«Η Ψηφιακή Μετάβαση ως Μοχλός Ανάπτυξης» – Άρθρο του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στο «Οι ισχυροί της ελληνικής οικονομίας»

Τα βήματα που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια είναι προσεκτικά, σταθερά και σίγουρα. Από «μαύρο πρόβατο», η Ελλάδα έχει γίνει καλό παράδειγμα. Η πρόσφατη ανακοίνωση της αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,1% το πρώτο τρίμηνο του 2024, η αύξηση των επενδύσεων κατά 2.9% και οι αυξήσεις στον δείκτη κατασκευών και στην ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα συνιστούν τα αποτελέσματα σκληρής και μεθοδικής δουλειάς και στοχευμένων παρεμβάσεων από το επιτελείο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι από τους κλάδους οι οποίοι έχουν σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας με την αξιοποίηση τεχνολογιών και τεχνολογικών εργαλείων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εκμεταλλευόμαστε κάθε διαθέσιμο πόρο, κάθε πρόσφορο τεχνολογικό εργαλείο που βοηθάει την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας και ενδυναμώνει πρωτοβουλίες καινοτομίας και έρευνας. Με τη Δράση για τον “Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ” χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ήδη “ωριμάσει” ψηφιακά.  Ειδικότερα, στον πρώτο κύκλο του προγράμματος «Ψηφιακά Εργαλεία MμE» με περίπου 93 εκατομμύρια ευρώ πάνω από 45 χιλιάδες επιχειρήσεις απέκτησαν νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, που βελτίωσαν την εμπορική και διοικητική τους λειτουργία. Σύντομα ξεκινάει και ο δεύτερος κύκλος ο οποίος θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καλύπτει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομικής δραστηριότητας και είναι βαθιά επιθυμία μας στην ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας να μην μείνει πίσω κανείς.   

Επενδύουμε συστηματικά στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εργασιακές ανάγκες και απαιτήσεις. Στηρίζουμε το reskilling και το upskilling  σχεδόν 35 χιλιάδων εργαζόμενων σε καινοτόμες τεχνολογίες όπως η ρομποτική και η Τεχνητή Νοημοσύνη.   

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό μας. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες των αναδυόμενων τεχνολογιών, διευκολύνουμε την επαφή των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος και περιορίζουμε τη γραφειοκρατία. Η απλούστερη αλληλεπίδραση των πολιτών με τη Δημόσια Διοίκηση αυξάνει αναλογικά και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Εισάγοντας για πρώτη φορά την Τεχνητή Νοημοσύνη στη Δημόσια Διοίκηση με το mAigov, προσφέρουμε σε πολίτες, εργαζομένους και επιχειρηματίες ένα εργαλείο εξυπηρέτησης μέσα στο gov.grκαι τις χιλιάδες υπηρεσίες και διαδικασίες του Ελληνικού Δημοσίου. 

Επιπλέον, θέσαμε σε λειτουργία, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού το mAiGreece, Ψηφιακό Βοηθό με ιδιαίτερη αξία για το τουριστικό επιχειρείν. Κάθε επισκέπτης πλέον της χώρας μας μπορεί να έχει στο κινητό του ένα προσωπικό ταξιδιωτικό οδηγό που του παρέχει εξατομικευμένη πληροφόρηση για ό,τι χρειάζεται, από μουσεία και παραλίες μέχρι νοσοκομεία και πρεσβείες.   

Πρόκειται μόνο για το ξεκίνημα της σχέσης του κράτους με την Τεχνητή Νοημοσύνη η οποία θα αξιοποιηθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς δημόσιας πολιτικής. Η ΤΝ μπορεί να συμβάλλει σε ένα φορολογικό σύστημα με εξορθολογισμένες μεθόδους υπολογισμού φόρου καθώς και στην επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, διευκολύνοντας τους δικαστικούς λειτουργούς και λοιπούς παράγοντες στο έργο τους.  

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας εναντίον της γραφειοκρατίας με κάθε μέσο. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρούμε στην κατάργηση έκδοσης πιστοποιητικών. Επιπλέον περιορίζουμε τη διακίνηση εγγράφων μεταξύ των πολιτών και των υπηρεσιών αλλά και μεταξύ των υπηρεσιών μέσω των αναβαθμισμένων δυνατοτήτων του Gov.gr Wallet. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι πολίτες θα παρέχουν έγκριση μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού τους, δίνοντας τη συναίνεση τους στους φορείς να αντλούν από τα δημόσια μητρώα τα απαραίτητα στοιχεία για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας. Προσεχώς, θα ενεργοποιηθεί και η υπηρεσία e-KnowYourBusiness (e-KYB), η οποία θα επιτρέπει την ψηφιακή ενημέρωση των στοιχείων των επιχειρήσεων στις τράπεζες.   

