Συνέντευξη του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου έδωσε στις 6-4-2025 συνέντευξη στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Καραγιάννη.

Πόσες φορές δεν χρειάστηκε, προκειμένου να ολοκληρώσετε μια συναλλαγή με το Δημόσιο, να προσκομίσετε ένα πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης; Αυτό είναι κάτι που θα περάσει στο παρελθόν, καθώς, όπως αποκαλύπτει στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, εντός του τρέχοντος μήνα τα πιστοποιητικά αυτά γίνονται τα πρώτα που καταργούνται, στο πλαίσιο του περιορισμού της γραφειοκρατίας.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη θέση του στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Παπαστεργίου είχε εστιάσει στην καταπολέμηση του παραλογισμού της γραφειοκρατίας, η οποία καταναλώνει πόρους και χρόνο τόσο από τις υπηρεσίες όσο και από τους πολίτες, οι οποίοι έπρεπε, για παράδειγμα, να προσκομίσουν στο Δημόσιο ένα δικό του έγγραφο που θα αποδεικνύει ότι… έχουν γεννηθεί. Αυτό, λοιπόν, θα σταματήσει. «Περνάμε πλέον», λέει ο υπουργός, «από τη διακίνηση εγγράφων στη διακίνηση δεδομένων. Στη λογική αυτή σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο μέσα στον Απρίλιο καταργούμε την έκδοση και την προσκόμιση του πιστοποιητικού γέννησης και οικογενειακής κατάστασης από τους πολίτες. Πρόκειται για μια κομβική μεταρρύθμιση για το ψηφιακό άλμα της χώρας, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι το πιστοποιητικό γέννησης απαιτείται για 28 διαδικασίες και το οικογενειακής κατάστασης για 232»!

Ποια άλλα «φεύγουν»

Μετά την κατάργηση των πιστοποιητικών, όταν ο πολίτης συναλλάσσεται με κάποια δημόσια υπηρεσία και η διαδικασία απαιτεί ένα από τα δύο αυτά δικαιολογητικά, η υπηρεσία θα το εκδίδει αυτεπάγγελτα, αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων. Ο πολίτης θα ενημερώνεται αυτόματα με μήνυμα στη «Θυρίδα Πολίτη» και push notification στο ψηφιακό πορτοφόλι Gov.gr Wallet για την άντληση και τη διάθεση των συγκεκριμένων προσωπικών του δεδομένων. «Ξεκινάμε με αυτά τα δύο πιστοποιητικά και εργαζόμαστε ήδη ώστε να προχωρήσουμε στην κατάργηση κι άλλων δηματολογικών και ληξιαρχικών εγγράφων και μάλιστα των πιο δημοφιλών, όπως η ληξιαρχική πράξη γέννησης, που απαιτείται σε 82 διαδικασίες, η ληξιαρχική πράξη γάμου, που ζητείται σε 62 διαδικασίες, και η ληξιαρχική πράξη σύμφωνου συμβίωσης σε 46», λέει ο κ. Παπαστεργίου.

Η πρωτοβουλία αυτή θα συνδέεται με το Gov.gr Wallet, το οποίο θα καταστεί το βασικό ψηφιακό σημείο επαφής των πολιτών με το κράτος. Πέρα από τα ψηφιακά έγγραφα που είναι ήδη διαθέσιμα, όπως η ταυτότητα και το δίπλωμα, καθώς και την ψηφιακή είσοδο στα γήπεδα μέσω Gov.gr Wallet, οι πολίτες θα απολαμβάνουν μια σειρά νέων δυνατότητων. Εντός του μήνα, οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται στο gov.gr μέσω του Gov.gr Wallet. Επίσης, εκεί θα βρίσκουν και τον Ψηφιακό Βοηθό mAigov. Ήδη οι πολίτες έχουν βιώσει στην καθημερινότητα τους ένα μέρος των νέων λειτουργιών.

