Σημεία ομιλίας Υπουργού από τη συνέντευξη με τον Νίκο Χατζηνικολάου στο πλαίσιο του 3ου Cyber Greece 2023

  • Είναι αλήθεια ότι η κακόβουλη χρήση της ΤΝ υφίσταται και συχνά οι επιθέσεις είναι και «πολύ καλά σχεδιασμένες», ωστόσο δεν είμαστε απροστάτευτοι. Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας που υπάγεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει κάνει σημαντική δουλειά. Υπάρχουν επιθέσεις που δεν κοινοποιούνται και δε γίνονται ευρέως γνωστές και αντιμετωπίζονται.
  • Η πρώτη οδηγία η ΝΙS 1, η οποία έχει ενσωματωθεί στο Ελληνικό Δίκαιο προβλέπει συγκεκριμένες υποχρεώσεις με τις οποίες έχουμε – σε σημαντικό βαθμό- εναρμονιστεί.
  • Με την Οδηγία ΝΙΣ 2 «ανοίγει η ομπρέλα», διότι εντάσσονται ακόμη περισσότεροι φορείς του ιδιωτικού τομέα, ως κρίσιμες ή σημαντικές υποδομές και φυσικά εντάσσεται και ένα σημαντικό τμήμα του Δημόσιου Τομέα, όπως τα Υπουργεία.
  • Για να είμαστε πρωτοπόροι στις εξελίξεις και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά στο νέο πλαίσιο για την Κυβερνοασφάλεια , που δημιουργεί η Οδηγία NIS 2, προετοιμάζουμε ήδη ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το σχέδιο νόμου για το νέο «Ρυθμιστικό Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας», το οποίο θα έρθει στη Βουλή το προσεχές διάστημα.
  • Πρόκειται επί της ουσίας για μετεξέλιξη της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας και της ενίσχυση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις που έρχονται. Αυτή τη στιγμή οι φορείς που εμπίπτουν στο πεδίο της Οδηγίας NIS1 είναι περίπου 70 και αναμένεται να ξεπεράσουν τους 2000. Η «βεντάλια» θα ανοίξει, καθώς θα συμπεριλαμβάνονται δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και κρίσιμες υποδομές του ιδιωτικού τομέα, όπως η ενέργεια και υγεία.
  • Ο νέος “Ρυθμιστικός Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας” έχει ως στόχο την οργάνωση, το συντονισμό, την εφαρμογή και τον έλεγχο ενός ολοκληρωμένου πλαισίου στρατηγικών, μέτρων και δράσεων για την επίτευξη υψηλού επιπέδου ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών της χώρας.
  • Το ζήτημα του προϋπολογισμού για την Κυβερνοασφάλεια είναι «πολύπλευρο». Πέρα από το προφανή «σκληρό πυρήνα», τα χρήματα δηλαδή που δίνουμε για κέντρα επιχειρήσεων ή για συστήματα ασφαλείας θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις δαπάνες για ψηφιακές δεξιότητες, για την αναβάθμιση των βάσεων δεδομένων και των πληροφοριακών συστημάτων. Η ασφάλεια ακόμα και του πιο απόρθητου φρουρίου τεχνικά εξαρτάται τελικά από τον ανθρώπινο παράγοντα.
  • Στο πλαίσιο της προσπάθειας που έχει καταβάλει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουμε ήδη εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την ενίσχυση των συστημάτων Κυβερνοασφάλειας στο δημόσιο και στις κρίσιμες υποδομές με στόχο να φτιάξουμε μια πολύ πιο ασφαλή Ελλάδα.
  • Ενδεικτικά «τρέχουν» ήδη έργα στον τομέα αυτό της τάξεως των 50 εκατ. ευρω, μεταξύ των οποίων και το Κέντρο Επιχειρήσεων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
  • Μόλις χθες υπογράψαμε ένα έργο της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ που αφορά στο ενοποιημένο Κέντρο Επιχειρήσεων (Security Operations Center – SOC) που θα λειτουργεί στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και θα έχει τη συνολική εποπτεία των υπόλοιπων κέντρων επιχειρήσεων.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.