Συζήτηση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

Με θέμα «Πώς οι χώρες της ΕΕ μπορούν να προετοιμαστούν για την ψηφιακή εποχή» συζήτησαν η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για τον ανταγωνισμό και την ψηφιακή πολιτική, Μαργκρέτε Βεστάγκερ και ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στο Ζάππειο και μεταδίδεται διαδικτυακά.

Στο πάνελ που συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ, εκφράστηκε η ικανοποίηση για την πορεία της χώρας. Η Ελλάδα ίσως να έχει την υψηλότερη ανάπτυξη ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βεστάγκερ, τονίζοντας ότι αυτό δεν οφείλεται απλώς στον τρόπο με τον οποίο η χώρα διαχειρίστηκε την πανδημία, αλλά και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. «H Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που ερχόμαστε να αντλήσουμε έμπνευση. Όλα τα βήματα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που έγιναν στην πανδημία είναι ένα σημείο αναφοράς για πολλές χώρες», είπε.

Στα βήματα που κάνει η Ελλάδα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό αναφέρθηκε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης ως ένα «σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας που μας παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης της στρατηγικής που είχαμε ήδη σχεδιάσει από το 2019. Προχωράμε μεταβαίνοντας στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση», πρόσθεσε, ενώ παρουσίασε καινοτόμες κινήσεις της χώρας όπως τον σχεδιασμό της δημοπρασίας για το 5G καθώς και τη δημιουργία του επενδυτικού ταμείου Φαιστός. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ως παράδειγμα μείωσης της γραφειοκρατίας τη μεταρρύθμιση στη δήλωση γέννησης τέκνου και την ανάγκη η χώρα να μειώσει το κόστος των διοικητικών βαρών που προκαλεί η γραφειοκρατία.

Τόσο η κυρία Βεστάγκερ όσο και ο Υπουργός τόνισαν την ανάγκη και τη σημασία της εμπιστοσύνης του πολίτη προς την τεχνολογία και, βεβαίως, στα κράτη και τους θεσμούς που την χρησιμοποιούν. «Είναι η στιγμή για τη Δημοκρατία μας να κλείσει την απόσταση με την τεχνολογία», επεσήμανε η κυρία Βεστάγκερ, προσθέτοντας πως «ό,τι είναι παράνομο offline πρέπει φυσικά να είναι παράνομο και online». Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε: «Απέναντι στον πολίτη, εστιάσαμε στη λέξη “ενδυνάμωση”. Με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, καταφέραμε να μειώσουμε την φυσική αλληλεπίδραση πολίτη – υπηρεσίας, και στο πρώτο lockdown επιταχύναμε τη λειτουργία του gov.gr που πλέον παρέχει 1.152 ψηφιακές υπηρεσίες». Ακόμη, ο Υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος – μέλος της ΕΕ που ενσωμάτωσε τον Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στο εθνικό Δίκαιο και ότι ο αριθμός των ηλεκτρονικών πράξεων των πολιτών ενδεκαπλασιάστηκε σχεδόν το 2020 σε σχέση με το 2018. «Αποδείξαμε πως είμαστε ευέλικτοι και γρήγοροι», επεσήμανε, ενώ τόνισε την εμπιστοσύνη που γεννά στον πολίτη ένα κράτος που παρέχει καλές υπηρεσίες.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Scroll to Top

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας.