Συνέντευξη του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στην εφημερίδα «Real News»

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου έδωσε στις 25-8-2024 συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και τον δημοσιογράφο Σπύρο Μουρελάτο.

Τι δεν λειτούργησε καλά και είχαμε και φέτος μία μεγάλη πυρκαγιά στα όρια του οικιστικού ιστού στην Αττική; 

Είναι καλό να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, ώστε να μπορέσουμε συγκροτημένα να προχωρήσουμε στις σωστές ενέργειες. Φέτος έχουν αντιμετωπιστεί σχεδόν 4.000 πυρκαγιές, με πολλές να βρίσκονται εντός Αττικής. Δυστυχώς, για λόγους που πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά η φωτιά αυτή ξέφυγε. Κινήθηκε πραγματικά με μεγάλη ταχύτητα, έχοντας τα γνωστά αποτελέσματα. 

Έχουν γίνει σε πολλά επίπεδα σημαντικά βήματα προόδου, αλλά δεν μένουμε σε αυτά. Πρέπει να δούμε ποιες από τις παρεμβάσεις λειτούργησαν και τι ακριβώς πρέπει να βελτιώσουμε. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ κι είναι μια πραγματικότητα που οφείλουμε να διαχειριστούμε προλαμβάνοντας φυσικές καταστροφές. 

Φυσικά άμεση προτεραιότητα είναι η στήριξη των πολιτών που επλήγησαν. Διαθέτουμε ένα δοκιμασμένο πλαίσιο κρατικής αρωγής μέσω του οποίου με ταχύτητα θα βοηθήσουμε τους πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους.

Ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπάρχουν πρόσθετες παρεμβάσεις που σχεδιάζετε;

Μια από τις κομβικές, όπως αποδείχθηκε, παρεμβάσεις μας είναι η πλατφόρμα για τις δηλώσεις των ακαθάριστων οικοπέδων που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών αξιοποιώντας χρήσιμα δεδομένα και από το Κτηματολόγιο. Κατά τη διάρκεια και την εξέλιξη της πυρκαγιάς ενεργοποιήσαμε με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων το μηχανισμό προγραμματισμού δορυφορικών λήψεων από το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, λαμβάνοντας καθημερινές λήψεις δεδομένων από διαφορετικά δορυφορικά συστήματα. Τα γεωχωρικά αυτά δεδομένα κατ΄αρχάς αναδεικνύουν τη σημασία του καθαρισμού των οικοπέδων. Τα ευρήματα ανάλυσης των δεκάδων χιλιάδων δηλώσεων καθαρισμού δεν είναι τυχαία. Αποδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο και εποπτικό τρόπο το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε φέτος αυτή μας η πρωτοβουλία, παρά τις αρχικές γκρίνιες και αντιρρήσεις. Σε περιοχές όπου είχαμε μαζικές δηλώσεις καθαρισμού, οι βλάβες ήταν περιορισμένες. Θα φέρω ως παράδειγμα τη Διώνη και τη Νέα Μάκρη όπου είχαν γίνει πολλές δηλώσεις καθαρισμού. Στη Διώνη, ενώ η πυρκαγιά διέσχισε μέρος του οικισμού, δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε κατοικίες, επίσης στη Νέα Μάκρη σταμάτησε στα όρια του οικισμού. Αντίθετα σε περιοχές όπου οι δηλώσεις δεν ήταν καθολικές υπάρχουν πιο σημαντικές ζημιές. Πρέπει να  επιμείνουμε με μεγαλύτερη ένταση και πιο οργανωμένα στους καθαρισμούς οικοπέδων και ρεμάτων. 

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι έχουμε στη διάθεσή μας αυτά τα δεδομένα, καθώς η ανάλυσή τους συμβάλλει στη χάραξη αποτελεσματικότερων πολιτικών πολιτικής προστασίας για άλση, ρέματα, αστικές και περιαστικές περιοχές. Καίριο ρόλο θα έχει το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων που υλοποιούμε. Με πόρους της τάξεως 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αποκτούμε τουλάχιστον 15 μικροδορυφόρους, οι οποίοι σε σχεδόν πραγματικό χρόνο θα συμβάλλουν στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων. Θα διαθέτουμε πολύτιμα δεδομένα τα οποία θα βοηθούν ευρύτερα στην προστασία του περιβάλλοντος. Στη ΔΕΘ θα υπογράψουμε τη συμφωνία για την ανάπτυξη τεσσάρων θερμικών μικροδορυφόρων. Αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία η χώρα μπορεί να περάσει σε μια νέα εποχή σε ζητήματα πολιτικής προστασίας. Θέλει υπομονή και πολλή δουλειά αλλά θα τα καταφέρουμε. 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας  το αμέσως προσεχές διάστημα στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης; Τι μας επιφυλάσσετε στη ΔΕΘ;

Ο στόχος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρος. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μεταρρυθμίσεις και έργα τα οποία βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, λύνοντας προβλήματα δεκαετιών. Όλα όσα κάνουμε στοχεύουν σε ένα κράτος ψηφιακό και πιο αποτελεσματικό που κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για αυτό τον σκοπό εργαζόμαστε στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Περιορίζουμε, για παράδειγμα, τη γραφειοκρατία με σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως το Consent μέσω του Gov.gr Wallet. Δίνουμε τη συγκατάθεση μας για την ψηφιακή άντληση και διάθεση των στοιχείων μας από τα δημόσια μητρώα σε φορείς που συναλλασσόμαστε. Ξεκινήσαμε με τη σύναψη ασφαλιστήριων συμβολαίων οχημάτων και επόμενο βήμα είναι να κάνουμε μέσα από το ψηφιακό μας πορτοφόλι την αλλαγή τηλεπικοινωνιακών παρόχων και ενέργειας. Επίσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών καταργούμε την έκδοση και διακίνηση πιστοποιητικών, όπως το γέννησης και το οικογενειακής κατάστασης. Μέσω των διαλειτουργικοτήτων οι φορείς θα έχουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα που χρειάζονται. Τελειώνουμε έτσι με την κατάθεση εγγράφων, την αποστολή email, με ζητούμενο να καταργήσουμε και την ψηφιακή γραφειοκρατία. 

