“2024, ένα ψηφιακά συναρπαστικό έτος” – Άρθρο του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στο ειδικό ένθετο της “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” με τίτλο “Οι στόχοι μας το 2024”

Το 2023 υπήρξε ένας χρόνος με πολλές προκλήσεις, στις οποίες το ελληνικό κράτος ανταποκρίθηκε άμεσα και με επιτυχία. Η θέση της χώρας διεθνώς ενισχύεται διαρκώς, και δεν είναι καθόλου τυχαία τα αποτελέσματα που ήρθαν στους τελευταίους μήνες του χρόνου: η Ελλάδα επανέκτησε την επενδυτική της βαθμίδα, ενώ το περιοδικό Economist την ξεχώρισε ως «χώρα της χρονιάς». Από «χώρα της κρίσης», που υπήρξε επί χρόνια, η Ελλάδα με τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε η χώρα – έκπληξη, επιτυγχάνοντας τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. 

Βασική παράμετρος για την προσέλκυση επενδύσεων είναι ένα σταθερό περιβάλλον, κάτι που έχει επιτευχθεί στη χώρα. Ο ρόλος του ψηφιακού μετασχηματισμού στη δημιουργία και τη διατήρηση ενός σταθερού επενδυτικά περιβάλλοντος είναι σημαντικός. Έχοντας προχωρήσει ένα ευρύ πρόγραμμα ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχίζουμε την πορεία επενδύοντας σε ένα μέλλον με την τεχνολογία «ταγμένη» στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Το mAiGov, o «ψηφιακός βοηθός», η πρώτη υλοποίηση εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Ελληνικό Δημόσιο συμβάλλει στη βέλτιστη εξυπηρέτηση του πολίτη με μεγάλη ασφάλεια. Επίσης σε λίγους μήνες, μέσω του gov wallet, δεν θα είναι απαραίτητη ούτε καν η έκδοση πιστοποιητικών σε ψηφιακή μορφή: απλά θα αρκεί η συναίνεση του πολίτη μέσω του wallet, για να προχωρήσουν διάφορες διαδικασίες που έχει αιτηθεί.

Μια άλλη μεγάλη αλλαγή είναι ο προσωπικός αριθμός, για τον οποίο βρισκόμαστε στην τελική ευθεία: θα είναι ο μοναδικός που θα χρειάζεται ο πολίτης για τις οποιεσδήποτε αλληλεπιδράσεις του με το Δημόσιο.   

Eπενδύουμε στον τομέα της αποθήκευσης των δεδομένων, καθώς οι ανάλογες απαιτήσεις διαρκώς αυξάνονται διεθνώς. Το ελληνικό κράτος, έχοντας στραφεί στην πολιτική cloud-first και στην υλοποίηση πράσινων data centers με την αξιοποίηση των φυσικών πηγών για ενέργεια, έχει επιτύχει η χώρα να μπει στο χάρτη των επενδύσεων των κολοσσών του κλάδου. Έτσι, επενδύσεις εταιρειών όπως Digital Realty, Amazon, Microsoft, Google, σε συνδυασμό με επενδύσεις του ελληνικού κράτους, όπως η υλοποίηση του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος» που θα συγκαταλέγεται από πλευράς απόδοση στα 500 κορυφαία συστήματα διεθνώς, καθιερώνουν την Ελλάδα ως τεχνολογικό κόμβο της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. 

Παράλληλα, προχωρούν τα μεγάλα τηλεπικοινωνιακά έργα, Smart Readiness, Ultra-Fast Broadband, Gigabit Voucher και WiFi4Greece, προγράμματα που ενισχύουν τη γρήγορη πρόσβαση στο internet και αλλάζουν τον τηλεπικοινωνιακό χάρτη. Τα τελευταία χρόνια έδειξαν την πολιτική βούληση και τη δύναμη τόσο της ηγεσίας όσο και των πολιτών να αλλάξει η χώρα. Το 2024, με την πολύτιμη αυτή εμπειρία, σε μια ψηφιακή πορεία ανάπτυξης και ευημερίας, η Ελλάδα αλλάζει μορφή, ανεβαίνει επίπεδο. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.