«Για αρχή», εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός, «με τη χρήση του Consent στο Gov.gr Wallet οι πολίτες συνάπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια συμβόλαια οχημάτων οχημάτων. Σύντομα, αυτό θα επεκταθεί στους παρόχους ενέργειας, για τους οποίους ήδη η διαδικασία της συγκατάθεσης πραγματοποιείται μέσω του gov.gr. Το επόμενο διάστημα με Consent θα αλλάζουμε και πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Το Gov.gr Wallet βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδιασμού για την επίτευξη του στόχου μας: όλο το κράτος στο κινητό του πολίτη»

Εφαρμογή και για παιδιά

Καθώς η αντιμετώπιση του εθισμού των νέων στο Διαδίκτυο είναι ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου αλλά και στην κυβερνητική, ρωτάμε τον υπουργό τι βήματα γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση. «Πράγματι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάσαμε τη στρατηγική για την αντιμετώπιση του εθισμού στο Διαδίκτυο. Αξιοποιούμε την ίδια την τεχνολογία για να περιορίσουμε τους κινδύνους της, παρέχοντας στους γονείς τα κατάλληλα τεχνολογικά εργαλεία, ώστε όλοι μαζί να θέσουμε όρια στα παιδιά κατά τη χρήση του Διαδικτύου. Είναι ήδη διαθέσιμο το parco.gov.gr στο οποίο οι κηδεμόνες βρίσκουν απλές οδηγίες για την εφαρμογή του γονικού ελέγχου.

Επιπλέον, μέσα στον Απρίλιο ενεργοποιούμε το Kids Wallet, μια εφαρμογή αντίστοιχη με το Gov.gr Wallet για παιδιά. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα σύστημα γονικού ελέγχου πολύ απλό στη χρήση, αλλά κι ένα εργαλείο επαλήθευσης της ηλικίας χρήστη. Τον προηγούμενο μήνα βρέθηκα στις Βρυξέλλες, όπου παρουσίασα σε εκπροσώπους κρατών-μελών και μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών και εταιρειών τη στρατηγική της Ελλάδας. Είναι απαραίτητο να επιδιώξουμε διευρυμένες συνεργασίες, ειδικά για μέτρα όπως η επαλήθευση ηλικίας, αν θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώνουν σε έναν ασφαλή ψηφιακό κόσμο. Εμείς είμαστε άμεσα έτοιμοι να συμμετέχουμε σε μια τέτοια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, δηλαδή το Kids Wallet να γίνει το μέσο με το οποίο οι πλατφόρμες θα μπορούν να αντλούν την πραγματική ηλικία του παιδιού και συνεπώς να είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες προστασίας»

Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο υπουργός βρέθηκε πρόσφατα στο Λαύριο, εκεί όπου θα κατασκευαστεί ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος». Περνάει έτσι η Ελλάδα στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης; «Με μια δομημένη στρατηγική περνάμε στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχοντας πάντα ως στόχο την αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών και την ανάπτυξη της χώρας», εξηγεί ο κ. Παπαστεργίου και συνεχίζει: «Στο Λαύριο υπογράψαμε τις συμβάσεις για την υλοποίηση του “Δαίδαλου” εκεί ακριβώς όπου θα κατασκευαστεί. Αποκτούμε ένα από τα ισχυρότερα υπολογιστικά συστήματα πανευρωπαϊκά, αλλά και παγκοσμίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας. Επιπλέον ο “Δαίδαλος” θα λειτουργήσει και ως πυρήνας του εργοστασίου ΤΝ “Φάρος”. Εκεί που κάποτε υπήρχε ένα κλασικό εργοστάσιο, θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο με όλες τις απαραίτητες υποδομές, ώστε νεοφυείς επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα να παράγουν καινοτόμες λύσεις. Προχωρούμε επενδύοντας σε υποδομές, δεξιότητες και δεδομένα καθώς αυτά απαιτεί η ίδια η ΤΝ. Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε ο νόμος για τη διακυβέρνηση των δεδομένων του Δημοσίου. Δημιουργούμε ουσιαστικά το πλαίσιο για την επανάχρηση των δεδομένων και για άλλους σκοπούς πέραν των αρχικών πάντα σε ανώνυμη μορφή. Είναι κρίμα να μένει ανεκμετάλλευτος ένας τέτοιος θησαυρός, όπως τα δεδομένα του Δημοσίου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της ΤΝ».

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Πρόσφατα άρθρα

Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.