Σας ανέφερα δύο ενδεικτικές μεταρρυθμίσεις. Στη ΔΕΘ θα έχουμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε άμεσα με τους πολίτες όλα όσα υλοποιούμε, την πορεία ψηφιοποίησης σημαντικών τομέων όπως για παράδειγμα η υγεία, τις πρωτοβουλίες μας για την αύξηση του επίπεδου Κυβερνοασφάλειας και όλα τα μεγάλα έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. 

Μία από τις πρώτες παρεμβάσεις σας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δημόσια Διοίκηση με τον ψηφιακό βοηθό mAigov. Μπορεί πράγματι η Τεχνητή Νοημοσύνη να αλλάξει τα δεδομένα στην  καθημερινότητά μας; 

Όντως, με το mAigov εισαγάγαμε για πρώτη φορά την Τεχνητή Νοημοσύνη στο ελληνικό δημόσιο με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Από το ξεκίνημα του έχει απαντήσει σε περισσότερα από  1,1 εκατομμύρια ερωτήματα πολιτών για ζητήματα Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης εκτελεί και ενέργειες με πρώτη την έκδοση ληξιαρχικής πράξης γάμου. Η μετάφραση όλων αυτών είναι λιγότερες ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες, λιγότερα email, λιγότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες. Επομένως, ναι, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και να κάνει πιο απλή την καθημερινότητα μας και την αλληλεπίδραση με το κράτος. Αυτό αποδεικνύεται κι από τη δεύτερη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που υλοποιήσαμε μαζί με το Υπουργείο Τουρισμού, το mAiGreece, έναν εξατομικευμένο ταξιδιωτικό οδηγό για κάθε επισκέπτη της χώρας. 

Και δεν σταματάμε σε αυτά. Ήδη σχεδιάζουμε την ενσωμάτωση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης στο MyCoast ώστε να σκανάρουμε τις παραλίες και να ανιχνεύουμε ταχύτατα παραβάσεις, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις ακτές. Σημαντική επίσης είναι και η αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Κτηματολόγιο, μια δράση που «τρέχουμε» με τον Υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη και θα βοηθήσει  τους αρμόδιους λειτουργούς να ολοκληρώνουν άμεσα το νομικό έλεγχο. 

Είναι πολλές οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας και προετοιμαζόμαστε ώστε να είμαστε έτοιμοι να τις εκμεταλλευτούμε. Για αυτό τον σκοπό στηρίζουμε την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, επενδύουμε στο «άνοιγμα» των δεδομένων του δημοσίου,  αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» που θα αποκτήσουμε. Θα είναι ένα από τα τρία πιο ισχυρά υπολογιστικά συστήματα παγκοσμίως ενισχύοντας σημαντικά το εγχώριο οικοσύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης και την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τα Ai Factories.

Μετά τις Ευρωεκλογές υπήρξε γκρίνια για το στρατηγικό προσανατολισμό του κυβερνώντος κόμματος. Υπάρχει δίλημμα Κέντρο ή Δεξιά; Πως αντιμετωπίζετε την εσωτερική αναταραχή στα κόμματα της αντιπολίτευσης; 

Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια μεγάλη παράταξη, ανοιχτή στην κοινωνία και είναι λογικό σε ορισμένα ζητήματα να εκφράζονται και διαφορετικές απόψεις. Νομίζω, πάντως, πως αυτή η συζήτηση περί στροφής στα δεξιά γίνεται και λίγο εκ του ασφαλούς, θεωρώντας πως η Νέα Δημοκρατία πάντα είχε δίπλα της όλο αυτό τον κόσμο. Δεν είναι όμως έτσι. Αυτή η Νέα Δημοκρατία έπεισε ακόμη μεγαλύτερες μάζες να τη στηρίξουν, ανθρώπους που είδαν στο πρόσωπο του Πρωθυπουργό έναν σύγχρονο πολιτικό που μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά. Η πολιτική θέλει συγκλήσεις, θέλει συνθέσεις και αυτές καλό είναι να τις κάνεις με εκείνους που μπορείς να συνεννοηθείς σε βασικά εθνικά ζητήματα, αποφεύγοντας ακραίες και λαϊκίστικες θέσεις και απόψεις. Και ο λαϊκισμός, είτε έρχεται από τη δεξιά είτε από την αριστερά, είναι εξίσου ολισθηρός και επικίνδυνος.

Προφανώς είναι προς το συμφέρον της χώρας να υπάρχουν περισσότερες πολιτικές προτάσεις ρεαλιστικές και κοστολογημένες. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή μόνη η Νέα Δημοκρατία εκφράζει συγκροτημένο πολιτικό λόγο χωρίς γενικότητες και έωλες θέσεις. Δεν θα σχολιάσω τα εσωτερικά άλλων κομμάτων αλλά ελπίζω να βρουν τον βηματισμό τους εκφράζοντας σοβαρή και εποικοδομητική κριτική.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.