Το ερώτημα είναι μάλλον ρητορικό αν και η απάντηση θα μπορούσε να είναι σχετικά απλή. Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται δημιουργώντας νέα εργαλεία, τόσο η ψηφιακή πορεία αποκτά νέο περιεχόμενο. Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεριμνούμε ώστε να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε κάθε τεχνολογική λύση που κάνει την καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων πιο εύκολη, που μας βοηθά να λύσουμε προβλήματα τα οποία έρχονται από το παρελθόν.
Το αποδείξαμε στη πράξη εισάγοντας για πρώτη φορά την Τεχνητή Νοημοσύνη στο δημόσιο με τον Ψηφιακό Βοηθό mAigov. Έχει απαντήσει από το ξεκίνημα του σε περισσότερες από 1,1 εκατομμύρια ερωτήσεις για θέματα Δημόσιας Διοίκησης. Αναλογιστείτε πόσες επισκέψεις σε υπηρεσίες, πόσα τηλέφωνα και email, πόσο χρόνο γλίτωσαν οι πολίτες. Αντίστοιχα δημιουργήσαμε με το Υπουργείο Τουρισμού το mAiGreece έναν δεύτερο ψηφιακό βοηθό που παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές σε όσους κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Πιλοτικά ΤΝ ενσωματώθηκε και στο myCoast για τη περαιτέρω διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες και στο Κτηματολόγιο για την επιτάχυνση ολοκλήρωσης του νομικού ελέγχου. Η ΤΝ έχει βαρύνουσα θέση στη νέα ψηφιακή σελίδα της χώρας και στην απλούστευση της αλληλεπίδρασης των πολιτών με το κράτος.
Αυτός εξάλλου είναι ο στόχος και για αυτόν εργαζόμαστε. Συνεχίζοντας τον αγώνα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας απελευθερώνουμε δυνάμεις της κοινωνίας και της οικονομίας. Με το Consent, για παράδειγμα, οι πολίτες γρήγορα και απλά δίνουν μέσω του Gov.gr Wallet τη συγκατάθεση τους για την άντληση και διάθεση από τα δημόσια μητρώα δεδομένων τους σε φορείς που συναλλάσσονται. Η αρχή έγινε με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια οχημάτων ενώ θα επεκταθεί και στην αλλαγή παρόχων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Επίσης με το Υπουργείο Εσωτερικών καταργούμε την έκδοση και διακίνηση πιστοποιητικών όπως το γέννησης. Μέσω διαλειτουργικοτήτων οι δημόσιοι φορείς έχουν άμεση πρόσβαση στα απαραίτητα στοιχεία. Με αυτές τις μεταρρυθμίσεις καταπολεμούμε τη γραφειοκρατία ακόμα και στην ψηφιακή της εκδοχή.
Φυσικά εξακολουθούμε να αναβαθμίζουμε τις ψηφιακές υποδομές, στοιχείο απαραίτητο για την ενδυνάμωση της ψηφιακής μετάβασης. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αποκτούμε ένα από τα τρία ισχυρότερα υπολογιστικά συστήματα του πλανήτη. Ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την εξέλιξη του εγχώριου ερευνητικού κλάδου. Ανάλογη συνεισφορά θα έχει και το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων που υλοποιούμε. Με προϋπολογισμό της τάξεως των 200 εκατ. Ευρώ αναπτύσσουμε 15 τουλάχιστον μικροδορυφόρους. Θα μας παρέχουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα ακριβείας για τη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμους τομείς όπως η πολιτική προστασία, η κλιματική αλλαγή, η πολεοδομία. Σημαντικές είναι και οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε data centers και υποθαλάσσια καλώδια που μετατρέπουν τη χώρα μας σε κόμβο δεδομένων της περιοχής.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε και στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Η διείσδυση της ευρυζωνικότητας σε όλη την Ελλάδα είναι «κλειδί» για την τεχνολογική εξέλιξη. Για αυτόν τον λόγο αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ενώ δίνουμε κίνητρα στους πολίτες να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους. Με το Gigabit Voucher 400.000 νοικοκυριά αποκτούν ευρυζωνική σύνδεση και με Smart Readiness 120.000 κτίρια οπτική ίνα.
Μεθοδικά και στοχευμένα υλοποιούμε έργα και μεταρρυθμίσεις που κάνουν το κράτος κάθε μέρα πιο ψηφιακό και αποτελεσματικό. Αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα κράτος το οποίο στέκεται δίπλα στον πολίτη, τον σέβεται και κερδίζει συνεχώς την εμπιστοσύνη του.