική για το διάστημα η οποία σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία οριοθετήθηκε πλέον με έναν τρόπο που πραγματικά αντανακλά την ευρύτερη ψηφιακή πρόοδο της χώρας. Μαζί με το ΕΚΟΜΕ που έπαιξε, επίσης, έναν καταληκτικό και στρατηγικό ρόλο στην οπτικοακουστική βιομηχανία και της χώρας μας και του να έρθουν  μεγάλες οπτικοακουστικές παραγωγές από το εξωτερικό. Όλα αυτά μαζί δημιούργησαν ένα άθροισμα που έγινε γινόμενο. Και μία μεγάλη ποιοτική αλλαγή στον τρόπο που το κράτος λειτουργεί.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα πρέπει να δούμε αλλαγές τέτοιες που θα σαρώσουν το βαθύ κράτος σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι η εντολή που εμείς θα διεκδικήσουμε από τον ελληνικό λαό, στις επόμενες εκλογές, και αυτό είναι αυτό που νομίζω ότι ο κόσμος όταν το ακούει το εισπράττει όχι ως έναν προεκλογικού τύπου στόχο αλλά ως μία απόλυτα εφικτή πραγματικότητα για να φτάσει το κράτος και η Ελλάδα εκεί που πραγματικά της αξίζει. 

Κύριε Υπουργέ και πάλι καλωσήρθατε στο Υπουργείο σας. Και πάλι είναι μεγάλη τιμή που είμαστε μαζί εδώ. Και κλείνω πριν δώσω τον λόγο στον Θοδωρή Λιβάνιο, το alter ego μου όπως ξέρετε πάρα πολλοί, κλείνω λέγοντας ξανά ένα μεγάλο ευχαριστώ “και εμείς οι σε λίγο απερχόμενοι” όπως λέει και ο στίχος – αισθανόμαστε βαθιά συγκινημένοι και βαθιά ευγνώμονες που συνεργαστήκαμε μαζί σας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Θοδωρής Λιβάνιος: Αγαπητέ Υπουργέ, καλωσήρθες στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Νομίζω δύσκολα θα μπορέσουμε να βρούμε καταλληλότερο άνθρωπο γι’ αυτή τη θέση. Όπως τα είπε και ο κύριος Πιερρακάκης, είναι πραγματικά χαρά που βρίσκεστε εδώ πέρα είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα στις υποχρεώσεις μέχρις ότου ο ελληνικός λαός αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Δύο πράγματα θέλω να πω. Το πρώτο πράγμα είναι ότι: θυμάμαι το 2018 με τον Κυριάκο, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνηση ήταν πολύ μεγάλα αυτά που σχεδιάζονταν και γνώμονας αυτού του Υπουργείου ήταν να γίνει καλύτερη η ζωή όλων μας. Και νομίζω κάποια πράγματα τα καταφέραμε σε αυτό. Εγώ έμεινα δυο χρόνια, σχεδόν, ήταν δύο χρόνια γεμάτα με έντονες στιγμές με προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αλλά νομίζω ότι το μεγάλο στοίχημα είναι εδώ, είναι παρόν, είναι η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κράτους.  Θεωρώ είναι κάτι που θα δούμε, σε τέσσερα χρόνια να έχει ολοκληρωθεί και ανοίγονται μετά και άλλες νέες σελίδες για την τεχνολογία, οπότε θα πρέπει να τρέχουμε πάλι πιο γρήγορα από πριν για να καλύπτουμε ό,τι κενά υπάρχουν.

Ήταν μεγάλη χαρά, τύχη να είμαι με τον φίλο και αδελφό μαζί στο Υπουργείο, ήταν πραγματικά τύχη. Τον ευχαριστώ για όλα τον ευχαριστώ για την συνεργασία. Ευχαριστώ τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου. Ευχαριστώ όλα τα στελέχη, τους επικεφαλής των οργανισμών και όλο το προσωπικό του υπουργείου. Η νίκη και όλη η ευτυχία είναι δικιά σας και σας αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Σωκράτης Κάτσικας: Καλησπέρα σε όλες και όλους, κύριε Υπουργέ και κύριε Υφυπουργέ τώρα κρατάμε βέβαια τους τύπους αλλά σας έλεγα πριν με τα μικρά σας ονόματα.  Άλλωστε βλέπω αρκετά πολύ γνωστά μου πρόσωπα. Ο χώρος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών απ’ ότι διαπιστώνω δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ τα τελευταία 11 χρόνια. Είναι μεγάλη χαρά πραγματικά και τιμή μου που η χώρα με επέλεξε για τη θέση αυτή του Υπουργού σε αυτό το Υπουργείο που όπως ξέρετε είναι ο φυσικός επαγγελματικός μου χώρος. Δεν είναι ο φυσικός μου χώρος ως Υπουργός και πραγματικά όπως είπε και ο πρωθυπουργός σήμερα είμαστε εδώ σαν υπηρεσιακή κυβέρνηση περιμένοντας  να έρθουν οι φυσικοί μας αντικαταστάτες που θα έχουν την τελική νομιμοποίηση μετά τις εκλογές. Λοιπόν, μέχρι τότε όπως καταλαβαίνετε δεν θα υπάρξουν και δεν πρέπει να υπάρξουν πολιτικής φύσης πρωτοβουλίες. Αυτό όμως το οποίο ζήτησε ο πρωθυπουργός και θα το πράξουμε είναι να μην σταματήσουν οι ενέργειες που γίνονται οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές για τη χώρα ειδικά στο πεδίο της πληροφορικής και επικοινωνιών. Το μόνο που πρέπει  είναι πραγματικά, εξαιρετικά, γρήγορα να δράσουμε γιατί δεν έχουμε το περιθώριο να καθυστερούμε κάνοντας δεύτερες σκέψεις. Θα κάνω ένα σχόλιο όχι πολιτικό αλλά βλέποντάς το ως πολίτης, ότι νομίζω ότι η πρόοδος που έχει γίνει στην ψηφιακή διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι εξαιρετικά μεγάλη. Υπάρχουν πολλά θέματα, γι’ αυτό και ελπίζω η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί μετά τις εκλογές να συνεχίσει αυτή την πορεία ούτως ώστε πραγματικά να φτιάξουμε μια Ελλάδα που να λειτουργεί ψηφιακά. Είμαι στη διάθεσή σας όλες αυτές τις μέρες που θα είμαι εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω τους υπηρεσιακούς παράγοντες με τους οποίους έγινε μια συνάντηση γρήγορη για την ενημέρωση. Βεβαίως θα υπάρξουν και άλλες καθώς περνάνε οι μέρες και ελπίζω πραγματικά όλα να πάνε καλά.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Πρόσφατα άρθρα

Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.