Στηρίζουμε εμπράκτως την επιχειρηματική πρωτοπορία, επενδύοντας σε υποδομές αλλά και προσελκύοντας επενδύσεις σε υποδομές. Με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια η χώρα αποκτά data centers και υποθαλάσσια καλώδια τα οποία την μετατρέπουν βαθμιαία σε κόμβο δεδομένων. Oι Digital Realty, Amazon, Microsoft, Google, Sparkle δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας στον τομέα αυτό ενώ ενδιαφέρον έχουν δείξει και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για επενδύσεις με σημαντικό αντίκτυπο σε θέσεις εργασίες αυξημένων προοπτικών. Ακόμη, με την εγκατάσταση του υπερυπολογιστή “Δαίδαλος” στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου διευρύνουμε σαφώς  τις δυνατότητες της βιομηχανικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Πρόκειται για ένα από τα πέντε πιο ισχυρά υπολογιστικά  συστήματα της Ευρώπης που θα επιτρέπει την ανάπτυξη νέων εφαρμογών σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών αντικειμένων, τη βελτιστοποίηση παραγωγικών διαδικασιών, την ανάλυση και επεξεργασία BigData, παρέχοντας τεχνολογικές λύσεις για έναν τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων, από start-ups μέχρι και πολυεθνικούς κολοσσούς. Για τον ίδιο σκοπό εργαζόμαστε για να ανοίξουμε τα δεδομένα του δημοσίου σε ανωνυμοποιημένη μορφή ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν σε κλάδους όπως η Υγεία, στον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει εξαιρετικές υποδομές για την εξυπηρέτηση του πολίτη. 

Πολύτιμα δεδομένα θα αποκτήσουμε και μέσω του εθνικού προγράμματος μικροδορυφόρων το οποίο υλοποιούμε και το οποίο θα ενισχύσει τις δυνατότητες της χώρας στις τεχνολογίες διαστήματος. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλες οι πρωτοβουλίες που σχετίζονται με ψηφιακές υποδομές σχεδιάζονται εξαρχής με στόχο τη βιωσιμότητα αλλά και αξιολογώντας την οικολογική τους διάσταση. Κατασκευάζουμε και ενθαρρύνουμε την κατασκευή «πράσινων» data center και λοιπών υποδομών, αξιοποιώντας τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

Ακόμα ένα κρίσιμο μέγεθος για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα του τεχνολογικού κλάδου, είναι η διείσδυση της ευρυζωνικότητας. Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες για συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίοι δεσμεύθηκαν να αναπτύξουν συγκεκριμένο αριθμό γραμμών FibertotheHome (FTTH) έως το 2026. Παράλληλα δίνουμε κίνητρα μέσω προγραμμάτων ώστε να ενισχυθεί το FTTH. Για παράδειγμα, με πρόγραμμα Smart Readiness χρηματοδοτούνται 120.000 κτίρια για την εγκατάσταση οπτικής ίνας, ενώ το Gigabit voucher υποστηρίζει 400.000 συνδρομητές για την αναβάθμιση της απλής τους σύνδεσης σε ευρυζωνική. 

Ένα γρήγορο online περιβάλλον πρέπει να είναι επίσης και ασφαλές τόσο σε προσωπικό όσο και σε εμπορικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Επενδύουμε στην κυβερνοασφάλεια και για το σκοπό αυτό προχωρήσαμε στην ίδρυση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Ακόμη, εναρμονιζόμαστε με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετώντας τις Πράξεις που στοχεύουν στην προστασία του πολίτη από απάτες και παραπληροφόρηση με τη χρήση ψηφιακών μέσων, όπως η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act). 

Η ελληνική κοινωνία και οικονομία βρίσκεται σε ρότα εξέλιξης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε αυτό. Η τεχνολογία δημιουργεί συνεχώς νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν και να προοδεύσουν. Παράλληλα όμως δίνει και νέο περιεχόμενο στη σχέση του πολίτη με τη Δημόσια Διοίκηση. Το ψηφιακό κράτος είναι το μοντέλο του κράτους που σέβεται τον πολίτη, τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία και εγγυάται συνθήκες αξιοπρέπειας για όλους.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.