«Η μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε τη χώρα» – Άρθρο του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στο Liberal.gr

Λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές και μια εβδομάδα από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εργάζεται για αυτό που ο Πρωθυπουργός περιγράφει ως «Πολυδιάστατο Εκσυγχρονισμό», και αποτελεί τον νέο εθνικό στόχο. Σε μια εποχή πολλαπλών προκλήσεων οι οποίες πολλές φορές αλλάζουν ταχύτατα δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά μας, είναι απαραίτητο να εργαζόμαστε χωρίς καθυστερήσεις, σε πολλά επίπεδα, με ευελιξία και οπωσδήποτε μετρήσιμα αποτελέσματα.

Την περασμένη τετραετία, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταγράφηκε μια συμπυκνωμένη δραστηριότητα που ήρθε να καλύψει έκτακτες συνθήκες (όπως η πανδημία), αποτέλεσμα της οποίας είναι ένα μικρό ψηφιακό θαύμα που επιδρά στην καθημερινότητα σχεδόν του συνόλου των πολιτών. Από την έκδοση μιας εξουσιοδότησης από το κινητό, την αίτηση για ανανέωση μιας άδειας οδήγησης ή ενός ποινικού μητρώου έως την έκδοση άυλου παραπεμπτικού, το gov.gr αποτελεί το χώρο στον οποίο συγκεντρώνονται οι υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου που παρέχονται ψηφιακά. 

Ο στόχος μας είναι έως το 2027 να έχουμε ψηφιοποιήσει σχεδόν το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος προς τους πολίτες. Το gov.gr θα αποτελεί το αποκλειστικό σημείο επαφής του πολίτη με το κράτος στον ψηφιακό χώρο, ενώ για τα ΚΕΠ, σε συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών, στόχος είναι να αποτελούν το μοναδικό σημείο φυσικής επαφής, για όσους πολίτες προτιμούν να εξυπηρετούνται με φυσική παρουσία. Ξέρουμε πόσο δρόμο χρειάζεται ακόμη να διανύσουμε προκειμένου να φτάσουμε στο στόχο μας, ωστόσο η εποχή προσφέρει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να το επιτύχουμε εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε θέσει. 

Σύμμαχός μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι η ίδια η τεχνολογία, η οποία συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων ενώ παράλληλα ενισχύει τη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, μαζί με αξιοποίηση συνόλων ανοιχτών δεδομένων μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων εφαρμογών που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και την εξυπηρέτησή τους σε πολλά επίπεδα και πολλούς τομείς όπως η Υγεία, η Δικαιοσύνη, οι «έξυπνες πόλεις» και το περιβάλλον. Στόχος μας στην ουσία είναι να στηρίξουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που το σύνολο των Υπουργείων αναλαμβάνουν προκειμένου να ζούμε ασφαλέστερα,  ευτυχέστερα, ευκολότερα, καταναλώνοντας όλο και λιγότερο χρόνο στις συναλλαγές με το δημόσιο. Να ενισχύσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε πολίτες και το κράτος.

Με την ορμή της ευθύνης που μας ανέθεσαν οι πολίτες για τη διακυβέρνηση της χώρας, και με τη δύναμη που αντλούμε από τα θετικά διδάγματα της πρώτης τετραετίας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, κινούμαστε αφουγκραζόμενοι τις σύγχρονες προκλήσεις, λύνουμε τα ζητήματα τις καθημερινότητας, τακτοποιούμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Έτσι, ετοιμάζουμε την Ελλάδα για ένα μέλλον στο οποίο δεν θα αρκεστεί στο ρόλο του ακολούθου αλλά θα είναι πρωταγωνίστρια. Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία, την εμπειρία και τα μέσα για να διορθώσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος και να αλλάξουμε τη χώρα, ώστε μια δυνατή, ψηφιακά προηγμένη Ελλάδα να αντεπεξέρχεται σε οποιαδήποτε πρόκληση. Δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να το επιτύχουμε. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.